sunnuntaina, lokakuuta 13, 2013

Oletko Sinä pettynyt äänestysvalintaasi?

Äänestäjä antaa vaaleissa luottamuksensa valitsemalleen edustajakandidaatille edustaa äänestäjää seuraavat neljä vuotta. Neljä vuotta on pitkä aika. Pitäisikö välillä olla joulutodistuksen ja -arvion anto – jolloin jatkopesti kahdelle viimeiselle vuodelle olisi koetuksella? Kallupoinnin myötä maamme nykyhallitus ei enää nauti kansakunnan luottamusta.

Väistyvä ministeri Heidi Hautala ei tehnyt suurta virhettä – ainoastaan antoi kannanoton Vihreiden – De Gröna´n paluusta ”koijärvelle1] - pääministeri Jyrki Katainen (Kok.) piti eroamisratkaisua Heidiltä oikeana – viestiketju oli jäänyt huonosti informoiduksi – ja totuus oli erilainen, mitä ensin kansalaisille syötettiin.

Käsi sydämelle päministeri Katainen – kuinka on oma viestiketjusi kansalaisille – onko siinä katkeilukohtia, pimeitä ymmärtämättömiä osaamattomuusaukkoja – ehkä pahinta; onko siinä valheita, peittelyä ja lopulta raskaita virheitä, joiden maksumiehiksi joutuu aina lopulta arkikansa.
VIITE
1] Käänsikö Hautala vihreiden linjaa kohti ”koijärveä”? ~ http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/palauttiko-heidi-hautala-vihre-t-koij-rvelle - [AL(BLOG/il]


Miten pohdimme asiaa vuonna 2006 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/06/nestj-antaa-luottamuksensa.html --- [BLOG/il], kun Heidi Hautala Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajana maalaili suhteita Venäjälle ja antoi lausuntoja Venäjän parlamentista – noteerasiko Venäjä näitä turhia heittoja, vai jättikö ne jälkiä meidän kansakunnan mahdollisuuksiin pitkällä jänteellä tärkeimmän maarajakumppanimme suhteen?


[2006] Eduskunta ja nimenomaan naisten äänioikeus täyttivät 100 vuotta suurin juhlallisuuksin. Eduskunta kohotteli kerrankin yhtenäisenä joukkona parlamentarismin tärkeyttä ymmärtäen nurkan takana kurkistelevan suoran kansalaisvaikuttamisen. Edustajat ovat tunnetusti kansalaisten antamilla luottamuslipuilla edustamassa nimenomaan omaa yhteenkuuluvuusryhmäänsä, tai ainakin näin pitäisi olla.

Vihreiden eduskuntaryhmän pj. Heidi Hautala käytti juhlaistunnossa hyväkseen puheenvuoron,

joka esitti tuntemuksia itänaapurimme parlamentarismin tilasta. Tähän Hautalalla oli täysi oikeus, sillä kansanedustajalla on omaehtoinen puheoikeus perustuslain mukaisesti. Se, peilasiko Hautalan puhe juuri hänen valitsijoitaan, jää nähtäväksi ensi kevääseen, jolloin useat jo istuvat edustajat nöyrästi yrittävät pokata kansalta uutta valtakirjaa seuraaviksi neljäksi vuodeksi.

Toinen kysymys Hautalan puheessa oli se, oliko kritiikkipuheenvuoro juuri juhlaistunnossa korrektia. Heidi Hautala on ennen puhetta tämän arvioinnin hyvin huolellisesti punninnut, sillä hän edustaa vihreiden poliittista eliittiä.


Edustuksellisuus on jäänne ajoilta,

jolloin ei ollut informaatiologistiikan välineitä suoraan kansalaisvaikuttamiseen. Useasti kuulee kabineteissa puhuttavan, että nykyisen yhteiskunnan ollessa niin monijakoinen, ei suoraa määräysvaltaa voi antaa helposti mediaohjattavalle kansalle. Pitää kuitenkin muistaa, että eduskunta on koko kansa pienoiskoossa miinus äänestämättömät. Edustuksellisuus suuressa salissa ei koskaan luotsaa koko kansan tuntoja.


Ulkopuoliset ihmiset

Vaaleissa äänestämättömät ovat yhtä kuin ihmiset suoran kansalaisvaikuttamisen ulkopuolella. Jokainen ihminen ottaa osaa kansalaisvaikuttamiseen, jopa tahtomattaan, tekemällä ostopäätöksiä. Markkinatalous yrittää kaikin keinoin ymmärtää päätökset, saadakseen huomisen kauppoihin juuri sitä, mitä kansa haluaa.

Mainosmanipulaattorit hoksasivat voivansa vaikuttaa myös ennen ostopäätöksiä, tekemällä huomioarvoisia osto-ohjaussignaaleja televisioon, lehtiin ja nyt myös nettiin. Näin kansanvaltaan syntyi ohjaava mekanismi vaikuttamaan haluihimme.


Vaikuttamisen informaatiologistiikka


Tämän päivän puolueiden ja/tai langattomuuden "kaamea kapula" voi ratkaista suoravaikuttamisen. Nokia ja muut kapulayhtiöt suunnittelevat kilpaa taskulaitteita, mobilaattoreita, joilla ollaan "jatkuvasti yhteydessä kaikkeen".

...
Ostostapahtumat syntyvät suunnittelulla tai pikaistuksissa

Lait ja asetukset syntyvät 200 ihmisen voimin 4-vuotiskausin edustaja-aloitteista ja virkamiesvalmistelijoilta. Nämä laki-impulssit tulevat aina viiveellä käsittelyyn ja päätöksiin; tuota viivettä voidaan myös kutsua harkinnaksi. Lain laatiminen suoralla kansalaisvaikuttamisella on käytännössä tänään mahdotonta.


Suora kansalaisvaikuttaminen on juuri nyt ostopäätöksiä,

jolla ohjataan markkinataloutta. Kansanedustajille suora vaikutekanava kansalaisiin on informaatiologistiikkaa eli äänestäjän jatkuvaa hyväksyntää ohjaavana elementtinä ja työnantajana omaan edustajatyöhönsä.

Edustaja voi olla kansalaisen "iholla" jatkuvasti oman yhteenkuuluvuusryhmänsä puitteissa. Kansanedustajan tulisi olla vastaanottavainen jatkuvaan suoraan kansalaisvaikuttamiseen, jotta työ suuressa salissa peilaa joka hetki kansalaistuntoja.


Kansa kysyy ja vaatii – kansalaisaloitteet

Kansalaiskyselyt lakien ja asetusten eri valmisteluvaiheissa voisivat ohjata lähemmäksi edustajia itse kansan suuntaan. Nykyaikaiset kapulat ovat jo huomenna tekniikaltaan sellaisia, että on turvallista ja yksiselitteistä kysyä kansalaisten näkemyksiä. Systeemi voisi olla alussa vapaaehtoinen jokaisella kansanedustajalla itsellään.

Edustaja voisi pitää jatkuvasti yllä vuoropuhelua oman yhteenkuuluvuusryhmänsä kanssa. Jokaisella voi olla omia kommunikaatiotekniikoita kysyttäessä mielipidettä huomisen päivän käsittelyyn tulevista asioista.


Joka aamu kansalaisarvioinnissa?”

Edustuksellisuus liukuu enenevässä määrin suoravaikuttamiseen ja edustajan nelivuotiskausi on joka aamu kansalaisarvioinnissa, vähintään modernisti pitäen kvartaaliluottamusmittauksia muistutuksena luottamusvaltakirjan antajilta.

...
Samalla saadaan kansalaisaktivismia ja osallistumista yhteisten asioiden hoitoon ohi puoluekoneiston. Ehkä tulevaisuudessa kansalaiset itse kapuloillaan asettavat myös ehdokkaat ennen varsinaisia vaaleja. Nyt ehdokasasetteluun osallistuu vain murto-osa kansasta.

Kuvateksti
Se, peilasiko Hautalan puhe juuri hänen valitsijoitaan, jää nähtäväksi ensi kevääseen, jolloin useat jo istuvat kansanedustajat yrittävät pokata uutta valtakirjaa kansalaisilta seuraaviksi neljäksi vuodeksi" - Samalla tavalla kuva ikkunan kautta peilaa filosofisesti aina harhaa, jossa väliaines muodostaa kuvitelmia ja luuloja sellaisesta jonka todellisuus ei vastaa käytäntöä...


...
Ilkka Luoma


AL - US
BLOGs 24324 | 2330 | 2673 - IL
---12102013---doc.: hautala_luottamushallitus_12102013.doc – OpenOffice.org Writer

Ei kommentteja: