lauantaina, joulukuuta 26, 2015

Tihentymistä ja harventumista – oppi nähdä jotain mahdotonta!




Maailmankaikkeuden kuva - Universum



(Ajattelevia ihmisiä on aina kiinnostanut mitä tapahtuu, mikä on mahdollista ja ennen kaikkea mitä voi olla Rajan tuolla puolen. Aiheesta taitetaan kiihkeästi peistä. Vastakkain ovat newtonilaiset arkijärkeilijät, teoreettisen filosofian ajattelijat, jotka heittävät raja-aidat kosmokseen ja lopulta ihmisen mieleen - ”Ajattelen, siis olen” … sekä kosmologit, jotka koettavat parsia kasaan repaleisen maailman ylivoimaisen vaikeista paloista – ratsastaen tarvittaessa valon säteellä ja etsien kaiken teoriaa)



Ja kaiken alussa oli jokin suuri tapahtuma, jota alkuräjähdykseksi kutsutaan

Syntyi jostain meille käsittämättömästä syystä kahden hippusen välinen vetovoima ja niinpä alkoi muotoutuminen, joka jatkuu edelleen siitä, mistä se alkoikin – siis ennakoinnin huipputapahtuma, mutta millaisin kaavoin, laein ja matemaattisin päätelmin.

Nyt on nähtävissä kiihtyvä laajentuminen, jonka kartta luotiin hetkellä nolla + ”jotain”, jolloin meille se käsittämätön vetovoima syntyi – meillä ei ole mitään täyttä tietoa tuon tihentymiä ja harventumia aiheuttavasta välittäjähiukkasesta, nyt sitä kutsutaan gravitoniksi – jolle toivotaan löytyvän selite supersäieteoriasta.


LINK M-theory ~ https://en.wikipedia.org/wiki/M-theory -



Otan tähän ketjuna keskustelun Facebook Ennakointi ryhmästä, kertomus ja poljento, jossa kaiken aloitti:  *]


Kommentointia

1] Ko Makela Ja maapallolla suurempi uhka on ihmisten keskinäinen eli toisiin kohdistuva työntövoima.

V[IL] Ko Mäkelä ... ihminen on itselleen uhka, ei kokonaisbiosfäärille, sille se jatkaa jossain muodossa joka tapauksessa meidän jälkeemmekin Elämän synty on edelleen matkallansa ja me edustamme sen varhaisinta muotoa, joka syntyi jostain. Suuressa kuvassa taas ei ole muuta kuin vetovoima, joka taas syntyi jostain meille täysin tuntemattomasta syystä BigBangin jälki-ilmiönä, kun olematon kohtasi toisensa ...

[07012015]" ... Mutta jos on pakko etsiä jokin kohta elämän mahdollistajan synnylle, olisi se siinä kohtaa, jossa alkuräjähdyksen (Big Bang - alkuräjähdysteoria
7]) jälkeen 'olematon kohtasi toisen olemattoman', ja syntyi vetovoima, gravitaatio (painovoima) 8] ja sen muodostaja – gravitoni 9], jota emme ole yrityksistä huolimatta löytämään ja todistamaan sitä itsellemme - ... " ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/01/elaman-synty.html [65726]”

...
2] V[IL] ”Gravitonia ei ole löydetty, vain sen suora tai epäsuora aikaansaannos on esillä - on siis täysin väärin ja täyttä tietämättömyyttä kertoa ettei sitä ole - voisiko sen sitten jotenkin todistaa? Alun alkaen Higgs' in hiukkastakaan "ei ollut" - tiedon ja mittausmenetelmien kehittyminen kuin kyky ymmärtää, toivat sen sitten lopulta esille. Tässäkin kohtaan oli paljon inttäjiä, joiden konservativismi ylläpiti putoavaa omenaa turvallisena.


3]Jatketaan topiccia ... " ... 12] Hajaannusjärjestys on kaikeudessa ilmentyvä massapisteiden sijainti toisiinsa nähden ja niiden lähinnä etääntyminen laajana spektrinä ja kasassa pitävänä ilmiönä, vaikkapa aurinkokuntina – jokaisella osasella on paikkansa, joka määräytyi ”alun hämärissä” -
Liike on seurannut toistaan ja koskaan ei olla nykytiedon mukaan oltu staabiilissa tilassa, vaan hajaannusjärjestys vetää ja loitontaa – ja mahdollisesti loitontumisessaan ”repii” pimeää energiaa **] laajenevan välimatkan suhteessa. Saamme siis jatkuvasti lisää tätä meille toistaiseksi tuntematonta energiamuotoa!

13] Massakeskittymä on painovoiman tulos ja vain kertomus jostain syystä tapahtuvasta halusta vetää puoleensa jotain – suurimmat massakeskittymät saavat jopa valon taipumaan ja lopulta ”liimautumaan kiinni” - mustat aukot ***] ja niiden singulariteetit. Tyhjyyden olemus menettää merkityksen äärimmäisissä massakeskittymissä – joihin voi imeytyä kokonaisia universumeja, syntyäkseen uudelleen – Big Bang theory.

14] Tihentymien ja harventumin maailma – ei ole mitään rajapintaa olemassa, kuten me aisteillamme helposti toteamme – on vain enemmän ainetta ja vähemmän ainetta. Lopulta on kysymys aineellisessa maailmassa massapisteiden keskinäisistä etäisyyksistä toisiinsa nähden. ... "


4] ”The End
”Vuosia jatkunut kiihkeä pyrkiminen pimeydestä kohti totuutta, jonka tuntee, mutta jota ei voi pukea sanoiksi, voimakas mieliteko, itseluottamuksen ja epäilyn vuorottelu sekä lopulta näkyviin tullut valo – vain kaiken tämän kokeneet voivat ymmärtää” -Albert Einstein (esiintyy kirjassa – Simon Singh ”BIG BANG” maailmankaikkeuden synty – Tammi 2007 ISBN: 978-951-31-3360-3)”


5] Tomi Vaalisto No mikä on gravitonin suora tai epäsuora aikaansaannos, joka todistaisi sen olemassaolon?

V[IL] ”Itseasiassa paras todiste ovat ihmiset itse, koska he, ainakin joidenkin osalta kykenee asiaa pohtimaan - hyvinkin syvällisesti. Mikäli painovoimaa ei olisi ihmistä - eikä olisi näin myöskään ajatustakaan!”


6] Tomi VaalistoEi gravitaatio todista gravitonia tai päinvastoin. Tämän faktan sisäistäminen ei kovin kummoisia hengenkykyjä tarvitse

V[IL] ”Ehkä paras todiste on painovoima ~https://fi.wikipedia.org/wiki/Painovoima ... . Nykytietämys olettaa aina, että on jokin välittäjäaine, -hiukkanen tai -energia (syvimmillään säieteoria [string theory], joka aikaansaa jonkin (vetovoima) ilmiön. Painovoima on ilmiö, johon etsitään nyt kiihkeästi gravitonia, siis välittäjähiukkasta.

Kaiken tämän selvitystyön ongelmana on absoluuttisen tyhjiön dilemma, joka muodostaa äärettömän vetovoiman massa- tai energiahiukkasten välille ja onkin haastavaa miettiä täydellisen tyhjiön mittasuhteita, koska niitä ei ole itse tuossa tyhiössä.

Nämä ovat erittäin vaikeita asioita ja ymmärrys ei ihmismielen rasitteellisuuden vuoksi tahdo ymmärtää syy-suhteita.

Vinkki: - asiaan voi löytyä ratkaisu tutkittaessa massa- ja energiahiukkasten (välittäjähiukkasten) likeistä vaikuteavaruutta!”


7] Tomi Vaalisto Gravitaatio ei todista gravitonia. Tyhjö ja paineen mittaus ovat perusfysiikka eikä absoluuttisella tyhjöllä ole muita mittoja. Tyhjö on osa lukion fysiikkaa, mistä voi päätellä asian vaikeusasteen.

V[IL] ”Absoluuttinen tyhjiö on täysi mysteeri jopa tohtori tasolle, koska sitä ei nykymenetelmillä voida aikaansaada, mutta kuten todettua sen ymmärtäminen on vaikeaa, hyvin vaikeaa - kuten absoluuttisen nollan tilan sisäistäminen. Kuuluu sarjaan mitä Albert Einstein pohdiskeli 12-vuotiaana valon säteellä ratsastamisesta.


8] Tomi Vaalisto 0 Bar (A) on fysiikan perussuureita. Nykytekniikalla täyttä "vaakkumia" ei voi muodostaa, mutta kohtuullisen lähelle päästään labrassa - johonkin 0,001 Torriin

V[IL] ”Itseasiassa kaikkialla on mikrotyhjiöitä, jotka saattavat sisältää sen tunnistamattoman pimeän energian ... Jatkuu ...” Mikrokokoiset mustat aukot ~ https://www.avaruus.fi/kysy-tutkijalta/faq/mita-tapahtuu-jos-mikroskooppinen-musta-aukko-tormaa-maahan.html -


9] Tomi VaalistoHöpö höpö

V[IL] ”Mikrotyhjiöiden ymmärtäminen on vaikea asia. Jos kykenee hahmottamaan mittaamattomia mittakaavoja normimittauksien takaa, saattaa oivaltaa jotain päättymättömistä jatkumoista ...
Kävin aiheesta takavuosina Kirkkonummen Ursassa kiivaan väittelyn Kari Enqvistin kanssa verrantona raketista, joka etenee "äärettömällä" nopeudella. Kari menetti malttinsa siinä kohtaa, kun "raketti" pujotteli mikrotyhjiöistä toiseen - antaen täystyhjiön vetovoimavaikutuksesta "äärettömän" vetovoiman. Keskustelu jatkuu noin 25 minuuttia.

Yleisö kysyi professorin rajallisesta tavasta nähdä sellaista, jolle ei ole kirjaviisautta. Syntyi minuutin kestänyt hiljaisuus ja professori vaihtoi aihetta. Absoluuttisen tyhjiön voima oli yllättänyt tohtorin. Mikrotyhjiön käsite on mittakaavaton, sitä tulisi katsoa rajattomin "lasein". Suosittelen tohtori Esko Keski-Vakkurin teoriatutkimuksia säikeistä, joita ei olla mitattavasti havaittu”

Vinkki: Kiihtyvästi laajenevan avaruuden "tekemä työ" kertyy juuri noihin repeytyviin tyhjiöihin jännitteinä, jolloin syntyy "tilaa" pimeälle energialle, jota arvellaan olevan suurin osa universumin tilavuudesta ( ~ 68% universumin energiatiheydestä). Onkin oletettavissa, että pimeän energian määrä vain kasvaa tyhjiöiden lisääntyessä ... (?) Mustan aukon arvailua ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Musta_aukko -


10] Tomi VaalistoNo - miten "mikrotyhjöt" esitetään matemaattisesti? Kysehän on fysiikasta

V[IL] ”Kvanttimaailmassakaan eivät enää perusfysiikan kaavat toimi - puhumattakaan sellaisissa olosuhteissa, joissa saavutettanee sellaisia määreitä, joita ei enää luvuilla ilmaista. Oletetut säikeet ovat kvanttien takaista maailmaa. Ainoa ymmärettävä seikka on avaruuden kiihtyvä laajeneminen, mutta se kaikkien kosmologien kysymysten äiti on siinä, että mihin se laajenee!”



11] Tomi Vaalisto Höpö höpö taas. Tyhjö - tai absoluuttinen tyhjö - on vain ja ainoastaan paineen alin arvo. Se ei ole ääretön tai mitattu tilavuus, jossa aina valitsee jokin paine ja lämpötila. Ammattilaisille nämä ovat ihan perusjuttuja.

V[IL] ”Ei kannata yrittää vallinaisella tiedolla sekottaa vakioituneen havaintomaailmamme kaavoja ja numeriikkaa olosuhteisiin, jotka "eivät ole tästä maailmasta" - tämän ovat kosmologit tunnustaneet jo ajat sitten. Insinööritieteiden turvalliset newtonilaisuudet päättyvät siinä kohdassa, kun rajallinen käsityskyky lakkaa.

Suosittelen edelleen perehtymään tohtori Esko Keski-Vakkurin teorioihin säikeistä, jotka ovat lupaavia "ulottuvuuksia" normiturvallisten kaavojen ja perivaillinaisten lukuarvojen ilmaisuavuttoman rajallisuuden "tuolle puolelle" ...

Seurasin aikanaan paikan päällä noin 30 kokousta, kun insinööritieteiden luonnonfilosofit, alkuperäisen filosofian suomalaiset huippunimet ja "kaavojen ulkopuolella" olevat kosmologit "taistelivat" paikasta "ymmärryksen taivaassa" Tsv' n pyhätössä Tieteiden talossa Helsingin Krunikassa. Tsv on Tieteellisten seurain valtuuskunta, julkaisee muun muassa Tieteessä tapahtuu lehteä. Asiat eivät lopulta ole vaikeita - ne ovat vain käsittämättömiä


12] Tomi Vaalisto Näyttää nuo perussuureetkin menevän tässä viestiketjussa sekaisin, mikä varmasti hämmentää jos fysiikkaa ei ole lukenut koskaan. Luonnonfilosofialla on pyritty selittämään olemassaolevaa luonnontieteitä hyödyntäen ja sitä harjoitettiin jo antiikin aikana. Jos menemme lähtöruutuun niin gravitoni perustuu vain teoriaan

V[IL] ”Helpotetaan rajoittuneen maailman tuskaa - on vain tihentymiä ja harventumia. Näiden ääriarvot ovat täydellinen tyhjiö ja singulariteetin täyspakkautuminen, joka tuottanee alkuräjähdyksen "jonnekin". Ääriarvojen välissä on luonnonfilosofistien newtonilaisuus, peruskaavoineen ja turvallisine lukuineen. Ja sitten siellä "jossain" on se käsittämättömyys, jonne ei kannata edes "katsoa", ellei ole pientä ripausta einsteiniläistä mielikuvitusta "ratsastaa valolla"


13] Tomi VaalistoEdelleen sotket paineen ja tilavuuden. Ei tyhjö ole tila vaan sen alin paine eli 0 kPaA. Ei siis ihme, että luonnontieteiden esitelmät eivät avaudu

V[IL] ”On tietysti vaikeaa ymmärtää ääriarvoja/ ääritapahtumia lähestyttäessä, että vakioituneen ihmiskäsitteellisen normimaailman fysikaaliset ja matemaattiset kaavat ja mallit menettävät paikkansa pitävyyden. Annetaan vinkki: Rajapintojen käsite, me katsomme vaikkapa talon seinän rajapintaa suhteessa ilmanalaan vaillinaisella kyvyllämme. Näemme selvän eron, tuossa alkaa seinä. Riittävästi suurennettuna tuota havaintoamme ei kuitenkaan ole.

Entistä enemmän suurennettaessa tulevat vastaan tyhjiöt, mikrotyhjiöt ja ikäänkuin "rajapinta" pakenee kauemmaksi ja kauemmaksi, kunnes katoaa kokonaan. Rajapintakäsitys muuttuu entistä vaikeammaksi, kun pohtii Kelvin nollaa, täyttä tyhjiötä ja alkuräjähdyksen hetkeä 0, jolloin paine ja lämpötila olivat ja ovat ääretön.

Siis lopulta on kysymys kyvystä hahmottaa syvintä olemusta tihentymistä ja harventumista! Mitään digitaalisuutta ei ole, on vain analogisia liukumia. Meidän tulisi muistaa, että matematiikka ja fysiikka käsitemaailmana päättyy vähän sen jälkeen kun käsityskykymme loppuu. Tätä on tietysti vaikea tunnustaa - ihminen kun ei kaikkea tiedä, vain luulee tietävänsä.

Einstein koki aikanaan valtavaa muutosvastarintaa inttäjiltä ja perinteen vaalijoilta ja kuitenkin nyt osin näyttää, että Einsteinkin oli joiltain osin väärässä! Filosofia oli tieteistä se ensimmäinen - se poistaa rajat ja avaa oivaltajille maailman, joka on suurimmalta osalta suljettu. 

Onneksemme käytännön elämä soljuu totunnaisissa kaavoissa, eikä mieltä tarvitse rasittaa liiaksi, kun ajatusmoottori on säädetty vain tietylle kierroslukualueelle”


14] Tomi VaalistoNyt olemme sangen kaukana hypoteettisesta gravitonista ja sen todentamattomuudesta.

Ontologian rakenteiden tutkiminen on fysiikkaa ja niitä käsitellään matemaattisilla tai graafisina malleina. On siis suurta ymmärtämättömyyttä väittää niiden olevan merkityksettömiä.

Tuota taas esille pulpahtanutta "mikrotyhjiötä" ei ole olemassa koska tyhjö on jo eksakti arvo ( 0 kPaA) ja nyt se erheellisesti ymmärretään ilmeisimmin tilavuutena

V[IL] [lainaus] ” … "Tässä artikkelissa selostetaan gravitonin rakennetta ja ominaisuuksia ja sitä miten se voi hajota kahdeksi fotoniksi ja muillakin tavoilla siten, että hajoavat gravitonit voivat tuottaa alkeishiukkasia eli alkuaineden ”rakennustarpeita”.
Tämän lisäksi näyttää siltä, että gravitoneja voi syntyä fotonien törmäyksissä niin suurella todennäköisyydellä, että aineen ja sähkömagneettisen säteilyn tasapainoinen kiertokulku on oleellinen osa luonnon suurta symmetriaa. ... "


15] Linkit


16] IL ”Eiköhän näm jo riitä tuomaan käsitystä käsittämättömästä, ja ymmärrystä siihen, etteivät normielämän ääri-ilmiöiden välissä olevat turvalliset kaavat ja lait toimi siellä jossain, jonka ymmärtämiseen tarvitaan poikkeavaa herännäisyyttä nähdä "mahdottomuus" ~ https://en.wikipedia.org/wiki/String_theory -


17] IL [lainaus] ” … " ... Einstein kertoo Petäjän mukaan miettineensä tilan suhteellisuutta jo lapsuudessaan: "Minun älyllinen kehitykseni oli myöhässä, ja sen takia aloin pohtia avaruuden ja ajan ongelmaa vasta vaiheessa, jossa normaali lapsi on jo vieraantunut tällaisista pohdinnoista."

Einstein kertoo oppineensa puhumaan tavallista myöhemmin ja tottuneensa sen takia ajattelemaan aistikuvin ja muun muassa lihastuntumin. Toisin sanoen hänen kehityksessään siirtyminen havainnollisesta käsitteelliseen, kuvallisesta sanalliseen, perseptuaalisesta konseptuaaliseen ajatteluun ja ilmaisuun viivästyi siinä määrin, että hän katsoi omaksuneensa suhteellisuusteoreettisen ajattelutavan jo tuossa vaiheessa.

Einsteinin mukaan tila, aika ja materia ovat jokaiselle lapselle saman ulkoisen todellisuuden toisiinsa sulautuneita ulottuvuuksia, kuten suhteellisuusteoria asian esittää. Normaali lapsi käyttäytyy tämän mukaisesti. (Petäjä 1982, 10.) ... "

Palaamme aina lopulta vuorovaikutukseen, eli tihentymien ja harventumien syntymiseen vetovoiman vuoksi ja tuota vetoa aikansaa välittäjähiukkanen, jota nyt kutsutaan gravitoniksi! Asian tekee hankalaksi ääri-ilmiöt, joissa vetovoima (pakkautuminen kasvaa äärettömäksi - BigBang tai katoaa täydeksi tyhjyydeksi, jolloin myös vetovoima mittaamattoman välille kasvaa äärettömäksi
[!] - ... ~ http://www.helsinki.fi/~reunamo/article/einst_pi.htm - … ”


Mitä huomaamme debatista?

Suurin osa arvioitsijoista elää luontaisesti siinä välimaastossa, jossa omena on pudonnut Isaac Newtonin päähän. Tuo maailma on todellista aistiemme havaittavaa maailmaa lämpötila-alueella, joka on vain noin -40 C asteen ja noin + 40 asteen välissä. Se on niin sanottu elämisen mahdollistumisalue, joka on taas häviävän pieni alue koko lämpöliikekartalla.

Sen sijaan universumissa, jossa ääri-ilmiöt seuraavat toistaan täydessä tihentymien ja harventumien maailmassa lämpötilavaihtelu ulottuu -273,15 C asteesta (Kelvin 0) miinus hyvin pieni lämpöliike – aina ”äärettömiin” lämpötiloihin – miljardeihin asteisiin, päätä ei edes näy.


Me rakennuimme turvalliseen havaintomaailmaan, joka on luotu käsityskyvyllemme

Emme osaa, hyvin harvoja lukuunottamatta, sisäistää tapahtumia, jotka ovat ”jossain tuolla ajatuskoneistomme ulkopuolella”, kaukana havainto- ja kokemusmaailmastamme. Emme ole valmiit ottamaan vastaan tietoa, oivallusta, käsityslaajentumaan, joka perustuu intuitioon ja osallistumiseen käsittämättömästä.

Olemme konservatiiveja – ja turvallisempaa ottaa putoava omena päähän kuin uppoutua sellaisiin maailmoihin, jotka eivät ole normielämälle edes tarkoitettu. Vanha sanonta ”suutari pysykööt lestissään” - saattaa tältä osin pitää hyvinkin paikkansa.

*]

Otan tähän ketjuna keskustelun Facebook Ennakointi ryhmästä, kertomus ja poljento, jossa kaiken aloitti:


Ennakoinnin päätepysäkki ... "... Avaruus on ymmärtämällämme tavalla liki täysin tyhjä, mutta täynnä vetovoimakenttiä. Nuo kentät ohjailevat avaruudellisesti pienen pieniä "hippuja" eli esimerkiksi komeettoja monimutkaisessa vuorovaikutuksessa ja on varmaa, että Maammekin saa osuman, joskus.


Itse asiassa universumissa on vain vetovoima ja sen aiheuttava kaikkeen ulottuva gravitoni - kaikkien säikeiden äiti.

"Gravitonia" voi pujahtaa neulanreiästä ja aikaansaada myös uuden Bigbangin jossain ajan hetkessä. Toisaalta Gravitonia osaa paketoida ajankin liikkumattomaksi - kaikkeuden päätepysäkiksi. ... " [jatkuu myöhemmin] ~ http://www.hs.fi/tiede/a1450767292548 -


Kaikkeuden päätepysäkki” saa oman kirjoituksensa myöhemmin, kun on haastateltu aihealueeseen sopivia asiantuntijoita.


Savonlinnassa 26. joulukuuta Armon Vuonna 2015


Ilkka Luoma

1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

Otan tähän ketjuna keskustelun Facebook Ennakointi ryhmästä, kertomus ja poljento, jossa kaiken aloitti:

”Ennakoinnin päätepysäkki ... "... Avaruus on ymmärtämällämme tavalla liki täysin tyhjä, mutta täynnä vetovoimakenttiä. Nuo kentät ohjailevat avaruudellisesti pienen pieniä "hippuja" eli esimerkiksi komeettoja monimutkaisessa vuorovaikutuksessa ja on varmaa, että Maammekin saa osuman, joskus.

Itse asiassa universumissa on vain vetovoima ja sen aiheuttava kaikkeen ulottuva gravitoni - kaikkien säikeiden äiti.

"Gravitonia" voi pujahtaa neulanreiästä ja aikaansaada myös uuden Bigbangin jossain ajan hetkessä. Toisaalta Gravitonia osaa paketoida ajankin liikkumattomaksi - kaikkeuden päätepysäkiksi. ... " [jatkuu myöhemmin] ~ http://www.hs.fi/tiede/a1450767292548 -

”Kaikkeuden päätepysäkki” saa oman kirjoituksensa myöhemmin, kun on haastateltu aihealueeseen sopivia asiantuntijoita.