maanantaina, huhtikuuta 04, 2016

ICIJ Panama Papers - vastaveto Snowdenille

Lännen medialeaks

(Yle innostui yli äyräidensä kun Panaman tuntemattomuudesta ilmestyi yksityinen yhtiö – Mossack Fonseca 1], jonka pöytälaatikoista löytyikin yhtäkkiä maailman silmää tekevien paratiisimaisia sijoituksia, jotka halutaan epäillä veronkierroksi – joita paratiiseista todellisuudessa haetaankin – laillisen - ja laittoman salaisesti)

[ … kansalainen Erkki on pidempään ihmetellyt mihin omaisuudet karkaavat, kun niukkuutta on joka paikassa, ja silti media huutaa kasvua ja ilmoittaa varallisuutta olevan enemmän kuin koskaan!

Kansalainen Liisa taas on oppineena oivaltanut kirjanpidosta laillisia kohtia – sanotaanko 'avustavia päätösvientejä', joilla mukavasti ostovoima ylittää valtioiden rajat ja tekee pesää turvallisesti verottajalta karkuun tai turvaan – miten vain halutaan tulkita … ]


Aiemmat vuotovirtaukset

Herra Edward Snowden 5] ravisteli maailmaa paljastamalla kaikkialle hyvin tunnetun USA' n Kansallisen turvallisuusviraston NSA' n salaisuuksia koko maailman tietoon. Ei jäänyt epäselväksi mistä tieto oli lähtöisin, eikä niitä ole kiistettykään. USA on joutunut nielemään kiukan ja perumaan ilmeisen Snowdenin kuolemantuomiouhkailunkin, kun tälle ollaan jopa Rauhan Nobelia järjestelemässä.

Vieläkin aiemmin Equadorin Lontoon suurlähetystössä pakopaikkaa pitänyt Julian Assange 6] oli ravistellut maailmaa Wikileaksilla, ja tämäkin paljastus ja vuoto koski lähinnä lännen ja USA' toimia salaisina ja kansalta pimitettyinä tapahtumina.


Eikä tässä vielä kaikki

löytyi Yhdysvalloista toinenkin nokkela tietokonenörtti, joka oli tunkeutunut salaisille kansioille ja paljasti jälleen kiusallisuuksia maailmalle, Wikileaksille – kyseessä herra Bradley Manning 7], joka taidettiin osin luokitella häiriintyneeksi. Assangen on taas epäilty raiskanneen naisia Ruotsissa. Snowdenin mollaamiseksi ei olla keksitty muuta kuin uutisoida hänen koti-ikäväänsä Moskovasta.


Medialeaks onkin vastaveto?

Tekikö nyt lännen media kauko-ohjatusti ja venäläisten väitteiden mukaisesti USA rahoitteisesti oman ”Medialeaksin”? Jos näin, niin NSA' n rinnalle verrannoksi olisi kannattanut valita tunnetumpi toimija – nyt tähän hätään löytyi panamalainen yksityisyhtiö, jonka tunnettuus on liki nolla.

Näinhän tietysti pitää ollakin, nolla - tunnettuus, jos Mossack Fonseca on junaillut maailman huippujohtajien (lähinnä lännenvastaisten valtioiden diktaattoreita ja merkityksetön Islannin pääministeri kuin jo kuollut Englannin pääministeri David Cameronin isä). Kaikkien osalta mainitaan, että epäillään. Snowden ei epäillyt, vaan tiesi ja sitten tiesi koko maailma.


Onko tässä nyt kysymys vastaiskusta aiemmille ”snowdeneille”?

Ehkä tai sitten ei. Nyt paljastuvat asiakirjat, kuulemma enimmäkseen sähköposteja, joita on hyvin helppo muunnella – tämän tietää jokainen kotikoneenkin käyttäjä. Sen sijaan NSA tietoja on ollut liki mahdoton muunnella, tai sitten NSA on vaiennut virheistä, ettei sotkeutuisi vielä enemmän soppaan. Miksi me vakoilemme ja urkimme 8] – vilpitöntä uteliaisuuttako? 9]

Jäämme odottamaan innolla lisäpaljastuksia, sillä vain ne tuovat lisävalaistusta nyt alkaneelle esitykselle, jota voidaan hyvällä syyllä pitää vielä salajuonena, modernisti. Yleleaks on viihteellinen ohjelma – koko kansalle.


Tutkivat journalistit – ICIJ
[Panama Papers ~ https://panamapapers.icij.org/ - ]

Onkohan tutkivien toimittajien järjestön ICIJ' n joukossa paljon venäläisiä ja kiinalaisia toimittajia – edes toisinajattelijoita. Tämäkin jää nähtäväksi. Kiusallista on kuitenkin ollut se, että Snowden ja Assange mediointi on jo jatkunut näin pitkään – haluaako nyt lännettynyt media jo otsikollaan ”maailman suurin tietovuotopaljastus” kertoa, että nyt kestää vieläkin pidempään – tämäkin jää nähtäväksi. Korvaako näin määrä laadun?


Kokevatkohan Snowden, Assange ja Manning nyt mustasukkaisuutta,

kun heidän tuntilleen on ujuttunut myös media – se luotettava markkinatalouden ja kulutushokemaa toitottovan markkinamekanismin media. Onko nyt totuudellisuuteen ja puolueettomaan ja tasapuoliseen mediointiin keskittyvä lännenmedia lanseerannut oman sofistikoituneen informaatiosodan 0] – jää tämäkin nähtävksi.

Hauskaa tulee olemaan, kun suomalaiset nimet pulpahtavat julkisuuteen – valistuneesti veikkaan, että suurin osa todetaan laillisiksi, mutta moraalisesti löyhiksi kapitaalisiirroiksi turvaan tulontasaukselta, kun perusteluiksi hyväosaisille riittäää heidän reippaasti maksamat arvonlisäverot.

...
Otteita lännenmedian uutisoinnista

A]
HS: Panaman paperit: Putinin lähipiiri kääri salaisilla siirroilla miljardeja

~
http://www.hs.fi/talous/a1459652938198 - . ... Lännen näkökulmasta tämä on se tarkoitushakuisin kohde, oli saatava keinolla jos toisella vastine Wikileaksille ja mr. Snowdenille. Aika näyttää saadaanko täydestä tuntemattomuudesta nousseen yhden (kymmenistä - sadoista) alan yhtiön asiapapereista samanlaista todistearvoa kuin esimerkiksi USA' n NSA' n dokumenteista. Länsimedia teki näin itselleen oman "Medialeaksin". Herää kysymys millaisten valtioiden toimittajat ovat tutkineet aineistoa, onko joukossa esimerkiksi venäläisiä ja kiinalaisia toimittajia. Onko tämä nyt uusin informaatiosodankäynnin muoto?

B]
HS: Toimittajaryhmä julkaisi ”Panaman paperit” – Veroparatiisista vuodetuissa asiakirjoissa nykyisiä valtionpäämiehiä, poliitikkoja ja urheilijoita

~ http://www.hs.fi/talous/a1459652168447 -
.... Tarkoitushakuisuudessaan uutisoinnin ensisensatioonsa HS jätti Yle' n mainitseman Englannin pm. David Cameronin isän mainitsematta - eikä siellä ollut muitakaan länsipoliitikkoja, Islantia (riittävän merkityksetön) lukuunottamatta mainittu. Ei tosin Kiinan pr. Xi Xiping' kään. Median oma Medialeaks, ikäänkuin Wikileaksin ja Mr. Snowdenin vastineeksi.

C]
Yle: Maailman suurin tietovuoto – Veroparatiisien saloja avataan sunnuntai-illasta lähtien

~ http://yle.fi/uutiset/maailman_suurin_tietovuoto__veroparatiisien_saloja_avataan_sunnuntai-illasta_lahtien/8784847 - ... Median oma "wikileaks, Snowden ja Yleleaksin vähemmän humoristinen versio". Kuinkahan paljon tästä paljastuksesta on maksettu, ehkä osin verovaroilla. Miksi juuri yksi yhtiö maailman suurimmilla alan markkinoilla pitää näin paljon aineistoa hallussaan, ja (ehkä) vielä suunnattuna tiettyihin valtioihin. Tarkkaavaisimmat huomaavat, ettei "paljastuksissa" ole ainoatakaan amerikkalaista, kun taas luontevasti Snowden käräytti miltei vain USA' n kohteita ja tapahtumia. Oliko tämä "medialeaks" nyt Snowden vastine?

D]
Yle: Pessimisti ei pety Venäjälläkään eivätkä pohattojen piilorahat hämmästytä

~ http://yle.fi/uutiset/pessimisti_ei_pety_venajallakaan_eivatka_pohattojen_piilorahat_hammastyta/8784878 -
... Niin lännestä kuin idästä on ennenkin viritelty huolellisia verkostoja, jotka sensaatioistavat kärpäsistä härkäsiä, samalla sekoittaen keitokseen luuloja, epäilyjä ja asiadokumentteja. Informaatiosotaa tyypillisimmillään. Media halusi oman wikileaksinsa, "snowdeninsa" ja Suomessa todellisemman Yleleaksin.

E]
Yle: Putinin ystäviä, Islannin pääministeri, Porošenko, Messi, Fifa-johtajia – historiallinen tietovuoto veroparatiiseista kertoo eliitin rahavirroista

~ http://yle.fi/uutiset/putinin_ystavia_islannin_paaministeri_porosenko_messi_fifa-johtajia__historiallinen_tietovuoto_veroparatiiseista_kertoo_eliitin_rahavirroista/8784969 - ... Media valmistautuu pitkään vuotojulkaisuun. Nyt esitetyt "paljastukset" ovat selkeästi tarkoitushakuistettu, jo esitysjärjestyksenkin osalta (jostainhan on aina kuitenkin aloitettava). Sanojen käyttö on myös harkittua riippuen epäillystä (kuka tai mikä epäilee) henkilöstä tai "lähipiiristä". Yleisesti ottaen on hyvä, että kiperä asia tulee julkisuuden framille - varmoin näytöin ja todistein.

F]
Yle: Vuodetut asiakirjat: Nordea perustanut asiakkailleen satoja veroparatiisiyhtiöitä – johtajina bulvaaneja

~ http://yle.fi/uutiset/vuodetut_asiakirjat_nordea_perustanut_asiakkailleen_satoja_veroparatiisiyhtioita__johtajina_bulvaaneja/8784863 - ... Huomenna (maanantaina 4. huhtikuuta 2016) "kateellinen" kansa tapittaa/tapitti kotisoffalta MOT' ia ... toivoen käräytyksiä, mutta onko asia näin yksioikoinen? Ehkä ei ... Keskustelu varmasti jatkuu!

...
Muut lisäkirjoitukset


EXTRA
Idän ja lännen vedejakajalta löytyy suuri ja luotettava tietoratkaisu!


Ilkka Luoma

AL | US | PZ | BL | BLOG 72871
---04042016---

ICIJ Panama Papers - vastaveto Snowdenille

~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/214806-icij-panama-papers-vastaveto-snowdenille -DOC: lannen_medialeaks_04042016.doc – OpenOffice.org Writer
[959 | 9252].

2 kommenttia:

Ilkka Luoma kirjoitti...

1032.

HS: Mikä on veroparatiisi ja koska varojen piilottaminen on laitonta? Tästä on kyse jättimäisessä tietovuodossa
~ http://www.hs.fi/talous/a1459737407226 -

…. .... Vastaisku - Wikileaks ja Snowden vastine. Puntteja pannaan tasan, niinkö - vai löytyykö myös lännen johtajia. Kiinan ja Venäjän on jo löytynyt.

Ilkka Luoma kirjoitti...

http://yle.fi/uutiset/kooste_jattimaisesta_tietovuodosta_islannin_paaministerin_jakkara_heiluu_nordean_suuri_rooli_yllatti_suomessa/8787125