torstaina, elokuuta 30, 2018

Lännenmiehen arvomaailma kohtaa kolonialismin varjon[Kuva 1]


Suomi sai vieraakseen ranskalaisen charmin ja iltapäivämedia riehaantui ja hullaantui jopa presidentti Emmanuel Macronin (40) vaimon Brigitte' n (65) arvomaailmakenkien koroista [1 [Kuva 1]

Vakavammin pohdittuna onkin nyt erinomainen kohta miettiä presidentti Sauli Niinistönkin peräänkuuluttamaa lännen arvomaailmaa ja eurooppalaista puolustusta – näistä annetaan sanotun mukaan yhteinen ranskalais-suomalainen tiedonanto.


Helsingin Sanomat kirjoitti vierailusta – tässä tarjolle linkki:

Ote HS' sta: ” … Suomi kuuluu Ranskan kanssa siihen ydinjoukkoon, joka haluaa vahvistaa laaja-alaisesti eurooppalaista turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa. Maamme antavat huomenna yhteisen julkilausuman koskien Euroopan puolustusta”, Niinistö sanoi puheessaan.
Hän totesi, että Suomen ja Ranskan ulkopoliittinen yhteistyö ulottuu myös yhteisten arvojen puolustamiseen ja globaaleihin haasteisiin vastaamiseen.
Olemme samaa mieltä siitä, että Euroopan äänen pitäisi kuulua maailmassa vahvemmin.” … ” -HS-toimittajat Linda Laine ja Vilma-Lotta Lehtinen.

IL-kommentti ylläolevaan linkkikirjoitukseen30.8.2018 - 6:19: ”Presidentti Niinistön olisi hyvä muistaa ainakin kolme asiaa ja niiden yhteyksiä koettuun historiaan, liittyen kirjoituksessa mainittuihin a) eurooppalaiseen puolustukseen, b) yhteisiin eurooppalaisiin arvoihin sekä c) eurooppalaisen äänen voimallisempaan kuulumiseen maailmalle.

Ensinnäkin yhteiseurooppalainen puolustus on koko Eurooppaa koskeva yhteinen tavoite, jossa Eurooppa jatkuu kauas Venäjän Uralille saakka [2, ja näin muodoin lännen ja idän välisen vastakkainasettelun on loputtava [3.

Toisekseen eurooppalaisia yhteisarvoja ei luetella vain lännenmiehen pienestä vähemmistöstä maailmalle perusarvoina, kun jo pelkästään kiinalaisia on ihmisinä enemmän kuin kaikkia lännenmiehiä yhteensä!

Kolmanneksi jo kolonialismin aikana, unohtamatta orjakauppaa, kuului vahva valkoisen eurooppalaisen ääni maailmalle niin Amerikan intiaaneille, Afrikan mustille* kuin kauas Aasiaan [4 - aikana jolloin valkoinen eurooppalainen alisti omaksi hyödykseen kymmeniä alusmaita raaka-ainelähteikseen - orjuutusta unohtamatta.

Tosiaan presidenteillä on aihetta yhteiseen julkilausumaan, ja tällä kertaa koko todellisuus huomioiden - kaikkine Euroopassakin tapahtuneisiin terroritekojen [5 juurisyihin pureutuen, vaikkapa ranskalais-englantilaiseen Picot & Sykes [6 sopimukseen asti - nykyisen Syyrian, Lähi-idän ja Turkin alueille, jo yli sata vuotta sitten.


[*...Entä tämä eurooppalaiskehitetyn kolonialismin jälkihehku?

HS kirjoittaa Saksan siirtomaavallasta Afrikassa – nykyisen Namibian alueelta – sata vuotta sitten, tässä linkki HS-tekstiin ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005808530.html – otsikolla:

Saksa palauttaa siirtomaakaudella tapettujen pääkalloja Namibiaan – tiedemiehet käyttivät jäänteitä ”eurooppalaisten ylivertaisuuden” todistelemiseen” ja …
ote kirjoituksesta: ” … Saksan keisarikunnan sotilaat tappoivat jopa 100 000 hereroa ja namaa nykyisen Namibian alueella sijainneessa siirtomaassa yli sata vuotta sitten. Historioitsijat kutsuvat tapausta 1900-luvun ensimmäiseksi kansanmurhaksi … ”

IL-kommentti ylläolevaan linkkikirjoitukseen30.8.2018 - 5:51: ”Belgian kolonialismin kaudella kuningas Leopold II' n [7 jopa kerrotaan maksattaneen tapporahaa Afrikan mustista, todisteeksi riitti irti leikattu vasen käsi. Aiemmin mustia rahdattiin valkoisten eurooppalaisten toimesta Afrikasta miljoonia, orjiksi Pohjois-Amerikkaan ja Eurooppaan, kymmenet tuhannet menehtyivät jo sietämättömillä merimatkoilla – osan tukehtuessa tilanpuutteeseen.

On aika miettiä olisiko valkoisen kolonialismilla jotain yhteyttä nykyisiin eri kansallisuuksien konflikteihin niin Euroopassa kuin vaikkapa Yhdysvalloissa, jonka osalta maan ryöstö intiaaneilta ei liene vähäisin rikos ihmiskuntaa kohtaan


EKSTRA
Suomen rooli idän ja lännen vedenjakajalta

Viitteet:
[1 ~ https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/201808292201169497_vd.shtml – Ote linkin alta tulevasta mediatekstistä: ” … Brigitte on tunnettu mieltymyksestään korkokenkiin ja minihameisiin, sillä hän haluaa esitellä upeita sääriään, jotka on huomioitu erityisesti Ranskassa … ” -Iltalehti-toimittaja Jasmin Huusela.
[2 – Yhteiseurooppalainen puolustus ~ http://www.hollilla.com/reader.php?action=thread&thread=6493894 -
[4 Oopiumsodat I ja II ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Oopiumisodat -Ilkka Luoma
Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 177956

DOC läntinen_arvomaailma_30082018.doc – OpenOffice Writer
PVM 30082018

531_5251 – 09:57_11:55

2 kommenttia:

Ilkka Luoma kirjoitti...

Niinistö lupasi Suomen lähtevän mukaan Ranskan interventioaloitteeseen – Suomi ja Ranska korostivat EU:n solidaarisuutta puolustusasioissa

~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005808678.html -

Ilkka Luoma 30.8.2018 - 12:18

Suomen rooli on kirkastakin kirkkaampi, ja ainakin kansakuntamme suuri enemmistö on sen oivaltanut - ei Natoon. Samalla täältä idän ja lännen vedenjakajalta eurooppalainen kokonaisturvallisuusajattelu lähtee siitä, että Eurooppa ulottuu kauas Venäjälle, jopa Uralille saakka. Emme ryhdy enää vastakkainasettelijaksi, vaan presidentillisen niinistömäisesti välittäjäksi. Tiedotustilaisuus näytti komppaavan ainakin osin tätä kokonaiseurooppalaista turvallisuusajattelun luontia - huomioimalla Venäjä osana eurooppalaisuutta.

Ilkka Luoma kirjoitti...

Kenelle kellot lopulta soivat tämän suurelta yleisöltä pimennossa olleen amerikkalaisten tekemän historiallisen joukkomurhan tullessa julki?

~ https://yle.fi/uutiset/3-10548511 -

"Yhdysvaltalaisjoukkojen sotasaaliiksi ottamat kirkonkellot palautettiin Filippiineille – kiistan taustalla 117 vuotta vanha verinen kosto
Kellojen palauttamisen toivotaan lähentävän maita vuosikymmeniä jatkuneen kiistan jälkeen.

Filippiinit 11.12.2018 klo 13:04 ... "

.