keskiviikkona, syyskuuta 01, 2021

Välitodistus Afganistanin ulkoa johdetusta sisällissodasta

2178.


Kuva: ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008229550.html - 

"

Yhdysvaltain joukot lähtivät Afganistanista 20 vuoden jälkeen: Taakse jäi humanitäärinen kriisi, Talebanin lupauksia ja paikallisten pelko tulevasta

" -HS-otsikko


..


US hävisi [ ~ https://www.tiede.fi/keskustelu/84016/afganistan-2001-sota-jonka-usa-havisi - ] aloittamansa hyökkäyssodan "lopullisesti" 31.8.2021. US-johteiset taistelut kestivät kokonaista 20 vuotta, sen ollen Yhdysvaltojen historian pisin sota - kaukana omilta rajoilta - kostosotana 9/11 terrori-iskulle vuodelta 2001.



Nyt läntinen media käy kovaa informaatiosotaa lännen puolustamiseksi - ehkä Afganistan opetti lännenmiestä, kuten se opetti aiemmin venäläisiä ja sitä ennen jo brittejä.

Afganistan on omanlainen valtio, klaanikunta kuin "sotapäälliköiden yhdistelmä" uskonnollisin tulkinnoin, joka kokee tänään Saria-lain omakseen islamistisena yhteiskuntana, jossa noudatetaan sen omia sääntöjä, perinteitä kuin lakeja.



Miksi lännenmies yritti omin keinoin - jopa asein - opettaa, opastaa vapaaehtoisesti ja pakolla sen omia tapoja, malleja kuin perinteitä [77 - SUOMI24 - 174] ..


.. tämä on se kaikkien kysymysten äiti ratkaistaessa todellista maailmallista moninapaisuutta, jossa lännenmies ei ole johtaja, maailmanpoliisi eikä edes yhteiskuntamallien määrittäjä, vain yhden näkökulman esittäjä.
--


Kullakin on asemansa - aina kunkin valtion omien lakien ja yhteiskuntaperiaatteiden mukaisesti

Lännestä ei ole mitään syytä eikä oikeutta mennä sekaantumaan vieraiden omiin sisäisiin asioihin [ ~ https://yle.fi/uutiset/3-12071187 - ]. Nyt jääkin nähtäväksi miten Afganistanin rajanaapuri (hyvin lyhyeltä yhteiseltä rajalta) Kiina pystyy omalla sekaantumattomuuden ja sotkeutumattomuuden periaatteilla pärjäämään afgaanien ja talebanistien kanssa. 


Ratkaiseeko vain kauppa, molemmin puoliset hyödyt - eikä näin tarvitse sekaantua talebanien omiin asioihin -jää nähtäväksi.
..

Nyt länsi maailmallisvähemmistöisenä yhteiskuntamallina suitsuttaa (kun muutakaan suitsutettavaa ei tässä ole) hienosti hoidetusta evakuointioperaatiosta, kun lännenmiestä palvelleet afgaanit tuodaan pois "lännen turvasatamiin".

Tehdäänkö näin suuri palvelus itse talebaneille, kun länsi vie pois pääosin sellaiset ihmiset, jotka ovat maistaneet "lännen hedelmää" ja näin Afganistaniin jää sellaiset, jotka ovat tyytyväisiä islamistiseen maailmanmenoon sen eri moodeissaan eli tulkintamalleissa? (!)

Afgaanien evakuointia perustellaan pelolla, jossa Taleban kostaa nyt nämä "isänmaan petturit" -katso vuoden 1940-45 norjalaiset, joita kutsuttiin quislingeiksi [ ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000002991143.html - ] - nämä "isänmaan petturit" katsottiin koston kohteiksi, koska olivat palvelleet miehittäjää - Saksan kolmatta valtakuntaa.
--

Mistä nyt johtuu tämän lännen tappion voimakas puolustaminen?
Riittääkö syiksi lännen yhteiskuntamalli-ihanteet:

- "oikeusvaltioperiaate, sananvapaus, demokratia kuin lasten ja naisten oikeudet" -nämä kauniin hedelmälliset teesit, joita voisi myös tutkia miten niitä on noudatettu itse länsimaissa.

Muistamme vanhan papin, joka saarnasi, ettette tee niin kuin hän tekee, vaan niin kuin hän sanoo!

Millaiset oikeudet ovatkaan kaikilla itsenäisillä valtioilla itselliseen tapaan hoitaa omaa yhteiskuntaa ja miten nuo itselliset oikeudet projisoituvat maailmallisuuteen, jossa tavara- ja ihmisvirrat kulkevat yli rajojen - paljolti rajoituksetta, .. joskin nyt on havaittavissa pakolaisvirtojen patoamista reviiripuolustuksena - jopa täältä EU-Euroopasta.

Voidaan kuitenkin edellyttää ettei omien yhteiskuntamallien ujutusta tapahdu miltään taholta mihinkään suuntaan - rajojen yli, vaan tunnustetaan oikeudet niin idässä kuin lännessä - ja vähintäänkin sellaisten toimien osalta, jotka käyvät täysin viattomien kimppuun keinolla jos toisella - väkivallasta täydellisesti pidättäytyen!

..

Lopulta on kysymys kunkin omasta tavasta omiin asioihinsa ja siitä, miten länsi käy sumeilematta vieraiden asioihin kiinni (Irak 2003- ) - sekaantuen ja sekoittaen muiden malleja (Libya 2011- ja Syyria 2013- ) omilla tavoillaan.
--

Mikä onkaan oikein ja mikä voisi olla meidän Suomen uusnormaali, kun maailma napaistuu aivan uudelleen moniulotteiseksi USA' n maailmapoliisiroolituksen purkautuessa ja hajotessa |*.

Olemme nyt idän ja lännen vedenjakajalla ja nyt teot uusnormaaliin johtavat poliittiset päätökset ilmansuuntien puolueettomuuteen ja näiden ollen ovat kansakuntamme linjauksien mukaisia.

On(-ko) heräämisen aika!

..
EKSTRA
|* ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/07/maailmanpoliisi-yhdysvallat.html -

..
38313




Pieniä vihreitä miehiä - tällä kertaa Yhdysvalloista, ja vieraalla maalla - Afganistanissa




Kuva: ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008229391.html - 


"

Tähän kuvaan päättyi Yhdys­valtain pisin sota: Viimeisenä Afganistanista poistui kenraali­majuri Chris Donahue

" -HS



..

|  TIEDE  |  TIEDE  |  VU  |  151 - SUOMI24 - 258  |



..

Ei kommentteja: