maanantaina, elokuuta 30, 2021

Afganistan oli suomalaisille poliitikoille koulu, jossa jäätiin luokalle

2177.


Onko tässä suomalaisten poliitikkojen esikuva - kuinka maailmalla toimitaan?

Kuva: ~ https://www.suomenuutiset.fi/yhdysvallat-noyryytetty-bidenille-sataa-afganistanista-rajua-kritiikkia-uusi-saigon/ - 


***


..

Oppivatko suomalaiset poliitikot mitään Afganistanista?


Oppi sekaantumattomuudesta - keskustelu lännen sotkeutumisesta aseellisena opettajana alkoi Afganistanista!*
.
[ ~ hs.fi/politiikka/art-2000008203132.html - ]
HS: "Suomi käytti Afganistanin kriisinhallintaoperaatioon 20 vuotta ja lähes 320 miljoonaa euroa, mutta laajaa selvitystä siitä ei ole tehty. Puolustus­ministeri Antti Kaikkosen (kesk) mukaan selvityksen valmistelu on nyt käynnistetty. Osa materiaalista on kuitenkin jo tuhottu."
.
|* Vietnam ei riittänyt, eikä Irak 2003 - puhumattakaan Libyasta 2011 ja Syyriasta 2013
.

Ehkä tärkein oppi olisi ottaa viisaus vastaan yhdeltä maailman vanhimmalta korkeakulttuurilta - kiinalaisuudelta, ja olla näin sekaantumatta ja sotkeutumatta vieraiden omiin sisäisiin asioihin.

Olla myös opettamatta, opastamatta (jopa asein) vieraita, jotka eivät halua läntisyyden malleja omaan yhteiskuntaeloonsa.

Lännestä - maailmallisesta vähemmistöisyydestä kaiutetaan demokratiaa, vapaasta sanasta - lasten ja naisten oikeuksista kuin oikeusvaltioperiaatteista.


Tässä kohdin on aina syytä katsoa peiliin, miten itse itsessämme omilla mailla näytämme mallia, joka on aina sallittua. Mallin otto on vapaaehtoista - ei aseilla pakotettavaa, kuten nyt Afganistan on mallia lännelle näyttänyt.

Maailmallisesti meillä kaikilla on YK - Yhdistyneet Kansakunnat, jolla voi ainoana olla oikeus "opastaa, opettaa", mikäli kansalliset valtiot niin enemmistöinä kansastaan pyytävät ..

Mihin ovat kadonneet ne maineikkaat YK-rauhanturvatehtävät, joihin joukkoihin osallistutaan "kautta maailman" - eikä kuten nyt - läntisen sotakoneen - Nato-/ USA-operaatioina |0, jotka varmasti otetaan vastaan myös vihaisena ja jopa kostonhaluisena - kuten jälleen Afganistanissa oli ja on nähtävissä.
.
|0 ~ https://keskustelu.suomi24.fi/t/17092596/usa-menettaa-maailman-johtajuutensa---vastakkainasettelu-idan-ja-lannen-valilla-kiihtyy! -
.

Suomi voisi olla YK-rauhanturvatehtävien pieni suurvalta;
[ ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/02/suomi-yk-rauhanturvaamisen-suurvalta.html - ]

.. arvostettu, luotettu kuin pidetty - meidän kaltaisena puolueettomuutena, jossa itä ja länsi eivät käy kiihtyvää informaatiosotaa, kuten nyt lännen ohjastamana tapahtuu ja idän sitä tiukasti vastatoimin vastustaessa [kts. EKSTRA].

Meidän täältä Suomesta ei ole missään olosuhteissa syytä käyttää sotavoimia vieraiden maissa, varsinkaan siten, ettei meillä ole asianomaisen valtion / voimassa olevan hallinnon kutsua; ehkä Afganistanin uudet hallitsijat talebaneina olivat tuon luvan Suomen asevoimille antaneet (?)



Tuntuipa vieraan omat toimet omassa maassaan kuinka "pahoilta tahansa" -meidän silmin,

.. ei se anna oikeutta sekaantua ja sotkeutua vieraan omiin sisäisiin asioihin - samoin kuin me emme halua meidän omiin asioihin sotkeuduttavan vieraista maista. Tämä on se ehkä tärkein oppi Kiinasta, valtiosta, jonka USA aiempana maailmanpoliisina kokee jo ykkösvihollisekseen |1.
.
|1 ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008211691.html -
HS: "Kiinasta tuli huikean nopeasti Yhdys­valtain vihollinen numero yksi .. "
.

Meidän Suomesta viisasta oivaltaa tasavallan presidenttiä myöten, mikä on sijaintimme ja mikä on vahvuutemme!

TP Sauli Niinistö tavoittelee kolmen suuren tapaamista |2 Helsingin hengessä jo aiemmin kuin ETYK 50. Me saamme Kiinan, Venäjän ja Yhdysvaltojen presidentit Suomeen - yhtä aikaa - kun osoitamme maailmallista puolueettomuutta, EU' n jäsenenäkin.
.
|2 ~ https://www.tiede.fi/keskustelu/78192/kolme-suurta-suomeen-presidentti-sauli-niiniston-tayttymys?changed=1630310476 -
.

Puolueettomuus ja sekaantumattomuus luovat meille luottamuksen kehän, ja kattaa neuvottelupöydän näille kolmelle suurvaltasuurelle ja myöhemmin laajan ETYK 50 Juhlakokouksen, jonka presidenttimme avaa.

Sauli Niinistö ei tuolloin ole enää presidentti, mutta onnistuessaan hänen eläkkeellä ollessaan - palkitaan se Nobelin Rauhanpalkinnolla, vailla kotimaista vertausta.



Oppi Afganistanista -

Älä sekaannu muiden sisäisiin asioihin, tarjoa "hyviä palveluksia" haluaville - ole puolueeton ja luo itsestäsi lähtevä luottamuksen henki, jolloin vieraat konfliktoituneet tulevat mielellään suomalaisiin neuvottelupöytiin löytämään ratkaisuja keskinäisiin riitoihin/ sotiin. Näin maailmallemme jää oikeaa ja tarpeellista aikaa ongelmista suurimpaan -

.. yhteiseen mietintään - kautta idän ja lännen - ja tekoihin miten selätämme ympäristöllisen biosfäärikriisin ilmastotekijöineen, jotka näyttävät vain kiihtyvän. Siinä meille tehtäväkarttaa kerrakseen, omasta koostamme (0,0055/7,9) nöyrästi ja suoraselkäisesti katsottuna!

..
EKSTRA
https://www.tiede.fi/keskustelu/70673/west-trolling-east-trolling-nokittelua-vuorosuunnin -

..

38248


..

TIEDE  SUOMI24  |  VU  |   


..

2 kommenttia:

Ilkka Luoma kirjoitti...

.
Kysymys kuuluu - Millä mandaatilla suomalainen sotilas meni vieraaseen YK-jäsenvaltioon 'kovat piipussa' ..

Martti Koskenniemi - kansainvälisen oikeuden professori

"Kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi kertoo olevansa huolestunut siitä, mitä seurauksia operaatiolla saattaa olla kansainvälisen oikeuden näkökulmasta. Vahvaa oikeusperustaa operaatiolle ei YK:n peruskirjasta Koskenniemen mukaan löydy."

~ https://www.lapinkansa.fi/asiantuntija-sotilaallisesta-evakuointioperaatiost/3901042 -


.

Ilkka Luoma kirjoitti...

.
Lähettäjä: Ilkka Luoma/ YMP

Lähetetty: keskiviikko 1. syyskuuta 2021 8:16

Vastaanottaja:

Tasavallan.Presidentti@tpk.fi; sanna.marin@vnk.fi; antti.kaikkonen@defmin.fi; mika.niikko@eduskunta.fi; erkki.tuomioja@eduskunta.fi; Paavo Väyrynen; satu.hassi@eduskunta.fi

Kopio:

mika.aaltola@fiia.fi; markku.kangaspuro@helsinki.fi; teija.tiilikainen@hybridcoe.fi; petteri.orpo@eduskunta.fi; matti.vanhanen@eduskunta.fi; eero.heinaluoma@europarl.europa.eu; mauri.pekkarinen@europarl.europa.eu; riikka.purra@eduskunta.fi; jussi.halla-aho@eduskunta.fi; joona.aaltonen@hs.fi; pekka.mykkanen@hs.fi; ano.turtiainen@eduskunta.fi; teuvo.hakkarainen@europarl.europa.eu; markus.mustajarvi@eduskunta.fi; li.andersson@minedu.fi; antti.lindtman@eduskunta.fi; ben.zyskowicz@eduskunta.fi; arto.luukkanen@perussuomalaiset.fi

Aihe: Kansalaiskirjoitus: Afganistan oli suomalaisille poliitikoille koulu, ehtoja saaden?
.