perjantaina, maaliskuuta 11, 2022

Idän ja lännen vastakkainasettelusta - maailmalliseen moniarvoisuuteen

 0000


Kuva *

***


Eräs näkökulma

*https://fi.ww2facts.net/9441-large-format-eurasian-union.html

"Suurimuotoinen Euraasian Unioni"

..

Inhimillisesti: On selvää, että siviilien kärsimykset ovat aina kaikissa sodissa            päällimmäisinä ja tässä tapauksessa Ukrainan tilanne on saanut poikkeavan suuren mediahuomion - ehkä läheisyytensä vuoksi, kuitenkin huomattavasti suuremman viestinnän kuin esimerkiksi siviilien kärsimykset Euroopan Serbiassa, Aasian Afganistanissa kuin Irakissa - puhumattakaan Jemenistä tai Somaliasta - ehkä he ovat taas "liian kaukana" - mutta lisää siviilien kärsimyksistähttps://ilkkaluoma.blogspot.com/2022/03/kaikissa-sodissa-karsivat-eniten-aina.html - Tähän voisimme todeta, että taitava ja asiansa osaava armeija osaa väistää aseistamattomat siviilit.


--

Ei vain eurooppalainen yhteiskuntamallien muutosprosessi - vaan maailmallinen taistelu moniarvoisuudesta |1

Kun Kiina lausui kuuluisat Deng Xiaoping' n sanat: "Menkää ja rikastukaa"
-ei kukaan ymmärtänyt mille tielle maailma lähtee, nyt yli 30 vuotta myöhemmin tiedämme sen. Se voidaan kiteyttää yhteen lauseeseen:
"Yksikään maa ei voi yksin johtaa ja määrätä mitä koko muu maailma tekee" ---

Tuo lause on hyvin tunnetun kiinalaisen Suomessakin vaikuttaneen diplomaatin ilmaus jo 20 vuoden takaa - nyt se kulminoituu sarjaksi tapahtumia, joihin länsi heräsi kovin myöhään - ehkä liian myöhään, itseään ajatellen, mutta onneksi muulle enemmistöiselle maailmalle.


PROLOGI
Läntinen, oikeastaan valkoinen eurooppalainen länsiosistaan halusi uteliaisuuttaan, ahneuttaan ja rikastuakseen tietää, löytää ja saada enemmän - oli löytöretkien aika, jota seurasi nopeasti kolonialismin aika, joka rikastutti maallisesti nykyisiä EU-jäsenmaita perustajajäseniltään - satojen vuosien ajan.

Ehkä nykyinen Euroopan unioni on oppinut historiallista kolonialismin virheistä?
Voidaan sanoa, että valkoinen länsi-eurooppalainen näin sementoi oman maailmallisuushegemonian, jolla se alisti sadat miljoonat alustakseen saavuttaa valta, joka rikastutti isäntämaita ja köyhdytti alusmaita. Eikä vain materiaalisesti, vaan myös henkisesti - orjuutus, alistus ja ryöstö olivat maailmallista Aasiasta Amerikan mantereille.
..
Valkoinen eurooppalainen synnytti Yhdysvallat, ajoi alkuperäintiaanit (?) ahdinkoon ja reservaatteihin, mutta nosti myös mustien orjien avulla itsensä materiaaliseen lentoon - vaurautena, kykyisyytenä kuin sotien sankarina - kaikille mantereille .. 1900-luvulla alkoivat amerikkalaisten suuret sodat ja erityisesti niihin sekaantumisiin tapahtumamaiden suureksi vahingoksi - Koreoista Vietnamin kautta Irakiin ja sotkeutumisiin moniin vallankaappauksiin Chile' sta epäonnistuneisiin Kuuban itsevaltiaan murhayrityksiin.
--
Nyt Me kaikki elämme tätä lännen ylivaltaa, joka lähestyy väkevän vastakkain asettelevan mallipolitiikan myötä romahdustaan, jossa itä haastaa maailmaamme moniarvoisemmaksi -

.. emme ole enää yhden ideaalin uhri tai onnekas matkija/ seurailija, sillä lopulta tämä idän ja lännen vastakkainasettelu |E on se Suuri kuva ja uusmaailmallisuuden esialku, jossa voimme elää kukin valtio omillaan, omin menetelmin, mallein kuin perintein.

Ei voi olla vain yhtä, joka vähemmistöisyydestä opastaa, opettaa - jopa pakolla, sotien oppiaan muiden haluttomien päähän. Jo pahoin parjattu edellinen us-presidentti Donald Trump tuotti yhden vaikuttavan lauseen - osapuilleen:

"Miksi me koetamme neuvoa tapojamme, kun he eivät edes niitä tahdo" -viisas lause, ehkä vahingossa oivallettu?
.
|E ~ [673|2496] ~ https://keskustelu.suomi24.fi/t/15487850/idan-ja-lannen-valinen-vastakkainasettelu-kiihtyy - julkaistu aiemmin - 8. joulukuuta 2018.
.

--
Tänään Kiina muodostaa kokonaisuutena maailman suurimman yhteisön -

.. kauppana, vaikutteena, äidinkielenä kuin vientivirtoina ja tuotantokoneena - voimme tässä käyttää suhdelukuparia - 1,4/8,0 - tämän merkiten sitä osuutta mitä yksin Kiina edustaa maailmassamme.
Lopulta me ihmiset vaikutamme omaan tapaamme elää, tulla toimeen meitä elättävän ympäristön kanssa kuin sen, miten me sodimme ja riitelemme reviireistä, joiden merkitys on aina se viimeinen tekijä - onhan kyseessä käytössä oleva maa-ala, hedelmällinen peltopinta-ala, raaka-aineelliset varannot, käyttökelpoinen ja puhdas makea vesi kuin kasvava monimuotoinen biologia, jota ilman yksikään - kiinalainenkaan ei tule toimeen.
Viisaus elää ja vaikuttaa alkaa tosiasioiden tunnustamisesta ja luontobiologian ehdottomasta vaikutteesta meidän omaan elinmahdollisuuteen.

--
Kun katsomme meidän erilaisten elämänmallien vaikutetta luontobiologiaan -

.. voimme havaita kaksi merkittävintä tekijää, jotka voidaan kytkeä tapaan elää lännessä ja idässä - tässä vielä unohtamatta kehitysmaita, joiden väestö edustaa kuitenkin sitä suurinta ihmisen elämää -lukumäärinä - inhimillisinä ihmisinä, joita ei sovi enää kolonnialisin menetelmin ryöstää ja niistää ---

--
Puhumme ympäristöasioiden ytimissä kulutuksestamme per capita ja kulutuksemme kumuloivaa ympäristöhaittajälkeä -- meidän omaksi vahingoksi elää siten, ettemme syö muiden riisikupeilta - ei ihmisten, eikä sen elämän monimuotoisuuden, joka antaa lopulta kaiken sen, mitä me elämäksi kutsumme.

..
Valkoinen elämäntapa aiheutti viimeisen 150 vuoden aikana nyt syntyneen ympäristökatastrofin perustan ja Kiina jatkaa sitä nyt viimeisten 20 vuoden aikana määrin, mikä on valtiollisesti sitä maailman suurinta, mutta ei per capita, eikä varsinkaan, kun osaamme huomioida kumuloituvuuden haittajälkien kertoimena.

--
Nyt Eurooppa kärvistelee sodan ikeessä (edellisen US-pommitusten ja Naton Serbia-Kosovo sodan jälkeen), jossa yhden alueen mittelönä pestään sitä satoja vuosia vanhaa historiaa, minkä nämä kaksi slaavikansaa voivat vain keskenään selvittää - tähän kriisiin ei pitäisi muiden ulkoisten sekaantua - vain tarjota neuvottelupöytää, jonka rauhaa molemmat yhä kiihkeämmin tarvitsevat.

Meillä Suomella voisi olla rooli, mutta juuri tänään 11.3.2022 näemme onko meidän TP Sauli Niinistö kuinka onnistunut pitämään suhteet kunnossa Kremlin isäntään - eletään ratkaisevia tunteja (14:00) - ehkä kohta saamme tiedon onnistuiko Niinistön puhelu |EE Venäjän presidentti Vladimir Putinille - miten ja kuinka hyvin.
.
|EE ~ https://yle.fi/uutiset/3-12354565 - ensiuutisoinnissa ei ollut mitään mainintaan siitä, miten Putin oli reagoinut, arvioinut tai muutoin komentoinut TP Niinistön puhelua. Onko uutisvirta vielä vaillinaista, eikä sen käsittelyä on analysoitu eli julkistettu tai sitten presidentti Putinin vastaus oli kovin kaukainen - viestien luottamuksen rapautuneen jopa kadonneen.

IJL-arvio tässä vaiheessa (klo 15:51) "Asiantuntijat: Suomi tuskin ottaa välittäjän roolia Ukrainan sodassa. .. Eikä mahdollisesti edes saa, viestikapula siirtyi ehkä jo merkittävämmille toimijoille, joihin luotetaan (?)"
.


Tämä Ukrainan kriisi saattaa olla vain esialku laajalle maailmankuvan muutokselle, jossa nykyinen, toistaiseksi hegemoniavalta Yhdysvaltoina saa pitää sotakoneen ykkösesirippua nuhteena ja kurituksena muulle maailmalle - aikansa |x. En enää tässä lähde luettelemaan US' n sotia viimeiseltä 70 vuodelta - se ei ole tarpeen, sillä kaikki jo tietävät ne.
.
.

--
Maailma asemoituu nyt moninaisemmaksi -
.. moniarvoisemmaksi siten, että kukin kansallinen itsenäisyys osaa ja saa toteuttaa omaa tapaansa elää, vaikuttaa ja ottaa osaa lopulta siihen meidän ainoaan todelliseen yhteiskoitokseen - ympäristökatastrofin tulppaamiseen, sillä nyt ollaan kulkuradalla, jossa pääteasemana on loppu, päättö ja Elämän monimuotoisuuden (biodiversiteetin) pikavähennys, jolla on varmasti suurvaikute meidän koko ihmiskunnan elämään.
--
Elämme suurien muutosten aikaa -
.. ja näin on osattava nähdä meidän omat kansalliset, reviirilliset kuin valtapoliittiset pyyteet kuin sotimisen tarpeet pois pyyhkäistyinä, sillä meillä on vain yksi yhteinen vihollinen ja se on meidän oma liioitteleva kulutus- ja kasvuhokema |x keskimäärin hyvin epätasaisesti jakaantuneena - varsinaisena näyttö- ja vertailutaloutena |x.
.
.

--
On muutoksen aika - puheiden kestokurssit ovat ohitse - nyt on tekojen aika
Kiinassa oli vuonna 1957 noin 650 miljoonaa asukasta, ollen tuolloinkin maailman suurin - nyt Kiinan vähän tunnettu 100-vuotisdelegaatio on määritellyt uudeksi asukasluvuksi 2100-luvulle tuon samaisen 650 miljoonaa - projekti aloitettiin sangen epäinhimillisellä - ympäristövastuullisella, mutta määrätietoisella yhden lapsen politiikalla, jonka hintaa nyt Kiina maksaa ..

..
On yhdistymisen aika, on tunnusteen aika, ettemme ole kaikki samasta puusta, eikä demokratia kauniine esivirsineen, kehitysongelmineen |x kuin ideaaleineen ole enää se ainoa johtotähti, jota koko ihmiskunnan on pakosta seurattava.
.
.

Lännen on vihdoin ymmärrettävä, että muillakin malleilla on oikeus elää ja harjoittaa meidän ainoaa tehtävää - jatkaa sukua ja toteuttaa sellaisia malleja, joita perinteet ja oma historia tuottavat signaaleina elää kullekin reviirille kaltaistansa elämään - polvesta toiseen ---

.
EPILOGI

Läntinen media käy vaistoillaan heränneenä nyt raskassoutuista West trolling manipulation -ilmiöistä menetelmää puolustaa omaa malliaan - unohtaen esimerkiksi ,että EU-Eurooppa jatkuu kauas Euroopan itäisille rajoille Venäjän Ural-vuoristoon |x - kertoen samalla mikä on suuntaviiva yhteiseurooppalaiselle mallille toteuttaa kokonaisvaltainen rauhankehitys, jota ei voida Euroopassa tehdä ilman Venäjää, sillä se on seisonut tuossa satoja vuosia, ollen myös tulppa Aasian 'villilaumoille', jotka sivistyvät tavoillansa - muiden mukana, jopa uteliaina uuseurooppalaiseen malliin nähdä yhteinen maailma ympäristötekoina, sillä tämä luontobiologia on ainoa tekijä, joka elättää meidät - koko ihmiskunnan.
.
.

Kehityskulun airut voisi olla kiinalais-eurooppalainen |9, jolla tulpataan EU-Euroopan ydinaseistaneen Yhdysvaltojen turhan suurta vaikutetta - meidän Eurooppaan, joka sisältää kaikki Euroopan valtiot, ei vain EU-Euroopan - tämä voisi olla se uusviisauden opin avain kokea yhteisöllisyys laajempana kuin yksinkertaistettu yksiarvoisuus - yksinapaisuus, joka käy liiaksi liian monien päälle.
.
.


..
Toinen näkökulma:


"

Analyysi: Putinin järkytys – Venäjä on jäämässä ainoan merkittävän ystävänsä panttivangiksi

"

..
Linkit ja viitteet:

"

Venäjän aloittama sota Euroopassa voi horjuttaa rauhaa vieläkin laajemmin, eikä syynä ole ydinaseen uhka

" -HS-toimittajana Laura Kukkonen.


..
EKSTRA

Kiina + Venäjä > USA + EU?




..
| SUOMI24 | 25 TIEDE 168 | VU | TWITTER | FB |

..

Ei kommentteja: