maanantaina, tammikuuta 30, 2006

Halonen kuittasi, Niinistö toi uuden alun politiikkaan

Suomi on ollut eduskunnassa pitkään yksityistä omistusta, yrittämistä ja työntekoa kannattava ei-sosialistinen maa. Keskusta ja Kokoomus löysivät nyt toisensa ja sana piti, vaikkakin kansa äänestää aina kuitenkin yksilöinä. Halonen ei ole koko kansan presidentti, hänet valitiin vain reilun 100.000 äänen enemmistöllä ja vaali on sitä myöden selvä. Onnittelut valitulle ehdokkaalle. On myös todettava, että nykyinen hyvinvointi Suomi on suureksi osaksi SDP:n, Keskustan ja presidentti Kekkosen aikaansaannosta.

Vaalien alla vaaka-asettelu oli selvä ja perusteltu. Niinistö olisi halunnut Nato-liittymisen kansanäänestykseen, Halosen Nato-kanta oli vaikeaselkoisempi. Niinistö ei olisi voinut rehellisemmin kansalaisille ilmaista kantaansa. Nähtäväksi jää, kuinka Suomen käy kuuden vuoden aikana Nato-jäsenyyden osalta.

SDP voitonpuhkuisena peräänkuulutti "kurinpitokeskustelua" Keskustan kanssa epäillystä lipeämisestä oikeammalle. Kysymyksessä ei ollut lipeämää minnekään, vaan luonnollinen, toki Suomessa vielä harvinainen, kahden tietyiltä periaatteiltaan kaltaisensa lähentyminen. Samalla tavalla demarit ovat oppositiosta vaikuttavan Vasemmistoliiton kanssa harjoittaneet aateyhteyttä. Mistä johtui demarien puheenjohtajan takakireä jälkilause Keskustalle tarkistaa yhteistyön linjauksia?

Täytyy muistaa, että presidentinvaalit olivat henkilövaali, valinta ei ollut demarivalinta, vaan hoivavalinta. Vaalitaisto sytytti oikeasti sinivihreän aateyhteyden ja Sauli-ilmiön yhtenäisenä taisteluna saada oikeistolainen presidentti. Halonen valittiin, mutta Niinistö voitti Suomen uudelle uralle löytämään vastuulliset maksumiehet hyvinvoinnille. Niinistö peräänkuulutti myös työn että koulutuksen uudelleen arviointia antamaan maalle yhtenäisyyttä, mutta ennenkaikkea työtä.

Vuoden 2007 eduskuntavaalit tulevat olemaan merkittävä vedenjakaja koko suomalaiselle politiikan hoidolle. Uusi eduskunta joutuu tekemään kaikki ne päätökset, mihin valittu presidentti ei antanut mitään konkreettista vastinetta tai mielipidettä. Raha ei tipu taivaasta, se tehdään työllä ja kaupankäynnillä. Kansa on puhunut ja puhuu seuraavan kerran eduskuntavaaleissa.

Ilkka Luoma

Ei kommentteja: