Venäjä halusi neuvotella uudet hinnat Ukrainalle kaasusta, Ukraina maksoi vain noin 25% läntisen EU:n maksamista saman kaasun hinnoista. Riippumatta vallitsevasta sopimuksesta tuntuu superale liittolaishinnalta, vapaassa markkinataloudessa ei synny samasta hyödykkeestä näin suuria hintaeroja.
Koko EU on varsin riippuvainen Venäjän energiasta ja Vladimir Putin tietää sen. EU ei ole kärsinyt toimitushuolimattomuuksista tai vähennysuhkauksista. Nopeasti ajateltuna kyseessä on kaksi asiaa: Venäjä haluaa markkinaehtoisen hinnoittelun ja Ukraina pitää kiinni "saavutetusta edusta". Venäjä antoi kovin lyhyen neuvotteluvaroajan, tai sitten Ukrainan olisi pitänyt ymmärtää, että puoli-ilmainen ajanjakso päättyy aikanaan.
Ihmiset ovat riippuvaisia kahdesta asiasta, ruoasta ja energiasta, miltei kaikkea muuta peruselämiseen on saatavilla välittömästi omalta lähialueelta. Halvan energian on nyt nähty muuttuvan nopeasti hyvin kalliiksi ukrainalaisille, kuitenkin hintana normaaliksi verrattuna esim. saksalaisiin. Ruoka on Suomessa halpaa, koska sitä tuetaan, myös halpaketjujen "halvempi" ruoka on tuettua tai tullittomuudella edullistettu, siis vastaamaan maailmanmarkkinahintoja. Ruoka on ensimmäinen perustoimeentulon lähde. Suomalaisia on aika-ajoin varoitettu omavaraisuuden purkamisesta. Ruokakin voi kallistua maailmalla ja tuolloin olisi järkevää ottaa uudelleen käyttöön kotimainen laajempi tuotanto jo työllisyydenkin takia. Kaikkea ei kuitenkaan Suomessakaan tuoteta, kuten ei Ukrainassa kaasua.
Suomi on hoitanut energiatasetta tuonnin osalta jakamisen periaatteella lisäten ydinenergian suhteellista määrää viime vuosikymmeninä. Uraania on saatavilla monista tosistaan riippumattomista maista. Suomelle on kautta historian luettu katkuisia varoituksia riippuvuudesta Venäjään. Venäjä on maailman energiavarasto ja he tarvitsevat siitä tulevan valuutan ostaakseen länsituotteita. Venäjä on ollut varma kaasuntoimittaja länteen, Venäjä myykin länsikaasun markkinahintaan. Mielipiteeksi jää kuinka halvalla Ukrainan pitäisi kaasunsa saada, Ukraina saanee asialliset korvaukset kaasun siirrosta maansa läpi Länsi-Eurooppaan.
Globalisoituva maailman tulee entistä riippuvaisemmaksi toinen toisistansa. Halutaanko kokea omavaraistuotannon tukemiseksi Venäjän ja Ukrainan kaasukiista, on tulkitsijan tehtävä. Selvää on se, että myös maailmalla tapahtuvat katastrofit voivat vaikeuttaa niin energia kuin ruokaraaka-aineiden lähteitä ja kuljetuksia.
Suomi on erinomaisessa asemassa; meillä on kelvollista pinta-alaa ja vielä ruokatuotannon ja viljelyksen osaamista, on kaukoviisasta ylläpitää tätä ominaisuutta ja arvostaa omaa välttämättömimmän peruselämisen edellytysten taitoa. Samalla tavoin on viisasta jakaa "munat eri koriin" energiasaannin osalta, niin lajeina kuin lähteinä, kuten tältä osin Suomessa on viisaasti tehtykkin.
Ilkka Luoma
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti