torstaina, tammikuuta 26, 2006

Hamash nousee ja Ariel Sharon siirtyy syrjään

Lähi-itä; palestiinalaiset ja israelilaiset peruskansalaiset haluavat rauhaa ja turvallista rinnaneloa. Johtajat on varustettu periaatteilla, joista ei aina tuota rinnaneloa synny. Historialliset vaikuttajahahmot ovat poistumassa; Jasser Arafat poistui viimeiselle portille jo aikaisemmin ja Ariel Sharon vetäytynee sairaseläkkeelle, saaden ansaitsemansa elämän loppuehtoon toivottavasti ymmärtävänä siviili-ihmisenä.

Hamash on kurinalainen ja järjestäytynyt yhteisö, jolla näyttäisi olevan kysyntää ja kannatusta omien joukossa. Hamash on islamilainen yhteisö, joka kykenee pitämään yllä järjestystä. Mikäli tämä organisoitu yhteisö saa laajasti tunnusteellisen statuksen, voisi se purkaa vuosikymmenien kasvaneen korruption ja byrokratian palestiinalaisia pitkään "johtaneesta" Fatah-puolueesta. Hamash on suunnitellut valmiiksi hovikelpoistamisensa ja lopettanee välittömästi iskunsa valmistautuen olemaan vahva, mutta luotettava neuvottelukumppani Israelille.

Hamashin on helppo päivittää periaatteitansa ja ilmaista rauhanomaisen rinnakkainelon juutalaisten kanssa poistaen haitallisen Juutalaisvaltion tuhoamisdoktriinin. Hamash on riittävän voimakas osaltansa viemään Tiekartan läpi niin, että siitä on todellista hyötyä ja saatavuutta myös palestiinalaisille. Israel on odottanut pitkään todellista neuvottelukumppania ja nyt se on näköpiirissä. Israelin tulee sitä ennen järjestellä omat ääriainekset järjestykseen pois neuvottelujen häirinnästä.

Palestiinalaiset ovat ja pysyvät kuten Israel ja juutalaiset. Lähi-itä on ollut riittävän kauan ruutitynnyri ja nyt on patoutuneiden paineiden purkuun mahdollisuus. Palestiinalaiset ovat lähes kaikki islamilaisia ja Hamash on heidän edustajansa. Mikäli palestiinalaiset äänestävät demokraattisesti Hamashin valtaan, on asetelma aivan uusi. Uudet tilanteet ovat kautta-aikojen luoneet myös muutoksen tuulia. Neuvottelupöytä odottaa nyt oikeasti ja siihen mahdollisuuteen tulisi tarttua.

Lähi-idän rauhoittuminen aloittaa uuden aikakauden, joka vääjäämättä rauhoittaa myös muita palopesäkkeitä, joissa Islam on yhtenä osallisena. Al-Qaida purkautuu luontaisesti, kun ei ole "kyteviä nuotioita". Sitä ei enää tarvita, se muuttuu hyödyttömäksi kannattajilleen. Viime kädessä normaali ja tavallinen kansa eri tulehduspesäkkeissä haluaa rauhaa tavalliseen elämäänsä. Hamash ja Israel voisivat nyt löytää toisensa. Kukaan ei olisi voinut uskoa, kuinka kaksi todellista ja katkeraa vihollista maailman historian suurimmassa yhteenotossa Neuvostoliiton ja Saksan 1941-1945 Itärintaman sodassa voisivat nyt olla niin hyvissä väleissä kuin ovat tänä päivänä Saksana ja Venäjänä. Sitä paitsi on aikaisemminkin tapahtunut ääritoimijoiden "hovikelpoistumista" ja neuvottelukyvyn jalostumista.

Ilkka Luoma

Ei kommentteja: