tiistaina, kesäkuuta 13, 2006

Ihmisiä kuluu loppuun taistelussa valostaMusic ~ https://youtu.be/QJj5KQcsOBgOLDFIELD - Voyager

***Kulutusmenestys kylpee päivän paisteessa. Ostovoima ja maine merkittävyydestä seurustelevat yleensä samassa kohteessa, ihmisessä, joka on tehnyt jotain sellaista, mikä on itsestä lähtenyt. Osaksi maine ja ostovoima kohtaantuvat taas ihmisissä, jotka ovat panoksensa lisäksi siivestäneet muiden aikaansaannoksilla. 

Kaikki eivät jaksa kyynärpäätaktikoida ja omia liukkaasti muiden ajatuksia ja ideoita. Kaikki ihmiset eivät halua kaksinaamaistua, eivätkä aina miellyttää vallan portaikoissa. Osa poistuu liian aikaisin, liian hiljaisina.


Monilla on omakohtaisia kokemuksia lähipiiristänsä, 


 ... kuinka käärinliinoissa ei viedä mitään sitä, mikä on arvokasta tämän päivän vertailuelämässämme, jossa kilvoitellaan paikasta auringossa saadakseen merkittävyyttä ja kulutusvoimaa. Menestyksen takana on myös ihmisiä, jotka eivät jaksaneet, halunneet tai vain voimat loppuivat havaintoon epärehellisestä pyrkyryydestä ympärillä. Toiset sanovat sitä luuseriudeksi ja toiset taas älyksi luovuttaa ennen mahdottomuutta. Tässä tapauksessa älylle voidaan antaa myös ilmaus kunniantunnosta ja lähimmäisen huomioimisesta.
...

Kolme tarinaa ja kolme pientä ihmiskohtaloa, 


 ... joille tunnusmerkkeinä olivat väsymys ympärillä oleviin valtapeleihin, toisten hyväksikäyttöön ja lunastamattomiin lupauksiin. Näiden kolmen - kohtaloonsa tyytyneiden kertomuksien yhteistekijänä olivat myös rehellisyys ja usko muihin ihmisiin, samoin kuin oma yrittämisen panos tuottaen paljon menestystä ympäristöönsä.

.............................

"Vilpittömällä pojalla oli intohimo olla hyvä keksijä ja näkijä 

Hän luki itsensä menestyksekkäästi tekniikan alan taitajaksi ylimmälle koulutasolle. Työ kutsui Karin (nimi muutettu) valmistumisen jälkeen heti ja hiljainen työhönsä tyytyväinen puurtaja teki valtakunnallisestikin tärkeitä ratkaisuja hyödyttämään muita. Työ kesti yli 20 vuotta, jolloin vilpittömästä pojasta tuli kiistaton ammattilainen. 


Kari, viime vuosina yleistyneissä yt-kahinoissa paikasta auringossa, 

 ... ei jaksanut kilvoitella pyrkyryydellä eikä mielistelyllä. Hän jäi pois työelämästä, ollen yksineläjänä erinomainen veronmaksaja valtiolle yli 20 vuoden ajan. Hän ei sairastellut, eikä hän juurikaan käyttänyt yhteiskunnan muitakaan kuluja aiheuttavia palveluita. 

Kari maksoi runsaat verot, sen monissa muodoissaan paikaten tulontasauksen rahareikiä omalla pienellä panoksellaan. Aikuiselämänsä yksin elänyt ahkera lukija ja elämää ymmärtänyt liekki sammui hänen ollessaan 48-vuotias. 

Kari ei jäänyt käyttämään ansaitsemaansa eläkekertymää, vaan hänen antama yhteiskuntapanos jäi hyödyttämään muita. Kari ei koskaan valittanut viimeisten vuosien omaa kohtaloa, vaan oli aina kiinnostunut, mitä toinen tekisi huomenna. Kevät oli muuttumassa kesäksi kun viimeinen tervehdys jätettiin".Menestyksekäs kauppamies ja riitojen ratkaisija

"Menestyksekkään uran tehnyt erityisen kielitaitoinen kauppamies ja riidanratkaisija Kalevi (nimi muutettu) tapasi kohtalonsa väsyneenä yksin keittiönpöydän ääreen, juuri kun olisi tunnelin päässä alkanut valonkajastus. 


Maailmaa kiertänyt ja suomalaisen osaamisen mainetta uutterasti operoineen Kalevin hyvin eri kulttuureihin sopeutuneen rehellinen muita hyväksikäyttämätön elämän liekki sammui hänen ollessaan 47-vuotias. 


Kalevi ei myöskään valitellut omaa viimeisten vuosien kohtaloa, 

 ... vaan oli pikemminkin huolissaan omaisten jaksamisesta ja piti itseään esimerkkinä kuinka ei saisi kynttiläänsä polttaa molemmista päistä. Kalevi maksoi yhteiskunnalle runsaat verot sen eri muodoissaan ja poistui hiljaisesti ansaitsemaansa eläke-etuutta käyttämättä. 

Kalevin muisto jätti parempaa uskoa rehellisestä tavasta elää muille ja myös itselle. Kevään aurinko lämmitti ilmaa laskettaessa kukkia viimeiseksi tervehdykseksi".Ajattelija ja nokkela insinööri

"Nuoruusvuosien käytännön ajattelija ja nokkela tuleva insinööri kävi tien kohtalonsa porteille monen koulun kautta, teki menestystä itselleen ja yhteiskunnalle ollen takavuosina hyvä veronmaksaja. Reino (nimi muutettu) oli oivaltaja, 

 ... jolle olisi ollut käyttöä jopa Arkadianmäen poliittisissa tuiverruksissa. Yrittäminen kävi voimille ja Reino joutui syvälle itsetutkiskelun viidakkoon. Viimeiset vuodet uutterana, mutta myös merkittävänä välillisten verojen maksajana hän tsemppasi ja ideoi muille menestystä. 

Reino oli loputon käytännön järjestelijä tuomaan intoa ja yrittämisen halua työntekijöilleen kasvattaen heitä ymmärtämään tämän maailman pyrkyryys ja kova peli paikasta auringossa. Reino tiesi, mistä puhui ja kaikki ihmiset hänen ympärillään pitivät ja tulivat hyvin toimeen hänen kanssaan. 

Reino antoi haastetta läheisilleen oivaltajana ja asioiden ymmärtäjänä. Kohtalo korjasi satonsa 46-vuotiaana. Reino jätti jälkeensä asenteen yrittämiseen ja nokkeluuteen tehden hyvää mieltä kanssaihmisillle. Hänen viimeinen kehoite oli mennä tekemään kevättyöt alkavan kauden koittaessa pian. Koivu sai silmut lehtiinsä".
..............................................Nämä kolme tarinaa ovat tosia 


Liian moni viisikymppinen uupuu kesken. Maailmassassamme on väkeviä kertomuksia, jotka hiljentävät näkemään myös varjoisalle puolelle. Kaikki eivät jaksa ahnehtia, pyrkyröidä ja anastaa valtaa. Suurin osa ihmisistä on pieniä tarinoita elämästä, osaamisesta, perheen huolehtimisesta ja myös muiden näkemisestä. 

Kaikki eivät vain voi olla itseympäröivyytensä laskelmoivia maineen ja ostovoiman keräilijöitä. Toimivan yhteiskunnan totuus ja voima kumpuavat tavallisten ihmisten elämästä nähdä huomiselle tavoite. 

Muurahaiskeon työläiset tekevät jatkuvasti havaitsemattomia arkisankaritekoja, joista niin harvat hyödyntävät niin monien työpanoksesta liian suuren ja suhteettoman osuuden.

Jokainen yrittää kaikin keinoin viime kädessä edesauttaa lapsiensa tulevaisuuden tietä, mutta se ei voi mennä muiden kustannuksella, vaan elämässä pitää olla arvostusta myös toisille. Huomioimisella parhaat johtajat saavat kestävimmät ratkaisut ja menestyksen. 


Maailma jakautuu luontona kaikille ja maapallon resurssit ovat tarkoitetut jokaiselle kohtuudella. Kulutusjuhlinta johtaa mahdottomuuden kautta huomioimisen huomiseksi.


Ilkka Luoma
Ei kommentteja: