perjantaina, lokakuuta 18, 2013

Jorma Ollilan ja Veikko Hurstin hyvät teot!

Shellin hallituksen puheenjohtaja ja entinen mr. NokiaJorma Ollila julkisti odotetun, mutta sisällöltään tutun ja yllätyksettömän muistelokirjan. Aikoinaan Ollila otti vastaan liki konkurssissa olleen Nokian – kahden vähemmän edes keskinkertaisen toimitusjohtajan jälkeen. Edellinen mr. Nokia – vuorineuvos Kari Kairamo 1] oli poistunut langattomaan maailmaan ”omin käsin” – pitkälti silloisen SYP pääjohtaja Mika Tiivolan ”ansiosta”. …

Ollessaan Nokian talousjohtaja, oli Ollila joutunut hakemaan yhtiöönsä palkkarahoja Lontoosta, koska kotimaiset pankit eivät enää luotottaneet Nokiaa – tätä vuosisatamme myöhempää kruununjalokiveä, joka oli kerran ylivoimaisesti maailman suurin alallaan – jopa liki 40 prosentin markkinaosuudella.

Ollila teki Nokiassa suurmiehen työn – harmi vain oli se, että Herlinin Koneelle ”menetetty” mr. Pikkunokia – Matti Alahuhta ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Matti_Alahuhta --- ei jatkanut Ollilan jalanjälkiä (molemmat olivat Etelä-Pohjanmaalta lähtöisin)---


Mitä me kirjoitimme – aivan eri näkökulmasta, jo vuosia sitten Ollilasta – verrantona edesmenneeseen arkikansan hyväntekijään ja kivisten tallauspolkujen kulkijaan – Veikko Hurstiin!


Mikä yhdisti kahta niin vastakkaista – Jorma Ollilaa ja Veikko Hurstia?


Edesmenneen vilpittömän hyväntekijän ja huolehtijan Veikko Hurstin henki elää voimakkaasti soppajonoissa Hakaniemen torilla 6.12.2005. Toisaalla Nokian Jorma Ollila sai korkean huomionosoituksen luotsatessaan edesmenneen vuorineuvos Kari Kairamon hengessä Nokian maailman huipulle. Molemmat ovat elämänarvoisia tarinoita. Lisäksi molemmille Suomen Itsenäisyys oli/on Tahdon ja Kunnian kysymys.


Nokia oli rahattomana 1990-luvun alussa tosiasioiden edessä

Kairamon jälkeisinä vaikeina välijohtajien vuosina Nokia ajautui kriisiin, johon nykyinen pääjohtaja Ollila esikuntineen tarttui tarmokkaasti. Nokian voimakas keskinäishenki nosti suomalaisen insinööriosaamisen maailman huipulle esimerkiksi muille suomalaisille yrityksille.

Veikko Hurstin elämäntyö on pelastanut ihmisiä ja luonut useita lämpimiä tarinoita!

Veikko Hurstin henki ja elämäntyö hiljaisesti kerää kasvottomia elämän tosiasioiden parkkiinnuttamia nimettömiä kansalaisia, joille samainen Suomen Itsenäisyys on pieni valopilkku arkiharmaudessa, kuten se on suuri valopilkku menestyneiden notkuvissa pöydissä presidentin linnassa.

...
Molempien ryhmien ihmiset ovat syntyneet samaan maailmaan; toisista tuli lakerikenkäisiä, juhlapukuisia johtajia ja toisesta ääripäästä onnettomien yhteensattumien summana laitapuolen kulkijoita. Kummallakin ryhmällä on yhteinen tarina;

se on tarina suomalaisista menestyksistä, yrittämisestä, epäonnistumisesta ja onnettomista tapahtumista, jotka suistivat ihmiset ihmisyyden alarajoille. Mutta on yksi yhteinen tekijä. Se on ihmisen ylpeys, joka voi asua niin köyhässä kuin rikkaassa, niin menestyjässä kuin epäonnistujassa.

Ollilan teesit ja Hurstin rohkeus olla erilainen

Jorma Ollila peräänkuuluttaa rohkeita vetoja kotimaaltaan sen kohdatessa uusia haasteita mm. työllisyyden kansainvälisessä uusjaossa. Veikko Hursti halusi myös peräänkuuluttaa rohkeutta, inhimillisyyttä, huolehtimista ja heikkojen puolustamista. Ollila kannustaa yrittämistä, osaamista, kouluttautumista ja kilpailukykyä.

Hursti puolusti "osaamattomuutta", epäonnistumista, murhetta ja lankeamista. Kaikki me ihmiset olemme syntyneet tähän samaan Suomeen alastomina ilman kykyä huolehtia itsestämme ja kaikki me täältä lähdemme alastomina sekä edelleenkin ilman kykyä huolehtia jäljelle jäävästä.
...Ollila ja edesmennyt Hursti ovat saman maailman eri kasvot

Molemmilla on/oli tavoite: se on yrittäminen. Toinen haluaa yrittää huipulle ja toinen halusi ihmisten yrittävän pinnalle. Veikko Hursti sai huomiota epäitsekkäästä työstään. Hän ei saanut työstä suuria rahallisia korvauksia, mutta hän sai tyydytyksen nähdä työnsä tuottavan kadun hiljaisille pientä turvaa ja leipäpalan jonoista, joissa etuilu ei kuulu tapoihin.

Jorma Ollila luotsasi menestyksen välillisesti suurelle osalle Suomea Nokian kunniakkaana suomalaisuuden osaajana maailmalla. Tästä ansaitusti hänelle myönnettiin ainoana korkea huomionosoitus korostamaan ainutlaatuista työtä.

Veikko Hursti sai eläessään kunnianosoituksen pieninä hymyinä kadunkulkijoilta, heidän saadessa pientä iloa leipäpalasta ja ryhmähengestä sekä huolehdinnasta ihmiseltä, jota he suuresti kunnioittivat. Veikko Hursti eli ja vaikutti omiensa luona.

...Viime kädessä kummankaan tekoa ei muisteta tuhannen vuoden kuluttua

Ainoastaan tulevaisuuden tutkijat löytävät historian kätköistä menneen maailman 1900-luvulla siirtyneen langattomuuteen välimatkojen menettäessä informatiivisen estemerkityksen. Samoin samat historian tutkijat saavat tiedon 1900-luvun lopussa eläneestä aidosta hyväntekijästä, joka yhdisti sielullansa "langattomasti" hiljaisten ihmisten hädän, langenneisuuden, pienen ilonkipinän ja hetkellisen valopilkun yhteenkuuluvuudessa edes yhtenä hetkenä vuodessa, joka oli jonkun kauan sitten eläneen kansan Itsenäisyyspäivä.

...
VIITE
1]
” … Nokian tarina alkoi kumista ja metsistä. Monien yhteenliittymien, ostojen ja sulautumisten tuloksena voidaan pitää nykyisen Nokian alkunokiana edesmenneen karismaattisen ja voimakkaan vuorineuvos Kari Kairamon johtamaa 1980-lukua. Kairamo pääjohtajakautenaan loi ne siemenet, joista kasvoi Suomen kruununjalokivi, joka on kelvannut hyvin persoille ja tuottoa vaativille amerikkalaisille ylirajojen toimiville rahastoille. Kari Kairamo oli hyvin tunnettu maailmalla; voidaan sanoa, että hän oli yksi ensimmäisiä suomalaisia globalisteja. Työtahti oli niin kiivas, että se vei välillisesti hengen.

Kairamon Nokia tuli tunnetuksi suurista yrityskaupoista. Tuotesortimentti oli laaja; televisioista tietokoneisiin ja edelleen metsää ja mm. kaapelikoneita. Kairamolla oli kuitenkin visio, josta kasvoi nykyinen Nokia. Tulee ottaa huomioon, että nykyinen pääjohtaja oli jo Kairamon aikana talouden johtotehtävissä Nokia-konsernissa. 20 vuotta sitten Nokia teki ensimmäiset kaupat Kiinaan Kari Kairamon johdolla. Tuolloinen 400.000 US-dollarin kauppa oli pieni, mutta kukaan ei aavistanut, mihin se johtaa. Nyt sen tiedämme; Nokia on yli Kiinan tunnustettu brandi, jolle on luotu myös oma kiinalainen nimivastine, joka kuulemma kuuluu seuraavasti: "lupaukset kumpuavat idästä". … ” ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/04/nokia-suomalaisten-johtama-ja.html ----![2005][BLOG/il]


...Ilkka Luoma
--- kirjoitettu 6. joulukuuta 2005---17102013---


doc.: ollilanjorman_nokia_17102013.doc – OpenOffice.org Writer


759 | 6666

Ei kommentteja: