torstaina, syyskuuta 15, 2016

Pakolaisuuden houkute, hinta ja kirjanpito


(Hallituksemme laskee, että vuonna 2015 rajusti nousseen pakolaisuuden hintalappu suomalaisille olisi 800 – 1000 miljoonaa euroa |1. Voi olla, tai sitten – ehkä enemmänkin … )

[ … kansalainen Erkki on ihmetellyt miksi meille tänne Pohjan perille – EU-periferiaan singahti poikkeavan paljon väkeä. Erkki pohti ja ajatteli, että ehkä lauhkea ja hiljainen kansanluoteemme suosii nopealiikkeisiä ja usein sutkeja etelämaalaisia – unohtamatta ruotsalaisten ystävällistä viittoilua Tornion suuntaan

 … kansalainen Liisa laittoi merkille, että pakolaiset olivat paljolti maista, jotka olivat olleet kolonialismin ja siirtomaakauden ikeessä ja autuudessa. Samoin Liisa oivalsi, että noihin maihin, joista eniten tuli pakolaisia, olivat Yhdysvaltain pommittamia maita – Afganistan, Irak, Syyria ja ei niinkään Suomeen pieneltä osin Libya … ”


Pakolaiskysymyksessä on kaksi tärkeää seikkaa – houkuteltiinko heitä Suomeen ja miten noita arvio euroja on käytetty ja onko niistä karannut millainen osa ulkomaille, esimerkiksi kotiin lähetettyinä pakolaisten perheille ja sukulaisille.


NÄKÖKULMA I - Kehitysmaamäärärahat

[ … hiukan otsikon aiheen ulkopuolelta, mutta hitaasti vaikuttavana tekijänä merkittävä osa ylihuomisen pakolaisuutta ja mikä onkaan velvollisuutemme kehitysmaita kohtaan – lännenmiehenä ja jopa suomalaisina? ~ http://yle.fi/uutiset/avustustyontekija_kehitysyhteistyorahojen_leikkaaminen_pahentaa_pakolaiskriisia_euroopassa/9168382 - ]

Miten pidemmällä aikajänteellä vaikuttavat leikkaukset, jotka kohdistuvat kehitysyhteistyövaroihin? Onko meillä velvollisuuksia? Entä Euroopan Unioni, jonka jäseninä ovat kaikki suuret kolonialistit – Englanti, Espanja, Portugali, Ranska, Hollanti, Belgia, Italia ja hännän huippuna yllättäen Saksa.


NÄKÖKULMA II – Äidinkielellä ymmärrystä omassa isänmaassa


1.
Oleellinen kysymys: Houkuttiko pääministeri Juha Sipilän oman kodin avoimien ovien päivä kiihokkeena tulla Suomeen |2. Markkinoitua ovenavausta uutisoitiin ainakin Irakissa runsaasti |3. Olihan valtion pääministerin ilmoitus kuin kädenojennus hätää kärsiville. Avoimien ovien näyttävä markkinointi herätti myös närää ja katkeruutta – petetystä lupauksesta |4. Jälkeenpäin on ajateltu, että moni lähti alun vaarallisesta merimatkasta huolimatta Suomi - Finland Sightseeing: lle.

Moni on jo lähtenyt vapaaehtoisesti pois, koska Suomen valtio maksoi paluukustannukset lentoineen |5 – majoitus ja ravinto oli ollut ilmaista ja taskurahaakin oli kuulemma jaettu.

2.
Toinen oleellinen kysymys tässä inhimillisen hädän tapauksessa ovat kulut. Alussa mainittu 800 – 1000 miljoonaa euroa on suuri raha, ja se on lainattu ulkomailta – olemattomalla korolla, jopa miinuskorolla. Velka on kuitenkin maksettava.

Nyt kysytäänkin tutkimuksen perään, joka kertoisi miten tuo rahamäärä on käytetty ja kuinka paljon se loi työtilanteita suomalaisille ja kuinka paljon se siirsi ostovoimaa kotimaiseen rahankäyttöön ja ostovoimasiirtelyihin. Menikö tuosta rahamäärästä paljon maan rajojemme ulkopuolelle – jää tietona vielä tuntemattomaksi


Löytyykö tarinalle onnellinen loppu?

Kuka tai ketkä kertovat miten Juha Sipilän markkinoitu tervetuloa viesti vaikutti pakolaisten tuloon Suomeen, ja kuka sekä ketkä selvittävät pakolaiskustannusten kirjanpidon, joka voi olla jopa yllättävä myönteisyydessään. Oleellistahan on, että valtion näinkin myöntämä inhimillisen hädän torjuntaraha luo työtä, toimeliaisuutta, ostovoiman käyttöä ja rahan pyörimistä kansantaloudessamme.


EKSTRA
Helsingin Sanomat koettaa määritellä pakolaisen:


Tekstilinkit
|2 Annan kotini turvapaikan hakijalle ~ http://yle.fi/uutiset/sipila_annan_kotini_turvapaikanhakijalle/8282743 - (5.9.2015)
|3 Näyttävää markkinointia II ~ LINKKI – (al – Abariya 7.9.2015)
|5 Myös kalliita lentomatkoja ~ http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-2000001121136.html -  


PS Tässä toinen meidän oma sisäsyntyinen ongelma ja suuri inhimillinen hätä, joka pitää korjata ensi tilassa, jopa olisi pitänyt tehdä aiemmin kuin pakolaiset ryntäsivät maahamme. Miksi meillä ei voida yhtä määrätietoisesti pureutua tämän oman nuorisomme hätähuutoon – erityistoimenpitein ja tarvittavine vaikka velkarahoineen. Olisiko aika osoittaa omillemme huomiota ja huolehtimista – kukaan muu ei nuoristamme huolehdi kuin me itse, he eivät voi lähteä pakolaisiksi Irakiin, Syyriaan, Afganistaniin eikä muuallekaan! ~ http://yle.fi/uutiset/9169450 - Nämä nuoret ovat täällä keskuudessamme. Mitä hallituksemme tekee asian hyväksi?


Ilkka Luoma
Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

AL | US | PZ | VU | BL | BL | BLOG 88105

DOC Pakolaisuuden houkute_15092016 – Microsoft Word Starter
PVM 15092016


599

Ei kommentteja: