torstaina, kesäkuuta 02, 2005

Kirjoittajan omakuvaa


Kirjoittaja kädentaitaja-ammattilaisen hoidossa, vähiä hiuksia "ojennetaan" lyhyeksi parturissa Hgin Aikatalossa 1. joulukuuta 2005, klo 12:57. 483.030 bytes. Canon IXUS. Photos by Ilu 2005.
Kirjoittajan omakuvaa


En ole ammattimainen kirjoittaja, vaan myöhemmällä iällä asiaan herännyt vastarannan kiiski, joka ei voi suvaita epäoikeudenmukaisuutta eikä väärää valaa tai väärin tulkittua historiaa. Kirjoitustaitoni ei ole lehtimiestasoa, eikä pidä olemankaan.

Koululaisena en pitänyt kirjoittamisesta lainkaan, siispä se-muotoiset kirjoitelmat jäivät torsoiksi ja niistä ei syntynyt tulosta. Helpompaa oli puhua luokan edessä ja innostua kaikesta siitä mikä oli sydäntä lähellä. Puhumisesta tulikin ehkä selväpiirteisin ominaisuuteni. Käytän sitä myös saadakseni palkkaa.

Minua on aina kiinnostanut lukea paljon; 16-vuotiaana meni yhdellä istumalla Mika Waltarin Turms kuolematon. Tulipa nuo kaikki muutkin luettua, siis Waltarit. Johannes Angelos säväytti eniten. Tietokirjoja on luettu aina, muutoinkin kirja on aina sängyn alla ”hajareisin” siinä kohdassa, mihin se ennen nukahtamista tipahti.

Suosittelen kaikille lämpimästi lukemista, se harjaannuttaa myös keskustelemaan. Mitä enemmän luet sitä enemmän tiedät tarvitsevasi lukemista. Voit olla kiinnostunut mistä tahansa aiheesta, pääasia on se, että olet aidosti utelias ja kiinnostunut aiheesta. Mitä enemmän luet, sitä enemmän luet myös rivien välistä.

Paljon lukeneet ihmiset osaavat kysellä terävästi (tämä ominaisuus on vielä oppimatta), kyseleminen on taitolaji ja se on inhimillistä; tällöin olet oikeasti kiinnostunut toisen keskustelusta. Ihminen rakastaa enemmän puhua kuin kuunnella. Opi kuuntelemaan; itse yritän oppia tuon jalon taidon.

Lukeminen kiihottaa ajattelua. Ajattelu antaa sielulle voimaa. Syvällinen ajattelu antaa ykseyden olon. Joskus on hyvä yhdistää ajattelu ja kuvittelu ja katsoa mitä siitä syntyy. Pitänee kuitenkin varoa, ettei se siirry eläväiseen arkimaailmaan. Arkielämä on puurtamista ja se ei salli liiallista kuvittelua. Varaa itsellesi aikaa ajatus/ kuvittelumatkoihin, sillä matkailuhan avartaa.

Lopuksi suosittelen lukemaan Mika Waltarin varhaistuotannosta kirjan Suuri illuusioni. On muitakin suositeltavia kirjoja, mutta ne julkaisen vasta myöhemmin. Elokuvien katsojille suosittelen niinkin naivia filmiä kuin Gladiator ja rehellistä sotakuvaa U-96. Herkille voisi ajatella: ”Hiljaisia siltoja”.

”Ole utelias ja kysele”

Ei kommentteja: