perjantaina, syyskuuta 01, 2006

Suuri johtaja vaikuttaa kauan kasvaen myytiksi




Uutisointi kertoi harvinaisen laajasti kuinka egyptiläiset seurasivat hartaana ja suurina joukkoina heidän historiallisen faarao Ramses II:n patsaan siirtoa uuteen sijoituspaikkaan. Itse tapahtuma teknisesti ei ollut ihmeellinen, vaan tapahtuman symboliarvo ja muisto jostain menneestä oli väkevä voima, joka kokoonnutti tuhannet kansalaiset "yhtenä miehenä" seuraamaan tapahtumaa.

Kuva: clikkaa linkkiä kuva ------> KUVALINKKI ----- B0001872

Tänä päivänä ei ole enää
Ramses II kaltaisia todellisia kansanjohtajia, joiden suvereniteetti olisi lähellekkään samaa tasoa. Nykypäivän mittaroinnissa Ramses II yltää 22.000.000 linkkiin internetistä.

Kairon tapahtuman takana on vahvoja kansallisia ja historiallisia vaikutteita vähintäänkin ylläpitämään muistoa suuruuden ajoilta, jolloin Egypti oli ehdoton tuolloinen suurvalta. Historiankirjoitus tuntee Ramses II:n ajan melko hyvin, jo senkin takia, että hän oli yksi pisimpään hallinneista faaraoista.
Ramses II oli faarao, joka muisti kansaa oikeudenmukaisesti ja kävi tarvittaessa raskaitakin taisteluja (Kadesh, nykyisen Syyrian alueella) itse myös osallistuen ylläpitääkseen Egyptin suuruutta ja suvereeniutta, mm. nykyinen Israelin alue oli Ramseksen hallinta-aluetta.

Nykypäivän tapahtumana patsaan siirto oli historian paluuta muistutuksena suuruudesta. On myös havaittavissa, että mennyt maailma nostaa jalustalle myös henkilöitä, joiden teot ja tapahtumat eivät kestäisi kriittistä tarkastelua; aihe on inhimillinen ja monesti kansalaiset kaipaavat suuruutta, identiteettiä ja voiman tuntua yhteenkuuluvuudesta, välittämättä yksityiskohdista (mm. Stalin ja Mao).

Karismaattiset johtajat ovat aina ymmärtäneet kansalaisten tuntoja sekä kansan tarpeita ryhmänä ja joukkotoimijoina. Ihminen on kautta-aikojen ollut ryhmähenkinen ja suku- sekä kansallistuntoinen eläinkunnassa vallitsevien reviirikysymysten mukaisesti.

Ramses II on merkki tämän päivän egyptiläisille voimasta, osaamisesta, taidosta ja johtamisesta, jossa jokainen kansalainen tiesi paikkansa. Ongelmat olivat tuolloinkin perustaltaan osin samat kuin nyt, ongelmia avioliitossa, lapsettomuutta, riitaa sadosta, hautapaikasta ja vedestä. Ongelmia uskonnon kanssa, epäluuloa virkamiehistöä kohtaan ja kateutta naapurin hankkimista etuisuuksista, hautapaikasta ja suhteista.

Suurin ero oli siinä, että kaiken yläpuolella oli faarao, joka Ramses II:n aikana kulminoitui oikeudenmukaisuutena, ehdottomana karismana, jumaluutena ja kaiken herrana, jota ei silmiin saanut katsoa. Faarao merkitsi kaiken olevaisuutta, se oli merkki valtakunnasta ja sen hyvin- tai pahoinvoinnista. Ramses II oli rakentajafaarao, hän rakennutti enemmän mm. temppeleitä kuin kukaan toinen faarao; Ramses ymmärsi, että kansa tarvitsee työtä. Faarao toi kansalleen identiteetin, se toi ihmisilleen työn, turvan ja tiedon Niilin noususta hedelmöittämään pellot, nykyisinkin sille ohuen ohuelle vihernauhalle, joka tänäänkin elättää koko Egyptin kansan.

Patsasta siirrettäessä kansa kokoontui katsomaan historiaa, kaipaamaan alitajunnassaan voimaa, yhtenevyyttä, yhteenkuuluvuutta ja identiteettiä jostain sellaisesta, mitä ei enää ole. Faarao Ramses II muistutti egyptiläisiä menneestä, jolloin kansa oli vahvaa, yritteliästä, kurinlaista, mutta myös keskimäärin tyytyväistä, koska vaikeat ja monimutkaiset asiat ratkaisi kaiken ihmisyyden yläpuolella oleva faarao. Tätä egyptiläiset mielissään tietämättään muistelivat.

Meillä johtamismekanismit ja vaikutekanavat kansalaisiin ovat muuttuneet demokratian myötä kulutukselliseksi vauraustavoitteluksi, identiteetittömäksi käytännön toimintafilosofiaksi ja hajanaiseksi tuntemukseksi yhteisöllisyydestä, joka on tuottanut nykyiset mittavat ongelmat, joita mieluusti lakaistaan mattojen alle. Kansalaiset seuraavat tänä päivänäkin "lippua", mikäli sen kantajana on oikeudenmukaisuus ja johdonmukainen tapa nähdä tarpeet niin kansalais- kuin kansakuntakohtaisena. Karismaattisen johtajan on kyettävä tekemään päätöksiä, jotka ovat kansalaisten mielissä päätöshetkellä jopa vääriä. Suurta viisautta on nähdä metsää puilta.

Ramses II hallitsi oikeudenmukaisuudella kansaansa yli 66 vuotta, vaaleja ei koskaan järjestetty ja muistoksi hän sai mm. patsaan, joka nyt kansan saattelemana siirrettiin pois nykypäivän teknologiaongelmien ja liikakansoituksen tieltä uuteen arvoiseensa paikkaan ikuisten suurten pyramidien viereen. Ramses Suuri hallitsi kansaansa yli 3000 vuotta sitten.

Ilkka Luoma


kts:

Erinomainen vuoropuhelu Tiede-keskustelupalstalta, sieltä erottuu erityisesti nimimerkki Johan:

....................LINKKI Faaraoiden maailmaan (19th dynasty)

1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

.
Kuva: ~ https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/yli-20-muumiota-matkasi-kairon-keskustan-lapi-video-talta-naytti-historiallinen-faaraoiden-kultainen-paraati/8106440#gs.xd1ola -

"Yli 20 muumiota matkasi Kairon keskustan läpi – video: Tältä näytti historiallinen faaraoiden kultainen paraati"

..

Faaraoiden karavaani nostattaa egyptiläistä kanallistunnetta ---

..

HS-otsikko ja ingressi: "Kairossa järjestettiin näyttävä muumioparaati, jossa 22 muinaista hallitsijaa siirrettiin kaupungin halki uuteen leposijaan

Uudessa lepopaikassa muumioiden esillepanon on tarkoitus olla aikaisempaa kunnioittavampi ja opettavaisempi."

~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000007899383.html -

..

Yle-otsikko: "22 muumiota siirrettiin museosta toiseen Egyptin Kairossa – katso video "faaraoiden kultaisesta paraatista""

~ https://yle.fi/uutiset/3-11869648 -

..

Herää paljon ajatuksia mihin jäi tuo muinoinen Egyptin suuruus, vai jäikö se - voihan olla, että nykyisten egyptiläisten henkinen maailma onkin jotain aivan muuta, mitä täällä lännen ihmemaissa osataan edes ajatella.

Ehkä nyt egyptiläiset nostattivat omaa tunnettaan ja sisäistä ylevymmyyttä - palauttamalla mieliin tuo silloisen maailman suuruus ...

Olisiko aika palauttaa Egyptiin kaikki se mikä läntisen maailman museoissa on - ne reliikit, jotka kuuluvat yksiselitteisesti egyptiläisille? Vai olisiko se huomisen Egyptille hyväksi, jos lännen maissa huomattaisiin heidän museoihin kätketty Faaraoiden suuruus?

...