maanantaina, helmikuuta 27, 2017

Trumpmedia*


(Perinteellinen media on huuli pyöreänä, kun tiedonkulku ei enää ole täysin heidän käsissään |1. Pahin kolahdus syntyy siinä, kun perinteellinen media, jota myös neljänneksi valtiomahdiksi kutsuttiin – on menettämässä oman lisäväritys tai haalistamisoikeuden – puhumattakaan unohtamisesta ja tietoisesta paitsioon jättämisestä)


[ … kansalainen John Yhdysvalloissa on myöntämässä uudelle valitsemalleen presidentti Donald Trumpille jatkoajan kuuluisaan 100 päivän kuherruskuukauteen. Työnsä meksikolaisille menettäneen kalifornialaisen Tomin kansallistunne on jännittänyt rinnan rottingille – The Great America

 … kansalainen Alice puhkuu reviirinsä puolustamista, kun liukuhihna siirrettiin Kiinaan. Alice ymmärsi nopeasti, että kiinalainen toveri linjalle on paljon, siis paljon halvempi – ehkä ahkerampikin, mutta vahdittavampi? … ]


Trump haluaa pitää vaalilupauksensa ja yksi tekijä siinä tiedonkulku

Perinteellinen media ei ole saanut siipeensä pahemmin, oikeastaan koko luodun ja säännellyn sananvapauden aikana. Meillä saa sanoa miltei mitä tahansa, paitsi herkkyysalueita – joihin emme nyt puutu. Median sananvapaus on aina tähän mennessä kulkenut omaehtoiseen suodattamiseen useimmiten lukijapaneelilukujen ajamana.


Trump ajaa yhden putken informaatiokanavaa elintilaksi

Ehkä Donaldia on kohdeltu aiemmin kaltoin – juuri perinteellisen median taholta ja nyt potut lentää pottuina. Twitter on saanut megalomaanisen mainoskampanjan Trumpin kännykästä. Trump saattaa tietää, että kansa lukee vain kolme lausetta, eli juuri tuon twitteröinnin sanamaksimin.

Meilläkin lööppi huutaa ruokakauppojen kassojen edessä – kahdelta torvelta, aivan vierekkäin. Tasa-arvoa tämäkin. Edes lukulaseja ei tarvita, kun kansaa valistetaan – useimmiten 1-4 sanalla – tähän ei Twitterkään vielä yllä. Moni meistä ei jaksa leipätekstiä lukea, josta olisi käynyt ilmi, ettei lööppi oikeastaan tarkoittanutkaan mitään.


Mitä Trump tarjoaa infokanavana?
[Kriittiselle media-arvioija-ammattilaiselle hyvin innostava kirjoitus! ~ http://yle.fi/uutiset/kaaoksen_kuukausi_vai_yhdysvallat_vuonna_nolla__kuinka_suuri_tuki_trumpilla_viela_on/9465570 - ]

Viihdettä. Leipää on tulossa, jos monenkeskiset kauppasopimukset puretaan ja ryhdytään tekemään diilejä kahdenkeskisesti; näin ajatellen Yhdysvalloille jää vain yksi vahva neuvottelukumppani – Kiina, jonka hauikset riittävät jo nyt maailman suurimpana taloutena, jo vuodesta 2015 lukien.
Sirkushuvit syntyvät sitten itse Trumpilta, kun hän myllyttää julkisesti milloin sitä ja tällöin tätä. Sisällön oikeellisuuttakin voidaan reivata vaihtototuudella ja – faktoilla. Trumpia äänestänyt kansanosa sanoo vain ylpeänä, että Trump toteuttaa nopeasti vaalilupauksiaan, jotta pääsee suurempiin asioihin käsiksi – oman mielensä mukaan toteuttamaan!

Kansan muisti yltää korkeintaan seuraavaan kadun kulmaan. Hauskuus ja vahingonilo muistetaan, jos joku saa näpeilleen, vaikka syyttäänkin. Evoluutio loi meille kehitysrytmin kiihdyttäjäksi ilkeämielen ja kateuden ja tätä Trump osaa ruokkia, vaikka America is Great!


Ruotsalaisetkin saivat osansa – onko meille varattu jotain erityistä?
[Siis Trump puhui osapuilleen totta, jos jätämme hymistelyn pois. Kannattaa kuunnella suoraan Trumpin haastattelu, niin huomaa jotain ~ http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201702212200074424_ul.shtml - ]|2

Meidän media on osannut kertoa, että Ruotsin maahantulopolitiikka on synnyttänyt suuria ongelmia, joihin Trump viittasi – sinällään oikein, tosin tässä perinteellisen median West trolling tai oikeastaan Anti-Trump trolling jylisi Ruotsista miltei Trumpille kysymystä ruohoisesta viihdematkasta. Vanha sanonta kertoi jo liperiläisille, että ”siinä koira älähtää, missä kalikka kalahtaa”. Malmö ja Tukholman Rinkeby.
|2 Kansallinen reviiripuolustus nostaa päätään. Reviiriajattelu on vuosimiljoonaisen evoluution tuote ylläpitämään lajikirjon tasapainoa ja harmoniaa, silti sallien lajien sisäisen kilpailun. Reviiripuolustus on evoluution tasapainottamisen menetelmä ja inhimillisyydessään se on vailla vertailua  ~ http://yle.fi/uutiset/trump_naitte_mita_tapahtui_ruotsissa_eilen__ruotsalaisilla_ei_aavistustakaan_mihin_trump_viittaa/9468472-

Mikä on median vastuu?
On ideaalinen tiedonkanava – lähtötiedon arvo 1,0 saapuu tiedon vastaanottajalle arvolla 1,0. Herää kysymys millaista vaihteluväliä perinteellinen media tarjoilee, arvattavasti jotain 0,0 – 3,0 välillä, siksi suuria liioitteluja ja täyttä unohdusta tapahtuu tietämättömänä ja pahimmillaan tietäen. Mikähän olisi keskiarvo?

KOMMENTTI - West trolling ja East trolling nousevat arvokeskustelukeskiöön. Perinteellinen media joutuu itse nyt tarkistamaan työtapojaan, -menetelmiään ja suodattimiaan kuin lisämausteitaan tarkoitushakuisuudessaan. Suoramedia, kansalaiskanavat ja suodattamaton sosiaalinen media ovat huimassa tuotekehitysputkessa. Pysyykö perinteellinen media suodattimineen perässä? Uskonpuhdistuksen jälkeen tapahtuu medianpuhdistus? ~ http://yle.fi/uutiset/hsn_paatoimittaja_trump_yrittaa_tehda_mediasta_poliittisen_vastustajansa/9470750 -  


Trumpmedia ja kansan syvät rivit – millainen tieto riittää?
[Uusi lähtökohta huipulta arkikansalaista, ainakin trumppismin kannattajia miellyttämään. Entä Trumpin oma ego? ~ http://yle.fi/uutiset/presidentti_trump_yllatti_ehdokkaan_rayhahenki_seurasi_valkoiseen_taloon/9466072 - ]

Twiittailu kannustaa kansalaisia omaan suorakanavistoon eli suoramediaan, jolloin tietosisällön arvo vaihtelee vieläkin enemmän, koska hyvä journalismi vaatii silmää, koulutusta ja herkkää vainua tapahtumien taustoille, mutta kuinka syvältä pitää ottaa – kysyy informaatiota lööppeinä kuluttava kansa.

Toisaalta arvaisi suorakanavassa, sen jalostuessa, tiedon totuusarvon kasvavan – näinhän siitä poistuu tiedollinen moderaattori - manipulaattori, eli itse toimittaja (objektiivista toimittajaa ei ole olemassakaan). Ei hätää, toimittajia tarvitaan; on vain itse kysymyksen aika katsoa peilistä oman infotuotannon tuotosarvoa, miten se eroaa tuosta alun ykkösestä.


Tieto lisää tuskaa ja -
 .. ”mitä enemmän tiedät, sen varmemmin koet, että tiedät sittenkin yhä vähemmän

Näinhän on filosofoitu kulmakuppiloista jo vuosikymmenet. Millainen tiedon tuska on kaverilla joka syntyi sinne kuuluisaan Platonin luolan perille, eikä koskaan nähnyt valoa, edes luolan suulta – vain pimeys. Ei ”turhaa” tietoa, kuten rauhassa elävät borneolaiset tai Amazonasin alkuperäasukkaat – ovat vain oman tiedollisen reviirin autuudessa, sillä siinäkin on varmaan aika-ajoin riittämiin. Miten sujuu meidän ihmisten ja meitä elättävän ympäristön välinen ”tiedonvaihto”? Kaikki on niin suhteellista. niin se tiedon oikeellisuuskin!


EKSTRAMEDIA

Perinteellinen media joutuu käymään vielä oman Jaakobin paininsa menettelytavoistaan ja Trump antaa sille liikemiesmäistä kyytiä. Kansalaiskanavat ja suoramediat "tuottajilta kuluttajille" suoraviivaistuvat sekä mediasuodattimet ohentuvat, ehkä poistuvat kokonaan, mutta yksipuolistuvat alussaan ~ http://yle.fi/uutiset/yhdysvaltalaistoimittaja_trumpin_mediasodan_keskella_en_ole_yli_30-vuotisella_urallani_kokenut_vastaavaa/9470190

Trumppistinen SweduGate! Onko Ruotsissa maahanmuutto ja/tai pakolaispolitiikka kunnossa vai ei? Ei ehkä aivan yksinkertainen asia? ~ http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005095869.html -


Ilkka Luoma
Kansalaiskirjoittaja Helsingistä


...
AL | US | VU | T | BL | BL | FB | FB | PZ | BLOG 125467

DOC Trumpmedia_21022017 – Microsoft Word Starter
PVM 22022017
|848| 

2 kommenttia:

Ilkka Luoma kirjoitti...

Kolmesataa amerikkalaismediaa vetoaa lehdistönvapauden puolesta – Trumpin fake news -strategia lisää väkivallan uhkaa lehdistöä vastaan -HS

~ https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005792821.html -


Ilkka Luoma 16.8.2018 - 11:47
Neljäs valtiomahti välikädellisenä mediatorvena on saanut kilpailijan. Prototyyppi suoramedia on saanut varsinaisen mannekiinin - US pr. Trumpin, joka sivaltaa väärin ja oikein. Mutta kehitys tapahtuu lukevan taviskansan piirissä!

Ilkka Luoma kirjoitti...

.
HS:n toinen päätoimittaja Anu Ubaud: Toimittajan tehtävä on lisätä ymmärrystä

~ https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006227706.html -

Ilkka Luoma 5.9.2019 - 22:02

"Lisätä ymmärrystä" - tuo särähti hyvin tai huonosti. Pitääkö kriittisesti puolueettoman ja täyteen todellisuuteen pyrkivän median opastaa, neuvoa vai peräti opettaa lukijoitaan?

Ymmärryksen lisääminen on usein myös asioiden selventämistä, oikeellistamista, totuudenmukaistamista ja tiedon määrän lisäämistä käsiteltävään asiakokonaisuuteen.

Lisätä ymmärrystä voi olla myös hienostunutta manipulaatiota ja opastusta juuri haluttuun oppi- tai yhteiskuntamallisuuntaan.

Tänään media käy etsikkoansa, sillä kansalaisten suoramedia hakee linjojaan ja menetelmiään saavuttaa tiedonkulkua suoraan tapahtumista lukijoille/ katsojille.

Tämä kansalaismedia jättää pois välistä tiedonmuokkauksellisen välikäden - toimitukset ja päätoimittajuudet, jotka ovat aina enemmän tai vähemmän tiedon inkvisiittoreita, sensuroijia ja muokaajia - niin hyvässä kuin pahassa.

HS' llakin on linjansa, joka muuten pääkirjoituksissa ilmaistaan rehellisesti. HS on lukijoidensa näkökulmasta muun muassa Naton kannattaja ja ajaa omaksumaansa linjaa määrätietoisesti - onko se nykyajan median tehtävä - jääkööt lukijoiden ratkaistavaksi.

Uusi päätoimittaja joutunee ottamaan kantaa voimistuvaan kansalaiskirjoitteluun ja -kommentointiin.

HS on luonut myös kansalaisvaikutekanavan US-Puheenvuoron siivittämänä(?) - tämän kommentointiareenan, jossa voi kirjoitella nimimerkillä tai oikealla nimellä.

Toimittajuus joutuu yhä enemmän puuttumaan kansalaissisältöön - virallisesti vihapuheen eliminoimiseksi, josta muuten perussuomalaiset käyvät täyttä infosotaa informaatiotuottajia kohtaan.

Vapaan sanan kehykset kutistuvat tässä vihapuheen ja "vihapuheen" maailmassa.

Mielipidekysymykset eivät ole huomaavaisuudessaan vihapuhetta - kriittisyys maahanmuutosta (so. reviiripuolustautumista) ei ole vihapuhetta, kunhan osataan kohteliaisuus ja yksilöön puuttumattomuus.

On jo selvää, että informaatiossaan suuntaavat mediat käyttävät vihapuheilmiötä hyväkseen ajaakseen omaa linjaansa kantaaottavana mediana
.