lauantaina, kesäkuuta 10, 2017

Brittiäänestäjät vastasivat peliin – PM May eroaa?





Englannin pääministeri Theresa May otti ison riskin |1, kuten aikanaan, myös konservatiivien, PM David Cameron, joka lupasi kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä. Cameron hävisi oman ”hyvän ideansa” menestyä parlamenttivaleissa – syntyi Brexit. Nyt pm. May joutuu eroamaan – riskipelinsä jälkeen, kuten Cameron.



Työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corby kavensi konservatiivien etumatkaa, ja nyt Britannian parlamenttissa ei ole kenelläkään täyttä enemmistövaltaa – yksin. On aika ryhtyä yhteistyöhön, mutta miten käy Brexit |* eroneuvottelujen kansan tahdon mukaisesti?

|* Kun englantilaiset lakaisivat pöydän puhtaaksi ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/06/britannia-loi-uuden-alun-poyta-on.html -


[U] 24.01.2013, kun pm. David Cameron esitteli nokkelan ideansa menestyä vaaleissa ---

Englannin pääministeri David Cameron [konservatiivit] ilmoitti sen, mitä hänen pitikin ilmoittaa – itsensä, puolueensa ja kansakuntansa edun takia. Nyt peli on selvä, annettu porkkana saattaa äänestyttää Cameronin puolueen seuraavallekin valtakaudelle ja tuolloin on lupaus lunastettava – kansa kertokoot sitten kyllä tai ei EU:lle – aikaa on nyt pohtia tarkasti, mikä on todellisuudessa etu Englannille.

Cameronilla on eräs etu ja valttikortti, mitä ei muilla Euroopassa niin laajana ole – nimittäin USA:n tuki. Englanti on aina ollut amerikkalaisten vankkumattomasti uskollinen kumppani – niin sodassa kuin rauhassa.

Englannin esimerkki saattaa levitä muualle EU:hun, niin ilman euroa toimiviin kuin eurolla ratsastaviin. Eurohan ei ole koskaan ollut valuuttana kriisissä – kriisissä ovat vain ylivelkaantuneet, jotka näyttö- ja vertailutaloudessaan söivät enemmän kuin tienasivat 1] – unohtaen samalla, että koko läntinen Eurooppa on maailmanlaajuisesti työn uudelleenjaon taistelussa 2]

EU rakennettiin 3] euron jykevöittämänä ja Saksan johtamana vastapainoksi nousevalla maailmanmahdille, maailman suurimmalle liukuhihnalle, Kiinalle 4], mutta myös kestäväksi kilpailijaksi USA:lle, joka nousee omasta ahdingostaan, vaikka Kiina sen rahoittamisen lopettaisikin.



Entä Brexit, saako se mutkia matkaansa?

Kuinka hyvin yhteistyöhön pakotettu brittiparlamentti ja uusi tuleva pääministeri kykenevät noudattamaan kansan tahtoa ja luomaan parhaan mahdollisen erotien EU' n ahdistavista, mutta lopulta selkeyttävistä säännöistä, velvollisuuksista ja laajasta byrokratiainhimillisyydestä, jossa direktiiviprosessionaalinen idealismi vesittää asemoitumista tiennäyttäjäjohtajana!

...
[U] 24.06.2016 – kun arvioitiin Brexit huomista ---

Se on nyt siinä. Englantilaiset ovat vahvan väkevästi äänestäneet brexitistä – erosta Euroopan Unionista. Median ja EU-johtajien osin pelotteleva uhittelu ei kantanut hedelmää. Englantilaiset pitivät päänsä suoran kansanvallan osoituksessa. Itsenäisyyden kaipuu ja oman reviirin hallinta ylittivät maalliset puheet jostain materiaalisesta hyvinvoinnista.


Tulos oli hämmästyttävä –

51,9 prosenttia kansasta äänesti kyllä brexitille (17.410.742 ääntä) vastassaan EU-kannattajat 48,1 prosentilla (16.141.241 ääntä). Äänestysinto oli koskettavat 72,2 prosenttia. Kansa on nyt puhunut ja tuonut esille suorademokratian välittömyyden – [BBC]


Median ei enää kannata manipuloida, ei pelotella eikä uhkailla

Nyt on rakentamisen aika. Kansakunta tulee eheyttää uudelle itsenäisyyden tiellä päättämään omista asioistaan ja neuvottelemaan yhteistoiminnan eurooppalaiseen perheeseen – kaupallisesti, ympäristöllisesti ja turvallisuuspoliittisesti, muistaen, että Eurooppa ulottuu aina Venäjän Uralille saakka!


...
Entä nyt, kun on pakko tehdä yhteistyötä?

Englannissa on kirkas kaksipuoluejärjestelmä, jossa ollaan ja ei olla vastuussa – toinen laatii lakeja ja toinen haraa vastaan, tai joissain harvinaisissa tapauksissa osaa arvostaa kilpailijansa tekemää kansalaiset huomioivaa hyvää päätöstä. Iso-Britannia on nyt suuren valinkauhan edessä. Kuinka määritetään neuvottelutie pois EU' sta?

Samalla on osattava täyttää Jeremy Corbyn voiton lupaukset – ne muut asiat, jotka vaikuttavat nyt ja heti kuin huomenna arkielämään. Brexit elää omalla raiteella, mutta tuohon raiteeseen on tehtävä liittymiä arkielämän uudistettavista säännöistä, kun kerrankin on pöytä lakaistu vanhasta puhtaaksi! |**


EKSTRA
... Jokapäiväisen elämän arkiasiat voittivat, mutta nuo jokapäiväiset uudistukset linkitetään alkaviin Brexit neuvottelusaavutuksiin? ~ https://yle.fi/uutiset/3-9659317 -



Ilkka Luoma
Kansalaiskirjoittaja Helsingistä


AL | US | VU | T | BL | BL | FB | FB | BLOG 145607

DOC Eng PM May eroaa_09062017.doc – OpenOffice Writer
PVM 09062017


|562_5120|

3 kommenttia:

Ilkka Luoma kirjoitti...

Oli jo aiemmin pääteltävissä, että Trump on Brexitin kannattaja. Se kun kuuluu Trumpin Euroopan politiikkaan. (Voimallisessa) Brexitissä Trump olisi ojentanut/ ojentaa kätensä briteille.

...
~ https://yle.fi/uutiset/3-10302498 -

"Trump The Sun -lehdelle: Mayn pehmeä brexit romuttaa vapaakauppasopimuksen USA:n kanssa
Presidentti Trumpin pääministeri Mayta arvosteleva haastattelu tuli julki samaan aikaan, kun hän tapaa Mayta Britannian-vierailullaan.

Brexit13.7.2018 klo 02:04 ... " -Yle

Ilkka Luoma kirjoitti...

.

HS-mielipide [ ~ https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000006132452.html - ], joka kertoo pääkirjoitustoimiston näkökulman Brexit-kansanäänestykseen, jossa 52 prosenttia briteistä sanoi ei EU' lle. Miksi media käy puolittaista informaatiosotaa Brexit-kansanpäätöstä vastaan?

Nyt media on lietsonut lähes yksipuolisesti Brexitin huonoja puolia mielipitein ja "asiantuntijalausunnoin", joiden todenperäisyyttä ei kukaan voi tietää - sillä vain arjen todellisuus tapahtumina tulee kertomaan Brexitin jälkeen mitä lopulta seuraa!

Media ei pidä "jätetyksi tulemista", sillä brittien lähtö lohkaisee 500 miljoonan löyhästä talousliitosta (matkalla liittovaltiosuhteeseen?) noin 60 miljoonaa pois - sen ollen talousmerkitykseltään asukaslukuaan suurempi vaikutus.

Brittien lähtö voi merkitä italialaisten ajautumista myös pois - ensin eurosta ja sitten lopulta EU' sta, sillä siellä erityisesti reviiripuolustajat ovat noususuunnassa - ainakin nyt. Ehkä tämä on yksi syy, mikä pelottaa lännenmiehen perinne- ja laatumediaa?

Nyt US pr. Donald Trump koettaa lohduttaa erityisliittolaistaan - lupaamalla kymmen suurta ja 12 vieläkin suurempaa. US tarjoaa kahdenvälisyyttä, joka on trumppistinen uusnormaali - alun "uhkaa, kiristä ja pakota" -ilmiönä.

Nyt median on tarpeen vähätellä tuota trumppismia, sillä se ei sovi EU-Brysselille, jos Englanti saa paremmat kauppaehdot US' sta kuin itse EU! Tuota samaa kahdenvälisyyttä saattaa tarjota myös koko muu maailma - kuin EU, mikä edustaa ilman brittejä maailmamme ihmispopulaatiosta noin 0,44/7,9 suhdetta. Kiina tunnetusti edustautuu suhteella 1,4/7,9. Entä jos britit saavuttavat kahdenvälisyyden myös Kiinan kanssa?

Britit Brexitissään halusivat puhdistaa reviiripuolustajina ja saarikansalaisina kaupallisen pöydän ja aloittaa uusitsenäisyyden päättämään itse omista tärkeistä asioista - mm. maahanmuutosta. Ehkä britit kokivat ihmispaljouden taakaksi itselleen, kun entisistä alusmaista on liiaksi tunkua saarivaltioon? Mene ja tiedä, mutta ilmeisimmin vanha kolonialismin haamu pelkona jäytää nyt brittejä?

..

Ilkka Luoma kirjoitti...

.
HS:
EU:n brexit-neuvottelija Barnier: ”Meillä ei ole mitään syytä optimismiin” läpimurron suhteen

~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006236260.html -

...
Ilkka Luoma 13.9.2019 - 10:24:

Englannin PM Boris Johnson koettaa ainoastaan toteuttaa kansansa demokraattisen 52 prosentin enemmistötahdon - eron EU' sta. Se, ettei sinällään kansan valitsema brittiparlamentarismi omassa riitelyssään löydä tietä erolle - ei ole kansan suoranainen virhe tai ongelma, vaan nyt Boris koettaa vain toteuttaa kansan tahtoa.

Media koettaa kaikin keinoin lietsoa Brexit-vastaista henkeä - idealla, jossa tuo kansan enemmistön tahtoma Brexit haudataan ja britit pysyisivät EU' ssa - kansan enemmistötahdon vastaisesti.

Johnsonin idea on kirkas - "kova kovaa vastaan" ja näin ystävällisesti "pakottaa" EU neuvottelupöytään ratkaisemaan pattitilanne. Tähän on perusta olemassa, sillä nyt jo mediankin mielestä kova Brexit ero maksaa paljon jäljelle jääville EU-valtioille - muun muassa Suomelle!

Tuo muiden EU-valtioiden hinta kovasta Brexitistä saattaa ajaa EU-Brysselin uuteen neuvottelukierrokseen, jonka tavoitteena on pehmentää jäljelle jäävien EU-maiden tappioita -Englannin EU-erosta. Tämä lienee Boriksen perimmäinen tahtoidea toimintamallilleen, ja siksi haki brittiparlamentin "lomalle" - sotkemasta, sen omassa epätietoisuudessaan, selvää tiekarttaa eroon EU' sta.

Aikaa on, sillä hyvällä tahdolla, ymmärtäen tappiot muuallakin kuin vain median informoimana brittien osalle - ajaa EU-Brysselin neuvottelupöytään - Saksan liittokansleri Angela Merkel on yhtenä viimeisenä tehtävänään antanut jo narua uudelle neuvottelulle - antamalla aikaa löytää ratkaisu!

Saksan ääni painaa, vaikka talousahdinko kurkistelee jo oven takaa - ehkä juuri tuon kovan Brexitinkin takia.

Englannilla on jo yksi kova "lupaus" USA' sta - US-presidentti Donald Trumpilta, joka vannotteli kaikkien aikojen diiliä juuri kahdenkeskisesti brittien kanssa.
.