perjantaina, tammikuuta 05, 2018

Gaia kuumenee – jäähdyttelemmekö kulutustamme - II


Tutkimus kertoo |1, että nyt suomalaisetkin ovat heränneet ihmisen aikaansaamaan jopa hallitsemattomaan ilmastonmuutokseen, joka uhkaa arouttaa eteläisen Euroopan – ehkä aavikoitumiseen saakka. Millaisen määrän saamme EU-jäsenenä kollektiivisella vastuuperiaatteella etelä-eurooppalaisia ilmastopakolaisiksi maahamme seuraavan 30-50 vuoden aikana?

Toisekseen velkaannumme roimasti |2, koska haluamme enemmän, nopeammin ja useammin – erityisesti asuinneliöitä. Emme ymmärrä, että kulutuksellamme on suora yhteys Gaian kuumenemiseen – olisiko aika jäähdytellä kulutustamme? ---
|2 ~ https://yle.fi/uutiset/3-10001616 - ”Piilovelka kasvaa … ”* ja **


LAUANTAINA, HELMIKUUTA 16, 2013

Maapallon lämpömittari osoittaa lämpötilan nousevan koko ajan 1], samaan aikaan universumin lämpömittari näyttää mikroskooppisesti, että lämpötila alenee – kohti absoluuttista nollaa. Nolla Kelvinissä, -273,15 C astetta *] molekyylien värähtely lakkaa – siis lämpöliike pysähtyy [?]. Lämpöliike on itseasiassa molekyylien ”mekaanista hierontaa toisiaan vasten”. Mitä tapahtuu absoluuttisessa nollassa – sitä ei kukaan tiedä, vielä.

Ihminen toteuttaa lisääntymisen ohella toista mekaanista liikettä suurella hartaudella – siirtelee itseään ja tavaroitaan paikasta toiseen, vieläpä kiihtyvästi. Nykypäivänä hinaamme jopa automme perässä peräkärryä, kun takakontti ei enää riitä mökkimatkalle. Kaupunkilainen on vuokrannut kaupunkivaraston, kun tavaramäärät eivät enää asunnon kellariin ja vintille mahdu. Tarvitsemme koko ajan lisää, lisää ja lisää ...
...
[?] Lämpöliike – thermal motion” - http://en.wikipedia.org/wiki/Thermal_motion -


Olemme markkinatalouden kestosääntöjen mukaan kasvukerrannaisia

Kerrannaisuus on lisääntynyt jatkuvana päästö- ja ympäristön muutoskuormien kasvamisina – vaikka tehostamme kestävää kehitystä, materioiden kierrätystä ja energiankäytön vähentämistä. Nämä tarkoitukseltaan hyvät aikeet torppautuvat usein kasvuhuudon myötä lisääntyvänä itsemme ja tavaroidemme roudaamisina paikasta toiseen – lämmitettyjä oleskeluneliöitä pitää saada lisää – kesämökillekin.

Purskautimme vuosimiljoonien hiilikerääntymisen ~200 vuodessa – ilmakehään
Ihmiskunta purskautti ilmakehään elintasokaasuja sellaiset määrät, joiden synnyttämiseen maan poveen itse biosfäärin biomassoilta meni arviolta 10-30 miljoonaa vuotta.

Eipä siis olekaan ihme, että ilmakehä paisuu muun muassa hiilidioksidista – biokasvulle välttämättömästä kaasuseoksesta 2] – josta kaltaisemme hiilielämä on mahdollistunut.|* ... Artikkelissa olisi ollut syytä huomioida myös vuokrakehitys, korkokulut ja asumiskokonaiskulut kuukaudessa, omassa tai vuokratussa kohteessa. Näiden jälkeen suhteuttaa noiden kulujen osuutta perheen kuukausittaisiin nettotuloihin ja perheen muihin menoihin. Korkotason nousu normaaliin 4-5 prosenttiin pitäisi huomioida jo nyt suurempana kuukausilyhennyksenä! Velka veli otettaessa ja velipuoli maksettaessa. Entä asuntojen todellinen reaalihintakehitys? Nyt alhaisten korkojen aikana oli lainaa lyhennettävä maksimaalisesti eikä kulutusintoisena ottaa lyhennysvapaita vuosia. Siirretty laina on aina riski tuntemattomaan.

|** ... Kun raha- ja kotitaloudella menee hyvin, herää omatunto kolkuttamaan kulutuksen lisääntymisen tahdissa. Syntyy syyllisyystunteita sen suhteessa mitä talouden kasvuhoennalta ennätämme. Gaia kuumenee, jäähdyttelemmekö kulutustamme? ~ https://yle.fi/uutiset/3-9998441 -

EKSTRA
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja ilmastonmuutos

Toivo paremmasta – Ennio Morricone: ”Once Upon a Time in the West”


Ilkka Luoma
Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

US VU T 24 BL BL BL FB FB FB BLOG 159446

DOC gaia_02012018.doc – OpenOffice Writer
PVM 02012017

439_4251

1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

Vastuu painaa. Gaia kuumenee, jäähdyttelemmekö kulutustamme ja näin kulutusvähentymän säästyneillä varoilla ostamme mielenrauhaa sekä solidaarisuutta meitä elättävän biosfäärin eduksi.

Tehotalous ja jatkuva kasvuhokema rasittavat ylikierroksilla hidastempoista evoluutiota, joka ei ehdi meidän toimintakellotaajuuden tahtiin!

Miksi hamuamme lisää, nopeammin ja enemmän? Biomassojen luontaiskiertojen kauhuksi kehitämme yhä suurempia määriä metsää selluksi ja sitä kautta kiinalaisten kertakäyttöpahvilaatikoiksi ja takapuolen pyyhintäpehmopapereiksi. Onko tässä luontaista järkeä?

...
~ https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005841459.html -

.