keskiviikkona, toukokuuta 02, 2018

Maailmankauppaa pelataan nyt monin eri säännöin


Ydinasia on amerikkalaisten kamppailu maailman herruudesta – maailmanpoliisin roolista [0, ymmärtämättä, ettei sinne ole tulossa yhtä yksittäistä valtiota – vaan tasa-arvoisempi asetelma kolmiyhteisönä [1 verrattuna lännenmiehen löytöretkistä [2 alkaneeseen kolonialismiin [3 ja sen jälkeiseen kehitysmaiden hyödyntämiseen – lähes yksipuolisesti.

Yhdysvaltain toiseksi eniten ääniä saanut presidentti Donald Trump koettaa kaikin keinoin täyttää vaalilupauksiaan – välittämättä kansainvälisistä säännöistä [4 tai aiemmista sopimuksista, joihin USA' kin on/oli sitoutunut. Amerikka ensin -periaatteella. Kaunista sisään, mutta rumaa ulos ---

... EU' mielestä US tuontitullit ovat WTO' n vastaisia EU' lle, mutta aiheellisia Kiinalle [5. On ollut helppo nähdä, että tuontitullien pääpiikki on US presidentti Trumpin politiikassa kohdistettu Kiinaan, joka on liian ylivoimainen maailmankaupassaan US' han nähden.
[5 Teräs- ja alumiinitullit ja/tai kiintiöt ~ https://yle.fi/uutiset/3-10185904 -

On pitänyt keksiä muitakin verukkeita patoamaan kiinalaista tavara- (joita muun muassa amerikkalaiset vapaaehtoisesti kuluttajina ostavat) ja investointitulvaa ja raaka-aineiden Kiinaan vientitulvaa. Suomessa asiantuntijat huomasivat kiinalaisten tuotteiden edullisuuden hyödylliseksi Suomen omalle tuotanto- ja vientiteollisuudelle! [6 -


Elämme jo kiinalaisten vuosisataa!

Amerikkalainen viikkolehti Newsweek nimesi tämän elettävän vuosisadan kiinalaisten vuosisadaksi [kuva 1] – se on hyvin perusteltu; Kiina on maailman suurin talous [7 ja maailman suurin vientikauppias [8, ovat mobilisoituneet kaikkialle [9.

Erityisesti Afrikka on painopiste – suuren väkilukunsa, valtavien luonnonvarojen ja arvattavasti huomisen parhaiden maanviljelysolosuhteiden osalta. Kiina operoi Afrikassa – ei yksin eikä yksipuolisesti – vaan molempien hyötynä – niin itse afrikkalaisen valtion kuin kiinalaisten tavoitteiden osalta.


Entä nyt?

Yhdysvalloilla on yksi – se pahin pelko, se, jossa Kiina maailman suurimpana liukuhihnana ja kekseliäisyyden moottorina sekä Venäjä – maailman suurimpana raaka-aine- ja energiavarastona – unohtamatta makeaa käyttökelpoista ja juoksevaa vettä; löytävät syvällisesti toisensa

puhumattakaan sotilaallisesta yhteistyöstä. Tämä yhdistelmä on pelko, joka jäytää myös Euroopan Unionia, joka vain Saksan ymmärtämänä on jyvällä Venäjän merkittävyydestä Länsi-Euroopalle.

Meillä Suomessa ollaan linjalla, joka on hyvin vaarallinen koko kansakunnallemme. Me emme voi asettautua vastakkain 1300 kilometrillä tuohon toiseen ydinasesuurvaltaan – olettamalla, että 9000 kilometrin takaa tullaan Yhdysvalloista ”pelastamaan” meitä (yhteistoiminta juuri nyt ja tässä USA' n kanssa on uhka suomalaisille)* –

meidän on tässä syytä omaksua vanha kiinalainen viisaus: ”Pidä ystävät lähellä ja viholliset kaukana” - tämä oppi on 800 vuotta vanha, kuten on vanha myös tämä toinen kiinalainen viisaus: ”Ellet voita vihollistasi – tee siitä ystävä”.

Nyt puhaltelevat meillä hyytävät lännenmiehen periaatteet – voimme kysyä, elämmekö nyt yhtä tyhmästi kuin ENNEN Talvisotaa **, jolloin emme osanneet riittävästi diplomatiaa emmekä neuvottelun kultaisia sääntöjä – ja me kun olimme saaneet oppia itäisen karhun periaatteista yli 100 vuoden ajan – autonomiana [10, josta ponnistautui tsaarin lähes vastarinnatta itsenäisyysajatuksemme!

Viitteet:
[0 Tämä US liittovaltion omaetutavoitteellinen hallintajärjestelmä on illassaan. Kiina on noussut maailman vaikuttavimmaksi taloudeksi - jo vuonna 2016 |7. Eurooppalaiset entisinä kolonnialisteina - lähinnä Länsi-Euroopasta - eivät voi hyväksyä länsivalkoisen eurooppalaisen tilkkutäkkikulttuurin vaipua vaikuttamattomien asemaan. Keksittiin 1957 kuuden valtion voimin ydin - EEC, joka nyt täytti 60 vuotta Euroopan Unionina … ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2017/01/uusi-maailmanjarjestys-yhden.html -
[1 Puhuttaessa kolmiyhteydestä voidaan nähdä 1) kiinalais-venäläinen toimintaympäristö, 2) amerikkalainen hiljalleen sammuva yhden hegemoniatavoittelu ja 3) lännenmiehen EU – Europan Yhteisö, joka hakee linjaansa – toistaiseksi mahona jättiläisenä [11.
[6 ~ https://kauppakamari.fi/2017/04/05/kiina-noussut-suomen-tarkeimmaksi-kauppakumppaniksi/ -"Kiina noussut Suomen tärkeimmäksi kauppakumppaniksi - 5.4.2017 | TIMO VUORI - Kiina on lyhyessä ajassa noussut Suomen tärkeimmäksi kauppakumppaniksi. Vaikka pääosa viennistämme suuntautuu Eurooppaan on Kiinan merkitys Suomen taloudelle luultua tärkeämpi. Jos lasketaan yhteen Suomen loppu- ja välivientituotteet sekä maiden väliset investoinnit on Kiina noussut Suomen ykköskumppaniksi. Valmisteilla olevat investoinnit ja vauhdilla kasvavat turistimäärät lisäävät maan tärkeyttä Suomelle. Kiinan presidentti Xi Jinpingin Suomen vierailu tasoittaa tietä uusille kaupan avauksille. ... "
-
[9 250 lukijakommenttia aiheesta ”Kiinalaisten mobilisaatio ulottuu ympäri maapallon ” linkin ~ http://www.hollilla.com/reader.php?action=thread&thread=650243 – alta -ORIG 26.08.2013.Ilkka Luoma
Kansalaiskirjoittaja Tallinnasta (tällä kertaa)

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 168632

DOC WTO_01052018.doc – OpenOffice Writer
PVM 01052018

643_6225

Ei kommentteja: