torstaina, toukokuuta 03, 2018

Prosessoitu ravinto on evoluution vastaista?


Ihminen on kekseliäs, utelias ja maku- ja tuoksuhermojensa vanki. Syötävän ravinnon täytyy myös näyttää hyvältä, olla maukasta ja tuoksua miellyttävästi. Lisäksi ravinnon, valmisruoan ja ruokatarpeiden täytyy kestää siirtelyä (logistiikkaa) – kylmäketju ei saa katketa, ja lisäaineita on käytettävä, koska lainsäädäntö vaatii tiettyjä ominaisuuksia syötävältä ravinnolta ---

[ … ote FB – LINK - ... Me prosessoimme ruokaamme ja jalostamme, jotta herkullisuus, säilyvyys ja logistiikan tarpeet täyttyvät. Karhu ei prosessoi, jalosta tai lisäaineista ravintoaan. Karhu on kaikkiruokainen - raadoista hunajaan. Tässä se ero! Karhu noudattaa luonnostaan evoluution antamia "ravintoympyröitä", me emme - olemme nautintojemme uhreja, karhu nauttii marjoista, sellaisenaan … ] [1
[1 HS: ” … Ei ihme, että moni vatsavaivoista kärsivä tuskailee, mitä voisi syödä. Vatsavaivoja voivat aiheuttaa niin viljat, maitotuotteet, liha, rasva, pähkinät kuin suuri osa kasviksista ja hedelmistä
… ” ~ https://www.hs.fi/tiede/art-2000005663273.html – toimittaja Mari Heikkilä.


Olemme hygienisoineet ja desinfioineet itsemme, syötävän ravinnon ja elinympäristömme siten, että evoluution vuosimiljoonainen suojarakennelma ja torjuntajärjestelmä ovat särkymässä – evoluutio [2 ei ehdi prosessiemme perässä, olemme liian nopeita... (kellotaajuutemme [3 on epätahdissa evoluution oman vastaavan kanssa).

Teemme ihmisinä omia kokeiluja, olemme ikään kuin prototyyppejä evoluutiolle, joka loi testin eli meidät ihmiset jotain tavoitetta varten [!] … eli emme ole sattumalta näin, vaan ehkä sittenkin evoluutio teki itselle verrokin, miten ei voi toimia – kokeilua – erehtymistä ja onnistumista?

Mikä olisi evoluution vastatoimi meidän liian nopealle kellotaajuudelle? *

Virukset [4 ja bakteerit, joista koko biosfääri on lähtöisin (syanobakteerit?). Tämä bakteerien välttämättömyys esiintyy myös vatsassamme ja suolistossamme, joissa on mielikuvituksellisen monimutkainen bakteerifauna ** – pitämässä meidät elossa ja pilkkomassa syömämme ravinnon.

Nyt tämä meitä hengissä pitävä systeemi on ihmeissään – lääkkeistä, lisäaineista, ympäristömyrkyistä – saastuneesta vedestä ja elintavoistamme (kiihtyvän elämänrytmin stressi!), joihin evoluutio ”hitaudessaan” ei ole kyennyt riittävän nopeasti reagoimaan.

Näinkö evoluutio järjestelee vastaiskua ohjaksissaan olevien bakteerien ja viruksien kautta? Bakteerien ja viruksien oma evoluutio on nopeutunut, ja emme näiden vastatoimien myötä pysy enää perässä, antibioottituotekehityksestä huolimatta – olemmeko jo nyt tuhoon tuomittuja?

Evoluutiolla ei ole tuhoa, sillä on vain sopeuma, itsensä kuolemattomana [5 pitäminen ja meille tuntemattoman biosfäärin massayhtälöiden tasapainossa pitäminen [6 ---
EKSTRA
... Koko muu eläinkunta on evoluutiossaan rakentunut kestämään niukkuutta. Aikaa kestävyyden rakentamiseen on ollut riittävästi - satoja miljoonia vuosia. Muun eläinkunnan yltäkylläisyys on vain harvoin ei niinkään monien herkkua.

Ihmiskunta kasvaa, hakee kasvua, hokee kasvua ja yltäkylläisyyttä jatkuvuuden periaatteella, nykyään ja erityisesti kulutuksellisesti rikkaissa markkinatalousmaissa. Sen me olemme unohtamassa, että nälkäisenä tai pienessä nälässä olemme terävämpiä etsimään ratkaisuja - toivottavasti kestäviä ratkaisuja.

Ylensyönti tuhoaa hiljalleen evoluution luoman kestokyvyn olla hallitussa puutteessa. Evoluution vastaisku ylettömälle kulutuksellemme on lisääntyvät elintasosairaudet.” ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2017/07/niukkuudesta-elamanlaatua-ja-terveytta.html -

[3 ~ myöhemmin -

...


Ilkka Luoma
Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 168660

DOC vatsankivistys_02052018.doc – OpenOffice Writer
PVM 02052018

463_4332
2 kommenttia:

Ilkka Luoma kirjoitti...

Bakteerit ovat elämällemme täydellisen välttämättömiä - elättävät meidät, muun muassa vatsamme bakteerifaunana, jatkuen paksusuolen omiin sekotteisiin - hyvin monimutkaisena cockailina sulattelevat jopa epäterveelliset suuhun laittamamme mielihyvämme! Toisaalta bakteerit ovat tappajia, ja vain siksi, että eivät halua soveltua/ sopeutua kaikkeen, vaan siihen tiettyyn - mihin ne ovat kukin suunniteltu ... bakteeritkin kantavat evoluution ohjeistusta, joka on meille liki täydellinen mysteeri.

Bakteerit syövät jo viemäreitämme puhtaiksi - tosin emme tiedä miten ne myöhemmässä putkistossa käyttäytyvät, puhumattakaan siitä, miten sotkevat puhdistusprosessien omat bakteerikannat ...

Bakteerit olivat jo silloin, kun meistä ei ollut edes hajun aavistustakaan - eikä muutakaan ..., mutta mitä oli ennen syanoja* ... onkin jo tieteiden huippua, jota ei tiedetä - minne pitää mennä ymmärtääksemme bakteerit, jotka uusimman "opin" mukaan muodostavat aivan oman sfäärinsä - bakteriosfäärin - ulottuen syvällä maan alle ja esiintyen korkeuksissa ... kerrassaan sopeutumisen huippukehitystä, mutta miksi, miten ja keiden/ minkä toimesta - vai ei minkään? ... Olisiko koko bakteriosfääri tseohjautuvuuden päättöseremonia, "kantaen jotain tuomiopäivää" - mikä ei olisi ihme, siksi yksinkertaista kaikki on lopulta!

Silloin alkujen alussa jokin erikoinen meille täysin tuntematon tekijä aikaansai sen ensimmäisen "vetovoiman", kun olematon kohtasi mitättömän!

Ilkka Luoma kirjoitti...

.
Ilkka Luoma - 7.4. 14:09


Harvoin, jos koskaan näemme luonnossa villieläimiä, jotka ovat ylipainoisia

On hetkiä, jolloin luonnossa eläin saa mahansa liki turvoksiin, silti liikalihomista ei synny, koska todellisuutena vallitsee keskimääräinen niukkuus ja ravinto on luontaista - ilman mitään luonnotonta prosessoitumista.

Ihmiset ovat entisestään lihavampia, erityisesti teollisuus- eli kehittyneissä maissa - ei niinkään kehitysmaissa, joissa niukkuus on liki joka päiväistä, eikä "äidin valmistamia saarioisten" lihamakaronilaatikoita ole ylen palttisesti tarjolla, jos lainkaan, sillä erityisesti kehitysmaissa (usein entisiä eurooppalaisten siirtomaa-aikojen kolonioita) nähdään aika-ajoin nälkää!

Me teollisuusmaissa, joissa työtä automatisoidaan, robotoidaan ja keinoälyistetään ei taas ole toistaiseksi pulaa ravinnosta. Sitä riittää - supermarketin makkara-allas sisältää jopa 55 erilaista, mitä moninaisempaa makkaralaatua, toinen toistaan enemmän alkuperäraaka-aineesta muokattuna. Laatuja löytyy yhä hienostunempaan maku- ja elämysmaailmaamme.

Saman aikaan makumaailman myötä meillä ylensyönnin aiheuttamana elintasosairauden lisääntyvät - diabetes II, sydän- ja verisuonitaudit kuin yhä yleisemmaksi käyvät syövät.

Tehotalous vei ruokatuotannon steriileille liukuhihnoille. Noita liukuhihnoja ei näy villissä luonnossa -ainut liukuhihna on ohi juoksevat ei niinkään steriilit saaliseläimet tai ylikulkevat sadekaudet, jotka tuovat kasvinsyöjille loputtomat ruohomeret, mutta vain hetkeksi.

Evoluutio oivalsi: Eläin pysyy juoksevampana, kun se on niukkuuden jatkumossa - se on ikäänkuin terhakampi juoksemaan saaliin kiinni. Meillä terhakkuus kulminoituu supermarket-autoajeluun, ja loputtomien kylmätiskien äärelle valitsemaan kymmenien juustolaatujen joukossa juuri se himoituin.

Ihminen on ollut näillä "savanneilla" ehkä nykyravintoperiaatteissaan noin 100 vuotta. Aiemmat muutamat miljoonat vuodet apinoina olimme villimarkettien asiakkaina - joko juosten, oveluudella tai viritetyin ansoin.
.