sunnuntaina, syyskuuta 16, 2018

Kun maailma synkkeni ja setelikoneet* käynnistyivät







10 vuotta sitten maailma pysähtyi – amerikkalainen Lehman Brothers meni nurin – tyhjä oli tullut vetävän käteen. Rahasampo sammui ja johtajat palkittiin vain hiukan ennen loppua. Mistä johtui, ketkä kärsivät ja mitä opimme? Opimmeko lopulta mitään?

Suomessa Kokoomuksen puheenjohtajana ollut Jyrki Katainen [1 oli nuori valtiovarainministeri – alkaen 19.4.2007, ... kun hän sanoi vakuuttavasti television uutisissa syvällä rinta-äänellä: ”Amerikkalaisten subprime-kriisi [2 menee meidän ohitse, kiertää meidät.
Ei mennyt ohi, vaan iski myrskyn lailla … miksi Jyrki ei noteerannut Suomen Pankin antamia yleisiä talousvaroituksia jo joululta 2007 – oliko liiaksi kunnian päälle olla ymmärtävä demaripääjohtaja Erkki Liikasen varoituksille? ---

A
Nyt 10-vuotispäivänä 2008 finassikriisiä pohditaan sieltä ja täällä, otamme tutkiskeluun muun muassa Helsingin Sanomien aihekäsittelyn, joka jättää jostain syystä vähemmälle tuo juurisyyn eli subprime-kriisin:


Ilkka Luoma kommentti: 11.9.2018 - 5:46
Tässä on hyvä huomata tapahtumat jo joulukuulta 2007, kun Suomen Pankki antoi omat varoitukset amerikkalaisesta sub-primekriisistä. Tuolloin valtiovarainministeri Jyrki Katainen ei noteerannut toimissaan SP'n pääjohtaja Erkki Liikasen varoituksia. Katainen vakuutteli, että sub-primekriisi ohittaa Suomen, ei ohittanut, vaan iski suoraan myös meihin. Tämä tapahtumaketju on varmaan kiusallinen Kataiselle tänä päivänäkin. - IL-kommentti HS' ssa.

Tähän väliin kansalaiskirjoitus vuodelta 2013, miten kaduntallaaja näki Jyrki Kataisen toimet – kun tämä oli aiemmin vakuutellut subprimen purjehtivan ohitsemme … ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2013/03/onko-meilla-varaa-yllapitaa.html -

Ote: ” … Vakava verotusvirhe nro 1 jo joululta 2007?

Jyrki Katainen, ollessaan 2007 silloisen Matti Vanhasen I hallituksen valtiovarainministeri, sääti työssä oleville tuloverohelpotukset – hyvää tarkoittavalla idealla, jossa lisääntynyt veronmaksajan käteisosuus tulee kulutuksen kautta kansantalouteen piristämään rahanpyörimisellä kasvua ja työpaikkoja. Näin ei tapahtunut.


Suomen Pankki oli ajantasalla

Jouluna 2007 Suomen Pankki antoi vakavan julkisen varoituksen maailmantaloudesta, velan kasvusta ja amerikkalaisperäisestä sub-primekriisistä. Katainen ei huomannut tai noteerannut tätä, vaan ilmaisi julkisesti televisiossa, että sub-prime kriisi vyöryy ohitsemme – ei vyörynyt, vaan iski täydellä voimalla.
Emme olleet varautuneet siihen, olihan Katainen juuri vienyt valtiolta eväitä veronalennuksina, joilla oltaisiin operoitu työllistämisohjelma (vaikka velan otolla! -tämä on sitä jälkiviisautta) – vaikka julkishallinnon piiriin**. Näin ei tehty. … ”


...
B
Tässä toinen sylttytehtaalta jälkivalaisu meitäkin väkevästi kurittaneesta talouslamasta, joka eteni kuin hurrikaani – HS:

Nämä kuusi pankkiiria olivat rakentamassa finanssi-kriisiä ja samalla he itse rikastuivat – HS selvitti, mitä heille sen jälkeen on tapahtunut


Ilkka Luoma kommentti: 14.9.2018 - 8:59
Perhosefekti ... Kaikki alkaa pienestä, liki mitättömästä. Oli kiusaus USA' ssa myöntää asuntolainoja, liian suurina kykyyn maksaa lyhennyksiä kuukausittain nähtynä. Se ahneus, kun bonuksia jaettiin lainanmyöntömääristä.[T]

Suomessa silloinen valtiovarainministeri Jyrki Katainen vakuutteli, että subprime-kriisi purjehtii meidän ohi. Ei purjehtinut, vaan iski myrskyn lailla - eikä varaumia tehty, vaikka Suomen Pankki varoitteli julkisesti jo joulukuussa 2007! -IL-kommentti HS' ssa


Voisimmeko oppia jotain mitä merkitsee setelikoneen pyöritys, lainat joille ei ole reaalivakuutta – yleensäkin velanotto [3 ja mitä merkitseekään tasearvo, joka on pörssiyhtiöiden osalta usein ammattisijoittajien spekulaatioiden armoilla ja jotka hipovat nyt taivaita – vaikkapa Yhdysvalloista Omena – Apple, joka ylitti vähän aikaa sitten käsittämättömän 1000 miljardin USD' n rajan [4.

Ehkä seuraava talousromahdus on jo aivan jotain muuta, jota ei enää setelikoneella korjata … entä kun maailmalta loppuu luottamus US dollariin? [5.


Viitteet:
[5 ” … Ensinnäkin nopeasti kasvava liittovaltion velka tulee jarruttamaan talouskasvua aikanaan ja se saattaa johtaa myös liittovaltion rahoituskriisiin, jos lainanantajat menettävät luottamuksensa USA:n lainanmaksukykyyn. Tämä johtaisi markkinoilla myös valtiolainojen korkojen nousuun … ” ~ https://www.salkunrakentaja.fi/2018/04/budjettialijaama-seuraukset-usa/ -
[* Setelikone pyöriiLähiradiossa talousviisaat keskustelivat torstaina 29. joulukuuta 2011 EKP:n myöntämästä massiivisesta pankkirahoituksesta - digitoimalla euromääräisiä bittejä pankkiverkkoon jaettavaksi paremmalla korolla eri taloushädän alaisille valtioille --- ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/92553-ekp-painaa-tyhjasta-rahaa -

"
Yksinkertaisena ja neuvottomana kysymään vilpittömästi mistä tämä raha tulee? Vastaus talousviisailta oli: "Ei mistään, nuo numerot ovat digitaalisia binäärijonoja tietojärjestelmissä, joita jatkolainaamalla kehitetään tyhjästä mukavat korkotuotot pankeille ja samalla kun rahaa on yllin kyllin, putoaa Kreikankin lainojen korko alle seitsemän prosentin".





EKSTRA

Ote: ” … [ … Suomen Pankki julkaisee juuri ennen Joulua erikoisnumeron talouden indikaattoreista - mukana on stressimittaria, kotitalouksien ylivelkaantumista ja kansantalouden pyörintää - mennäänkö yli- vai alikierroksilla Euro&Talous - rahoitusjärjestelmän vakaus, erikoisnumero 2007 ... ]
Suomen Pankki julkaisi poikkeuksellisesti varoituksen sanat kotoa ja maailmalta. USA:n asuntoroskalainat, ylivelkaantuneet suomalaiskodit, pienenevä vientiylijäämä ja työllisyyden hiljalleen romahdus bulkkituotannon siirtyessä kehittyviin uusiin halpatyövoiman maihin keskelle jättiläismarkkinoita - vaikka Suomessa nyt puhutaan jo työvoimapulasta!

Yllättäen suomalaisista kotitalouksista on täysin ilman velkaa 43%. Hälyttävää on se, että viidennes kotitalouksista kantaa 80% koko velkataakasta. Tutkimusten mukaan tuossa viidenneksessä on paljon paremmin toimeentulevia, siis hyväpalkkaisia kansalaisia. Meitä suorastaan opetetaan ottamaan lainaa.
… ”


EKSTRA 2

Ote: ” … Lopuksi besserwisseröinnin helmi

Kun tässäkin arvioimme mitä tuli tehtyä tai mitä ei tullut tehtyä, on oikeudenmukaista arvioituja kohtaan esittää myös ratkaisuajatuksia, mitä olisi pitänyt tehdä – siispä:

[lainaus – il/fb] Säädättää nk. mobilisaatiolait - tai muutoin aikaansaada olosuhteet, joilla aloitetaan massiiviset  työttömyystyöt - "uusjako" periaatteella. Projektit olisi voitu aloittaa jo 2008 operaatiolla, jolla kaikki merkittävät sähkö- yms. johdot, putket ja yhteydet kaivetaan maan alle ... hinta noin 4-6 miljardia, ja työllisyysvaikutus noin 50.000 ...

HUOM!  Operaatio piti toteuttaa jo tuolloin 2008 - rahoitus olisi järjestetty ottamalla valtiovelkaa, joka sittemmin otettiin joka tapauksessa -syömävelkana. Seuraavaksi olisi mobilisaatiovuorossa ollut tai olisi …?

Oliko niin, että Kataisen valta-asemapyrkyryys käveli kansakunnan yli?

Muistamme jo 1990 –luvulta, kun silloinen – myös valtiovarainministerinä toiminut sosiaalidemokraattien Erkki Liikanen pakeni EU-Brysseliin, komissaariksi – palaten pölyn hälvettyä Suomen Pankin pääjohtajaksi – poliittisella nimityksellä. Näinkö vanha sanonta, että rotat jättävät aina ensin uppoavan laivan  –pitää jälleen paikkansa? … ”


Ilkka Luoma
Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 178926

DOC finassikriisi_2008_14092018.doc – OpenOffice Writer
PVM 15092018

906_8490 – 8:45

1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

Velka on huomisen syömistä tänään. Peli toimii, kun luottamusta riittää ja setelikoneet pyörivät. Poliitikot huutavat kasvua, liikemiehet himoitsevat kasvua ja kuluttajatkin hamuavat lisää - enemmän ja nopeammin. Nyt Gaia kuumenee ja herääkin kysymys: Jäähdyttelemmekö kulutustamme?

...
~ https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000005794698.html -

"Kommentti: ”Minskyn hetki” iski 10 vuotta sitten – ja nyt ainekset ovat isommat kuin koskaan ... "

.