perjantaina, helmikuuta 14, 2014

Velka syö huomista etukäteen!*

USA ilmoitti hyväksyvänsä jälleen liittovaltion velkakaton nostamisen - ennätystasolle. Republikaanit hyväksyivät ja demokraatit kiljuen allekirjoittavat – ei ole muuta vaihtoehtoa. Euro-euroopassa EKP painaa seteleitä ja laskee bittirahaa pankkeihin 1] – ostaan eurovaltioiden velkapapereita näillä ”katteettomilla” painokonerahoilla. Velan määrä kasvaa kaikkialla. Mitä velka on?


Velka on toiselta lainattua ostovoimaa, joka on tehty jollain keinolla
[ Velka syö huomisen edellytyksiä ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/22531-velka-syo-huomisen-poydan-leivattomaksi - ]

Keinoja on monia – ansainta on niin suurta, että jää ylijäämiä tai sitten ostovoimaa kertyy ”ansiottomana ansaintana” (pörssi- yms. valuutta-, raaka-aine- yms. pelit) niin paljon, että tulee kiire saada tuottamaton pääoma liikkeelle, sillä se ylläpitää kysyntää. Taloa ei makseta käteisellä – pitää saada velkaa.


Entä jos emme ota velkaa pankista?

Jos omakotitalonrakentaja saa tavaraluottoa kaikilta osatoimittajilta – esimerkiksi 15 vuodeksi, voisi talon rakentaminen olla mahdollista ilman pankkivelkaa, ja entä jos tuossa tavaratoimittajan luottamuksessa ei ole korkoa, vaan se on leivottu hintaan? Lopultahan velanotossa on vain kysymys luottamuksesta tai sen 'korvikeveljestä' vakuuksista ja/tai takaajasta.


Kuinka pitkälle voidaan velkaantua?

USA:n liittovaltio on jo nyt enemmän velkaa Kiinalle, kuin on sen vuotuinen budjetti. Meillä valtion velkaraja on ylittämässä 120 prosenttia valtiomme budjetista – siis velkaa kaikille, ei vain yhdelle. USA:n velka on ongelma, tai se ei ole heille ongelma, koska on oma valuutta – dollari, jota voidaan säädellä. EKP:kin säätelee omaa euroaan alhaisen inflaation tavoitteella. Kiina ei enää luota saavansa reaalista kokonaan velanmaksua USA:sta.


Rahalla pääsee, mutta sillä ei elä!

Saksalaiset muistavat, kun aamulla ruisleipä maksoi puoli kottikärryllistä seteleitä – tosin iltapäivällä se maksoi jo koko kottikärryllisen. Rahalla ei saa mitään, jos se menettää arvonsa. Jos maailmassa olisi yksi valuutta, eikä sitä painettaisi jatkuvasti katteetta lisää, ei meillä olisi valuuttapeliä, jolla monet tänään rikastuvat ”ansiottaan” - tekemättä mitään elonkierron järjestelmien ylläpitämiseksi.


Ennen raha sidottiin johonkin konkreettisesti arvokkaaseen – kultaan

Kun menee huonosti – ostetaan kultaa, vaikka sen ravintoarvo on nolla. Valtiot, joilla on oma valuutta, kuten Kiinalla – voivat ”pelata” rahan arvolla, meillä sitä kutsuttiin D-devalvaatiovitamiiniksi. Kiinalla on oma valuutta, joka suurella todennäköisyydellä vain vahvenee ja siihen luotetaan – kohta enemmän kuin US dollariin. Kiina ei voi laskea omaa valuuttaa heittelehtimään, sillä nykytilassa Kiinan oma sisäinen järjestelmä ei kestäisi ulkomaantuonnin loppumista (Kiinalla on jättiläismäinen sisäinen, nk. maakuntavelka).


Omavaraisuus

Maa tai valtio, jonka ei tarvitse tuoda mitään – ei myöskään tarvitse viedä. Ja jos tällä valtiolla on oma raha, voi se operoida omassa maassaan mielensä mukaan – nostaa palkkoja, nostaa hintoja tai ylläpitää ”kasvuhuutamatonta” taloustilaa. Millään valtiolla ei materiaali- ja energiavarannot riitä loputtomiin, jonka jälkeen alkaisikin riippuvuus muista. Nytkin me suomalaiset olemme maailmanlaajuisessa työn uudelleenjaon taistelussa! Kehitysmaa toverit ovat meitä niin paljon halvempia.


Minimalismi

Monilla eläkeläisillä on yllättävän paljon rahaa, käteisenä pankissa -lähes nollakoroilla. He elävät käyttötileillä ja säästötileille pahan päivän varalle jää yhä enemmän. Herää kysymys minkä pahan päivän, sillä tänä vuonna jälleen jakoon tulevat vanhuksiemme ennatysperinnöt, nälkäisille sukulaisille 2], joiden huolenpito alkaa usein vasta juuri ennen perukirjoituksia. Minimalismilla geeniperimälle ostovoimaa.


Katainen sitoo jo seuraavaa hallitusta – Keskustan Juha Sipilää? 3]
[ Pelastaako Sipilä Kataisen? ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=1015304 - ]

Suomessa pääministeri Jyrki Katainen haluaa sitoa seuraavan hallituksen omanlaisekseen ja lykkäävän velanmaksua useammalle vuodelle. Sinänsä aivan oikein – sillä työ on etusijalla, ja työtähän ei ole, jos ei ole kilpailukykyä ja mahdollisuuksia eli markkinoilla ostohalukkuutta. Työ eli toimeliaisuus ylläpitää ainakin kotimaista kysyntää.

Me olemme riippuvaisia ulkomaille viennistä, koska tuomme – paljon ”turhaakin”. Vaaliiko Katainen nyt työmahdollisuuksia, vai taipuuko sateenkaarihallituksensa konsensukseen – ettei se hajoa ennen loppuaan.


Maksetaanko valtion velkoja koskaan loppuun?

Onko tänään niin, ettei valtion velkaa koskaan makseta loppuun, ja sehän liikkuu tietyissä rajoissa, joille haetaan kulloinnenkin hyväksyntä. USA haki jälleen yhden ylityshyväksynnän, koska ei ollut muuta mahdollisuutta. Antaako esimerkiksi Kiina enää lisää lainaa – kuitenkin Kiina tarvitsee tilauksia USA:sta! USA ei saa kaatua, eikä kaadukkaan, vaan velka kasvaa.


Kaiken pitää kasvaa

Kun velka kasvaa, on tulojenkin kasvettava, mutta jossain tulee kestämätön raja vastaan – tapahtuu ”kreikat”. Mehän olimme omassa ”kreikassa” jo 1990 -luvun alkutaipaleella, kun valuutat olivat lopussa ja Maailmanpankin holhous oli vuorokausien päässä 4].


Mikä on kipuraja velalle?

Kaikelle kipuraja on ravinnon loppuminen ja sellainen välttämättömyys kuin lämpö. Kun ravinto loppuu – ei tarvita rahaa eikä kultaa – eikä kyllä lämpöäkään. Lopulta viimeisen kipupisteen määrittää biosfääri – siis se biomassa, joka pyörii kierrossa vuosimiljoonasta toiseen 5]. Olemmeko nyt käyttäneet sitä jo liikaa, sellaiseen materiamuunteluun, jossa ravinnekierto häirintyy, tai on jo lopullisesti häiriintynyt.

Mitä tulemme näkemään seuraavien 50 vuoden aikana?


VIITTEET
1] EKP:n setelikone ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/92553-ekp-painaa-tyhjasta-rahaa -
2] Ennätysperinnöt! ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/12/taloudessa-tapahtuu-kulutamme-sstmme-ja.html -
3] Pääministeriksi Juha Sipilä? ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=901277 -
4] Case Raimo Sailas ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/147391-tapaus-raimo-sailas -
5] Stressattu biosfääri ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/160602-olemme-ylittaneet-biosfaariosuutemme-yli-200-vuoden-ajan -

EXTRA
Velalla syödään tänään huomisen biokasvua! ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/39290-velka-syo-kiihtyvasti-ympariston-antamia-elinmahdollisuuksia -Ilkka Luoma
http://ilkkaluoma.blogspot.fi
https://www.facebook.com/first.ilkka


AL US Vf IL BLOG 30886 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/12/enta-jos-kaikki-velat-nollataan.html -
---13022014---

doc.: velan_olemus_13022014.doc – OpenOffice Writer

737 | 6513

1 kommentti:

hilu kirjoitti...

http://www.adressit.com/totuus_esiin_-_mihin_havisi_hyvinvointivaltio

Tähän adressiin kannattaa tutustua ja allekirjoittaa. Tavoitteena on laittaa piste tälle negatiiviselle talouskehitykselle.

Hilkka Laikko
040-445 9688