lauantaina, syyskuuta 22, 2018

Johtaja



Mahatma Gandhi


Seitsemän merkitsevää kirjainta, jotka muodostavat käsitteen, jota tarvitsee lähes kaikki ihmiset – Johtajaa – isolla J-kirjaimella. Johtajan määrite, käsite ja asennemaailma ovat muutoksessa – on vain yksi ominaisuus, joka on ollut ja on aina ajankohtainen ja yleispätevä. Tuo johtajan ominaisuus on karismaattisuus [1.

Karismaattisuus on usein selittämättömästi esiintyvä hyvin harvinainen ihmisyyteen liittyvä ominaisuus, joka voi kuitenkin esiintyä – koulutukseen, asemaan, ihonväriin, sosiaaliluokkaan, sukupuoleen tai muuhun perinnearvoasteikkoon liittymättä … se vain on tai sitä yleensä ei ole.

Johtajia on perinnöllisenä, vaalillisina, salaseuravalinnaisina – huutoäänestettyinä, asemallisina tai rahalla asetettuina - johtotehtäviin, joissa päällimmäisenä tulisi olla kyky havaita oikeudenmukaisuutta, tasa-arvoa ja kykyä ohjata ihmisiä innostuneiksi tehtävään, josta jaetaan yhteistä hyvää kaikille – kuitenkin niin,

että eniten saanut saa vain kahdeksan kertaa enemmän kuin vähiten saanut. Usein johtaja ottaa vasta sen jälkeen, kun muut ovat palkitut asianmukaisesti – no näinhän se ei tänään ole, sillä ahneuden monumentti asustaa kerroksissa ylimmissä.

Mahatma Gandhi [2, Caesar, Ramses II Suuri [3, Napoleon – Hitler [4, Mandela [5 (anteeksi Nelson sijaintisi luettelossa) ja vaikka Trump [4 ja Mao, Stalin tai Xi – niin mitä sitten? Miten meidän kansan suosikki Sauli Niinistö ja kaikkein arvostetuimmaksi presidentiksemme valittu Urho Kekkonen [6?


Johtaja tunnetaan teoistaan -

vanha klisee, mutta osuva, sillä johtaja tunnistetaan juuri vaikeiden aikojen ja aikojen, joina ei oikein tiedetä mitä tehdään, mutta todellinen johtaja tietää ja lujallakin kädellä vie kansakuntansa, ryhmänsä – yhtiönsä tai muun joukon vaikeuksien ohi – osoittamalla rohkeutta, nokkeluutta – osaamista ja itsensä likoon laittamista – todellista esimerkkiä ja mallia näyttämällä – edestä, rintamalla …

II Maailmansodassa oli karsimaattisia sotilasjohtajia – saksalaisista vaikkapa von Manstein, Rommel – Dönitz --- Englannista Montgomery ja Yhdysvalloista Patton – niin ja Neuvostoliitosta Zukov.

Saarnaajaprofessori Kanadasta

Uusoikeiston palvoma saarnamies saapuu Suomeen – Miksi ihmeessä miljoonat ihmiset janoavat tämän pistäväkatseisen kanadalaisprofessorin näkemyksiä? -HS

~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005828313.html HS Mielipide – kolumni – Jaakko Lyytinen
Ilkka Luoma -kommentti: 15.9.2018 - 6:10
Näennäistasapäistyneissä keskustelu- ja mediapiireissä pelätään vetoavan Johtajan ilmestymistä - lietsomaan "tietämätöntä ja omaa etuaan ymmärtämätöntä" kansanosaa, joka todellisuudessa hakee vain paikkaansa evoluution vuosimiljoonaisesta hierarkialokerikosta.
Turvallisuuden tunne on korkeimpia tarvehierarkian osa-alueita yhteenkuuluvuuden tuntemuksen rinnalla. Uuden aallon lähettiläät puhuvat mielellään myös tarpeellisuuden kokemisen voimasta, jossa halutaan nähdä oman hyödyllisyyden hyväksyntää muidenkin tahoilta.
Ihminen on reviristi ja keinotekoinen kansojen sekoitus ja sekoittaminen on historiallisesti ohimenevä ideaali-ilmiö.
Ongelmaksi tulee reviiripuolustus yltiökiihkoutuneelta nationalismilta, ja juuri tämä ongelma tarvitsee johtajuutta (kaupallisenkin) oikeudenmukaisuuden takaamiseksi. [T]

Saarnaajia on sivuunsa ollut – historiasta nykypäivään

Lähinnä uskonnollisuus saa hurmoksellisuutta hyväksymään tarkemmin perustelematta karismaattisia johtajia … riittää kun usko on kohdallaan ja kuuntelijat sopivassa moodissa ottamaan vastaan samankaltaisuusefektejä yhteenkuuluvuuden nimissä –

ilmentyminä lahkot ja laajemmin uskonnot … suuria johtajia olivat Jeesus, Muhammed ja monet muut, jotka osasivat osoittaa ihmisille paikkansa järjestelmässä, jossa koettiin ryhmälle kaltaistaan turvallisuutta ja jatkuvuutta – unohtamatta toivoa ja selitystä selittämättömälle.

Entä tämän päivän johtajat – onko sellaista karismaa havaittavissa, johon laajat kansanryhmät voisivat luottamuksensa asettaa, onhan lähestymässä ajat, jolloin vaikeudet olemassaolon turvaamiseksi asettuvat varsinaisten haasteiden asemaan ja vaativat lujaa kättä … demokratia on voimaton tulevien ongelmien edessä. Tarvitaan osaamista, taitoa ja sitä harvinaista karismaa.

...
Viitteet:




EKSTRA

” … Nyt rikekivet ovat pieniä, liikkeellä eivät ole karisma eikä johtajuus
[ … paavillinen karisma ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/04/paavi-oli-yhtenisyyden-luoja-ja.html - ]
Meillä ei ole pelkoa enemmästä, ehkä vain yhden populistipuolueen hajoamisesta, jota sitäkin voidaan pitää ideologia-evoluutiona, jos Perussuomalaisissa mitä ideologiaa aidosti onkaan/ olikaan [?]
Vaarallisimpia tai haluttavimpia ovat sellaiset nousevat ryhmät, joilla on Johtaja ja hänellä karisma sekä voima vaikuttaa suoraan ihmisiin, saaden heidät uskomaan yhteisen tavoitteen hyödyllisyydesta niin itselle, ryhmälle kuin sille haaveelle, joka on saattanut elää koko siihen saakka eletyn elämän ajan! … ”
...


Ilkka Luoma
Kansalaiskirjoittaja Helsingistä


Sotamarsalkka Erich von Manstein





US VU 24 T T BL BL BL FB FB FB BLOG 179068

DOC johtaja_17092018.doc – OpenOffice Writer
PVM 17092018

614_5730 – 17:49_19:32

Ei kommentteja: