sunnuntaina, lokakuuta 14, 2018

Gaia kuumenee – jäähdyttelemmekö kulutustamme – III
Voisiko eduskuntamme vihertää?


IPCC julkisti tylyn, uhkaavan ja lohduttoman kuvan ympäristöstämme ja ilmastonmuutoksesta ja poliitikkomme vastaavat [1, joka on ryöstäytynyt käsistämme – oman ahneutemme vuoksi. Ilmastoapostolit ovat puhuneet/ kirjoittaneet vuosikausia tästä nyt julkistetusta ilmaston- ja ympäristönmuutosjatkumosta.

Maaemo kuumenee – miksi, siksi, että nyt on näytetty toteen kiistatta meidän ihmisten oma osuus ympäristömme elinolojen vaikuttajana, tuhoajana ja ”lopullisesti muuttajana”. Me haluamme yhä enemmän, nopeammin ja useammin.

Meidän pitää kasvaa – kuuluu ympäristöllemme hyytävä kasvuhokema. Poliitikot vaativat kasvua, liikemiehet huutavat ja ja kansa komppaa – lisää, enemmän ja nopeammin.

Helsingin Sanomat kirjoittaa toimittajien Minttu Mikkosen ja Heli Saavalaisen näppäimistöiltä, joita ehkä tekstigeneraattorit auttoivat nopeuttamaan sanallista tuotantoa, kun täälläkin pitää kasvaa, tai ainakin nopeutua – enemmän informaatiota lukijoille – oli se sitten oikeaa tai väärää … miten lukija aina faktantarkistukset tekisikään? Mihin totuuteen me lukijat voimme luottaa? [2.

Ilmastoteoissa pitää kiristää tuntuvasti tahtia – Maailman pelastaminen vaatii tutkijoiden mukaan muutoksia myös tavallisilta ihmisiltä


Kommentti ylläolevaan linkkikirjoitukseen - Ilkka Luoma 7.10.2018 - 4:12
Gaia kuumenee - jäähdyttelemmekö kulutustamme? [3 Gaia on maaemo, intiaanien pyhä äiti maa. Aloitetaan kulutuksemme jäähdyttely - puolitatko sen? Viaton kysymys: miten käy, jos kaikki kiinalaiset ja intialaiset kuluttavat kuten amerikkalaiset? Kiinan ja Intian väkilukusuhde on ~2,8/7,8 ja amerikkalaisten ~0,32/7,8. Millainen on amerikkalaisten päästömäärä kumuloituneena viimeiseltä sadalta vuodelta, entä kiinalaisten? [4. Entä per capita kehitys graafisena esityksenä samalta sadalta vuodelta? Vakavia kysymyksiä - entä meidän suomalaisten osuus per capita ajattelussa ja sekin viimeiseltä sadalta vuodelta? [Kuva 1.]

Kysyin tätä kirjoitellessani itseltäni:
mitä minä teen tämän yhteisen talkoon hyväksi. Entä Sinä?


Seuraavaksi HS kirjoittaa vieläkin lisää, tällä kertaa jälleen toimittajana Minttu Mikkonen:

Meidän on muutettava elämäntapaamme perustavanlaatuisesti, linjaa vuosikymmenen tärkein ilmastoraportti


Kommentti ylläolevaan linkkikirjoitukseen - Ilkka Luoma 8.10.2018 - 8:49
Gaia kuumenee – jäähdyttelemmekö kulutustamme? Oletko valmis puolittamaan kulutuksesi? * Vähemmät ajokilometrit, vähemmän lentomatkoja - enemmän kävelyä ja pyöräilyä. Puolitatko lihan kulutuksen ja kaksinkertaistat kasvikset. Alennat kotilämpöä 19-20 asteeseen. Käännytkö kannattamaan väliajaksi ydinvoimaa? [5 Ostat vähemmän ja harkiten [6. Minimoit muovin käytön [7 ...

Niin, nyt vitsit on loppu, vaikka vastaväittäjiä on edelleen. Saammeko täksi viikoksi lokakuisen "helleaallon"? Entä vastuumme kumulatiivisesta kertymästä päästöjen osalta, vaikkapa sadalta vuodelta. Olemme täällä lännessä kuningaskuluttajia - per capita, ja erityisesti kertymän aikaansaajana!
[T]
Palaamme vuosien taakse – Gaia kuumenee – jäähdyttelemmekö kulutustamme I:

Ote: ” … USA on ylivoimainen hiilidioksidipäästäjä. EU nousee mukavasti mitalikolmikkoon ja Kiina kasvaa hyvää vauhtia kärkikaartiin. Öljy, kivihiili ja maakaasu varastoituivat maaemon sisuksiin satojen miljoonien vuosien aikana.

Lähinnä länsimaiden markkina- ja kulutuskasvu on käyttänyt viimeisen 100 vuoden hiilivetyjen määrästä suurimman osan - pelkästään USA on kuluttanut, pöhöttyäkseen yhdeksi maailman lihavimmista kansoista, ja kasvattanut autonsa "kuorma-autokokoluokkaan" ja ilmastointijäähdyttelyn sille tasolle, että sen energian tuottamiseen on tarvittu pohjaksi noin miljoonan vuoden viherkasvu, joskus kauan sitten.
Luonnon varastoimat hiilivedyt purskautettiin ilmakehään 100 vuodessa. Nyt ihmettelemme, miksi Etelä-Suomessa on tänä uutena vuonna 3-5 astetta lämmintä - eräät kuitenkin väittävät, että poikkeusvuosi 2006 mahtuu pitkien ajanjaksojen vaihteluväleihin. Millainen on vuosi 2008? … ” -näin kirjoitimme yli 10 vuotta sitten.

Ja vielä linkki ympäristön kestokyvyn rajamaille kysymyksellä Kiinasta, joka kasvaa liikaa? --- [ ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2009/10/kiina-kasvaa-nopeammin-kuin-maallinen.html - ]


Entä nyt – oletko valmis puolittamaan kulutuksesi?

linkin ~ http://www.hollilla.com/reader.php?action=thread&thread=6461631 – alta – ORIG 04.04.2014

Sähköbussi Helsingin Lassilan Kaupintiellä

Entä nyt, kun se kuuluisa läjä on jo housuissa?

Olisiko vastaus väliaikaisajatteluna ydinvoimassa [ ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2014/09/ydinenergiasta-pakotettuun.html - ], entä ajettujen kilometrien verotuksessa [ ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/01/in-kilometriverotus-on-suurempi.html - ], ellei peräti ainoasta verotuksesta, joka kohdistuisi jopa reaaliaikaisena ja progressiivisena aiheuttamaasi kulutus- ja ympäristöjälkeesi,

[ ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/01/ja-koko-kansa-oli-kulutusverolle.html - ] … Otsikolla: ”Ja koko kansa oli kulutusverolle pantava" … ,

jolloin kuka tahansa näkee sinun haittajälkesi lukuarvona; mitä suurempi miinusluku, sen enemmän olet sotkenut elinympäristöäsi, mutta myös plusmerkkisenä lukuna, jolloin katsoja näkee sinut ympäristöjäljen korjaajana, jolloin yhteiskunta ei verota sinua, vaan saat kansalaispalkkaa positiivisesta ympäristöteoistasi!

Nyt on vitsit loppu, vai olenko pahasti erehtynyt ja Gaia vain toistaa sellaisia kiertorytmejä, joissa olemme olleet jo viimeiset miljardi vuotta … Eihän evoluutio katso ihmisen näkökulmasta; se katsoo vain omasta biosfäärillisestä ”tarpeesta”, jossa sopeuma ja harmonia kohtaavat – myös ilman ihmistä – joukkosukupuuttoja on ollut jo aikakausina ennen meitä.Viitteet:
[1 Hymistelyä riittää. Gaia (maa-emo) kuumenee - jäähdyttelemmekö kulutustamme? Voisinko puolittaa kulutukseni (ja tuplata tietämykseni) ainakin täällä elintasolännessä? Mikä olisi maapallollamme se oikea (meitä elättävälle biosfäärille) sopiva kulutuksen jälki per capita? Pitäisikö meidän myös kantaa vastuuta kumuloituneesta päästökuormasta? Paljon kysymyksiä. Olisiko aika julistaa maailmatalkoot - "vihollinen" on yhteinen - meidän ahneus ja pyrky saada lisää, enemmän ja nopeammin. Mitä ajattelit tehdä? … ~ https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005857403.html -
[7 ~ https://www.facebook.com/groups/8873949009/ – Without Plastics Group in FacebookIlkka Luoma
Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 180699

DOC gaia_kuumenee_08102018.doc – OpenOffice Writer
PVM 08102018

779_7367 – 19:04_20:19

[IL180526BL]

7 kommenttia:

Ilkka Luoma kirjoitti...

Uusiutuva energia ei ole ilmastolle aina hyväksi -HS
~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005864146.html -

Ilkka Luoma 15.10.2018 - 2:55

Hoetun erinomaisuuden kääntöpuoli - biopolttoaineet ovatkin "ympäristörikos" kierrossa olevaa biomassaa kohden! Biodiversiteetin sormeilu yksipuolistaa kasvukerrannaista. Mittaammeko asioita oikein ja ummistammeko silmämme väärissä paikoissa? Gaia kuumenee - jäähdyttelemmekö kulutustamme?

.

Ilkka Luoma kirjoitti...

Nyt 3-vuotiaan lapseni saattaa olla aikuisena vaikea ymmärtää, miksemme ottaneet tutkijoiden varoituksia todesta -HS
~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005863671.html -

Ilkka Luoma 14.10.2018 - 13:05
Tässä tulisi muistaa yksilön vastuu, joka Yhdysvalloissa on huomattavasti suurempi kuin ympäristöllisesti parjatussa Kiinassa, jossa per capita laskennallisesti päästöt ovat vain pieni osa amerikkalaisten vastaavasta.

Ilkka Luoma kirjoitti...

Ilmastoraportti ei saa ohjata vääriin toimenpiteisiin -HS
~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005863330.html -

Ilkka Luoma 14.10.2018 - 11:00
Gaia kuumenee - jäähdyttelemmekö kulutustamme? Vihdoin oivallettu metsien merkitys, hakkuiden tuhoisuus liiallisena, metsien hiilinieluominaisuus sekä erityisesti biopolttoaineiden vahingollisuus!

Ilkka Luoma kirjoitti...

Helsinkiläisten pitäisi suojella ilmastoa ja asua energia­pihisti, kaupunki anelee – mutta Hana­saaren kivihiili­kasa pysyy paikallaan vielä vuosi­kausia -HS
~ https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005864287.html -

Ilkka Luoma 15.10.2018 - 3:25

Gaia kuumenee - jäähdyttelemmekö kulutustamme? Miten olisi, jos alentaisimme kotimme lämpötilaa 2-3 asteella, heti näin aluksi? Alkaisiko näin villasukka-aikausi, kotonakin? Olemmeko tottuneet jo liialliseen mukavuuden tavoitteluun? Olisiko näin muodoin aika muuttaa pinttyneitä asenteita? Kuka laskee päästötilanteen muutoksen, jos laskemme kotien ja toimistojen lämpötilaa 2-3 asteella, nyt heti ja kaikki?
.

Ilkka Luoma kirjoitti...

Ilmaston lämpeneminen on romahduttanut sademetsän hyönteiskannat tuhon partaalle Puerto Ricossa -HS

~ https://www.hs.fi/tiede/art-2000005866697.html -

Ilkka Luoma kommentti 16.10.2018 - 23:35:

Hitailla muuttujilla on taipumus lisätä vauhtiaan, kunnes tulee kohta, josta käännös ei ole enää mahdollinen ja näin alkaa aivan uusi sopeutumisen aikajana - mitä se merkitsee suuremmille nisäkkäillä, joista ihminen on yhteisbiomassaltaan yksi suurimmista, ainakin elävän biomassakierron käyttäjänä! Niukkuuden aikakausi on aina romahduttanut lajikantoja.
.

Ilkka Luoma kirjoitti...

https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005872168.html

Kiina valitsee kasvun -HS


Ilkka Luoma 22.10.2018 - 3:06
Kiinan väestömäärä on suurempi kuin Yhdysvaltain ja EU' n yhteensä - noin 1,6 kertainen. Mikä on päästöjen määrä per capita kullakin, siis amerikkalaisilla, EU-eurooppalaisilla ja kiinalaisilla? Entä miten ovat absoluuttiset päästöt, kun kumuloimme viimeisen 100 vuotta yhteensä? Moni ilmastonmuutoskaasu on pitkävaikutteinen eli säilyy ilmakehässä pitkään, jopa 100 vuotta. Miten onkaan tämä yksilötasolle ulottuva oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo? Ymmärtääkseni nuo ovat osaltaan niitä demokraattisia arvoja. Missä mennään kunkin mainitun alueen arvomaailmassa?

Ilkka Luoma kirjoitti...

Gaia kuumenee - olisiko syytä jäähdytellä kulutustamme? Erityisesti meillä täällä lännessä tuo kulutus on kasvuhakuisen talouspolitiikkamme perusteesi. Kasvua hoetaan ja huudetaan avuksi - osta enemmän ja useammin.

Miten kävisi tuolle Grönlannin jäätikölle, jos kaikki kiinalaiset ja intialaiset kuluttaisivat kuten me täällä Suomessa tai Yhdysvalloissa, joka on kumulatiivisesti 1950-2015 maailman suurin hiilidioksidin päästäjä - puhumattakaan päästöistä per capita.

Mitä minä tai Sinä voisimme tehdä asian korjaamiseksi? Miten me koemme maapallon laajuisen tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden kulutuksessa per henkilö? Mikä on Sinun mielipiteesi?

...
~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005969099.html -

...
~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005969099.html?fbclid=IwAR2PY8X3nGR2Qzg9MLZGbWxwu611wZr2ZLzuyfNVwtGkpnf0OsXBKte1UnQ -


.