torstaina, heinäkuuta 18, 2019

Kun atomipommeja testattiin elävillä - Hiroshima ja Nagasaki





HS:

67 kylmän sodan ydinpommia jätti jälkensä: Marshallinsaarilla säteilee paikoin voimakkaammin kuin Tšernobylin alueella


...
Ilkka Luoma 

Oli aika, jolloin oli todellinen kilpajuoksu kahden suurvallan välillä. II Maailmansodan ainoat voittajavaltiot - Neuvostoliitto ja Yhdysvallat mittelivät jo voimiaan Japanissa ja Japania vastaan - ollen alussaan "samalla puolen". US nokitti ensin - virallisena syynä atomipommien pudotukseen oli omien sotilaiden säästäminen Japanin pääsaarelle maihinnoususta, joka olisi epäilemättä tappanut erittäin paljon amerikkalaisia ja japanilaisia - myös siviileinä. Siispä peliin otettiin uusi keksintö - atomipommi. 

Ydinase oli 1945 kehityksensä viimeisessä testivaiheessa - oli päästävä kokeilemaan sitä aidosti - aidossa taisteluympäristössä. Sen piti olla testinä myös tehokas, siispä ensimäiseen testaukseen valiintui vähän, jos ollenkaan normaalisti pommittamaton Hiroshima, joka oli ehkä sattumalta lopulta suurelta osin siviilikohde - joitain viittauksia sotilaisiin ja sotatuotantoon tosin löydettiin. Mutta todellisuudessa Hiroshima oli testi, mutta myös kiihdytin saada sota loppumaan. Lisäksi se oli pelote Neuvostoliiton johtajalle Josif Stalinille - ikään kuin voimannäyttö US' lta, että huom! Meillä on se nyt! Ole varovainen liikkeissäsi. 

Ydinaseiden US-testaus jatkuin Nagasakissa, jonne pudotettiin toisen tyyppinen atomiase kuin Hiroshimaan - näin haluttiin tehdä vertailua miten nämä uudet "tuomiopäivän aseet" toimivat. Tuloksena oli nopeampi rauha, ja Japani antautui taistelulaiva USS Missourin kannella. Keisarikin oli puhunut. 

Tähän mennessä US on ainoa valtio, joka on todellisuudessa käyttänyt elävää ihmistä vastaan ydinasetta - joko "inhimillisesti" säästäen omiaan ja vihollistaankin, mutta nuo kaksi atomipommia olivat kuitenkin osa ydinaseiden testausta - tunnetuin tuloksin. Tätä tosiaa voi olla vaikea tunnustaa, mutta sitä se oli - poliittisin kääntein. Noiden kahden pommin jälkeen alkoi kilpajuoksu, joka jatkuu - US pr. Donald Trump on ilmaissut, että halunnee 1000 mrd USD uusien nokkelampien ydinaseiden kehitykseen ... Venäjä ja Kiina tullevat vastaamaan?

...

Ei kommentteja: