maanantaina, heinäkuuta 29, 2019

Painaako Euroopan keskuspankki tyhjästä rahaa?





...


HS:

Suhdannepolitiikka ei saa olla vain EKP:n varassa

.
Ilkka Luoma 

EKP' n eräs väkevimmistä keinoista on katteettoman rahan painaminen tai nykyään se on modernisoitu bittien siirtelyksi EKP' n sivukonttoreihin - kuten Suomen Pankkiin ja tällä bittirahalla voidaan ostaa arvopapereita "jollain hinnalla" - tässä piilee se voimakkain asetelma, sillä arvopaperin arvo "viimeisellä rannalla" on puhdas nolla - jolloin ravinto ja vesi ovat sitä arvokkainta reaaliomaisuutta! 

Kun EKP ostaa valtioiden ja jopa yritysten arvopapereita, saa se nuo arvo-/ tai arvottomat paperit vakuudeksi - saa nähdä lunastetaanko nuo arvopaperit koskaan EKP' lta - ehkä ei. 

Aiemmin katteettoman rahan painaminen on tuottanut inflaation, jopa hyperinflaation, sillä rahan painaminen on halpaa - sen sijaan todellisista hyödykkeistä tulee pulaa ja niinpä aikanaan Weimarin Saksassa postimerkki maksoi miljoonia ja aamulla leipä oli kottikärryllinen rahaa ja illalla jo kaksi kottikärryllistä. 

Kansalaisten keskuuteen levisi - ensin Japanista - ajatuksia niin sanotusta helikopterirahasta, jolloin Japanin Keskuspankki olisi jakanut suoraan jenejä kansalaisille, jotta he ostaisivat enemmän ja näin liike-elämän pyörät pyörisivät vinhemmin - toivottiin kasvuhokeman toteutumista, mutta ei, sillä kahden hengen talouden toiseen vessaan ei enää voinut hankkia kolmatta ja neljättä sähköhammasharjaa! 

Euromaissakin heräsi innostus taivaalta satavasta rahasta, mutta EKP ymmärsi, että tuolloin superinflaatio olisi jo takonut pankin ulko-ovea, ja vielä tuota kulutuskiihdytystä ei vakavasti mietitty. Siksi innokkkaita eurokansalaisia olisi ollut hamuamaan lisää, lisää ja lisää. 

EKP voi toki ajaa pankkikorot voimallisemmin miinukselle, jolloin se laittaisi rahan pyörimään - sillä sehän on tae nykyelämän kasvuhoennalliselle liike-elämälle, jolloin pitää saada lisää, enemmän ja nopeammin, kunnes ympäristö loppuu alta ja alkaa todellinen niukkuus, sillä lopulta meidät elättää ympäristön luoma ravinto ja kierossa oleva "ikuinen vesi"! Kuinka kauan voimme hokea kasvua rajallisuudesta?

...

Ei kommentteja: