sunnuntaina, heinäkuuta 28, 2019

"Pidä ystävät lähellä ja viholliset kaukana"


Amerikkalaisen valtahegemonian ilmentymä - lentotukialus


...

HS:

Suomen pitää nähdä Yhdysvaltojen-suhteidensa hoidossa myös instituutiot johtohenkilöiden takana


Ilkka Luoma 

Kaukaa idän suunnasta kerrotaan vanhaa kiinalaista viisautta - jopa kahden opastuksen voimin: "Pidä ystävät lähellä ja viholliset kaukana" - älykästä, varsinkin, kun itäinen rajamme on 1300 kilometrillä kiinni tuossa maailman toisessa ydinasesuurvallassa - Venäjässä. 

Toisekseen Kiinasta edelleen viriää: "Ellet voita vihollistasi - tee siitä ystävä" ... tässäkin piilee historiallista todellisuutta. Tiedämme Venäjän olevan tuossa vieressä - ollut venäläisyytenä niin nykyisenä, tsaarien kuin novgorodilaistenkin osalta - jo noin 1000 vuotta - ehkä enemmänkin. 

Tiedämme kaikki sotamme - niin lännestä itään kuin idästä länteen. Me olemme tässä geopolitiikassa kuitenkin edelleen - ehkä olemme osanneet tehdä vihollisesta ystävän - ja kansakuntamme suuri viisaus väkevänä enemistönä ilmaisee tuolle ystävyydelle/"ystävyydelle" tueksi liittymättömyyden lännen sotakoneeseen - Natoon. 

Nyt laatumedia hienostuneesti pohdiskelee ystävyyttä kauas valtamerien taakse - valtioon, joka on yksi maailman sotineimmasta yhteiskunnista (ollen myös maailman suurin asekauppias) ja aina sotimassa kaukana omilta rajoiltaan (vuodesta 1941 lukien) ... 

US hyökkäilee maailmahegemoniana vieraiden alueille - joko YK' n luvalla tai sitten luvatta. Miten on? Mihin suuntaan meidän kannattaisi ylläpitää ahkerampaa ystävyyden osoitusta - mikä olisi meille tärkeintä? 

Kansakuntamme opastamana presidentti Sauli Niinistö on hienosti oivaltanut olomme idän ja lännen vedenjakajalla - siksipä hän vierailee niin lännessä kuin idässä - unohtamatta maailman suurinta, ja meille yllättäen tärkeintä kauppakumppania [ https://kauppakamari.fi/2017/04/05/kiina-noussut-suomen-tarkeimmaksi-kauppakumppaniksi/ - ] - Kiinaa!

...

Ei kommentteja: