keskiviikkona, toukokuuta 03, 2006

Elintason rattaat nielevät energiaa muuntaen sen haitaksi elämisen tasolle

Kivihiilivoimalaitos Helsingin Sompasaaressa, kuvattuna Sörnäisten Rantatien vasemmalta puolelta ajettaessa Itäkeskuksen suuntaan 4. toukokuuta 2006, klo 11:41. Helsinkiläisten energian/sähkön janoa tyydytetään kolmella suurella voimalalla, joista tämä on yksi. Helsingin Energia sai tuomion KHO:sta perittyään liikaa siirtomaksuja asiakkailta, siitä huolimatta se nosti 5%:lla sähkön hintaa (05.2006), ollen miltei monopolissa pääkaupungissamme. Helsingin Energia tuo Helsingin kaupungille sievoiset summat käytettäväksi kunnalliseen toimintaan, mm. vanhusten hoitoon ja lasten leikkipuistoihin. Samoin koko maan kattava Fortum siirtää runsaasti voittovaroja mm. valtiomme kassaan jaettavaksi tulontasauksena kansalaisille. DSC_12008.JPG, 1/400s, f10, 72 mm. Photo by Ilu 2006. Nikon D70.

Venäjä on energian supervalta. Siperian kaasuvarat ovat suuremmat kuin tiedetäänkään. Venäjän pinta-ala suhteutettuna öljyn tiedettyyn jakaantumiseen maapallolla, vihjaa siihen, että Venäjän öljyarsenaali on suurempi kuin "tiedetään". Iran ei vakavasti rakenna ydinaseita, vaan tietoisina öljynsä nopeammasta loppumisesta huolehtivat oman tulevan energiasaannon uraanista ja samalla "uhitellen" George W.:lle. Suomi taas tarvitsee Venäjän energiaa. Suomalainen yhteiskunta ei ole valmis ratkaisevaan energian säästämiseen. Kiinassa uskotaan suomalaisten olevan taitavia energiankäytön hyötysuhteen parantajia.

Venäjä varoitti Putinin suulla heidän energian kelpaavan Kaukoitään, jos eurooppalaisia se ei kiinnosta. Kiina on jo nyt öljynkulutuksessa maailman numero kakkonen käyttäjänä, elintasokohokas ja -mahakas USA kylpee suorastaan bensiinin huuruisessa energiatuhlauksessa, siihen nähden maailman kakkonen on kääpiö. Venäjä on maapallon energiavaranto ja Kiinan maailman liukuhihna. Putin ja Kiinan presidentti Hu Jin Tao sopivat öljyputkesta suoraan Kiinan markkinoille. Hu on varmaan luvannut vastineena jotain, ehkä puunjalostuksen rahoitusta Siperiaan, ollen itse suotuisa ostaja.

Venäjä on maailman suurin maa pinta-alaltaan ja siellä on tutkimattomia alueita runsaasti. Venäläiset tietävät ehkä enemmän kuin arvaammekaan; he saattavat istua valtaisan öljytynnyrin päällä. Presidentti Putin haluaa Venäjästä energian supervaltaa, sillä mm. USA armeija ei toimi ilman tätä "liikuttelun eliksiiriä". Siperian kaasuvaranto lienee myös maailman suurin. Kaasu on lähes saasteetonta ja mm. Suomeen Venäjän toimittamalla kaasulla on ollut lähes 100% toimitusvarmuus. Suomi on maksanut kaasusta markkinahintaa vastoin kuin Ukraina.

Maailma valmistautuu energiasotaan, sillä energiaa ei riitä nykymuodossaan kaikille. Elämme taitekohdassa, jossa uusien energiamuotojen todellinen tutkimus- ja tuotekehitystoiminta on käynnistynyt. Nyt ei enää öljyteollisuuden voimat riitä jarruttamaan fuusion ja muiden uusien energialähteiden tutkimustyötä.

Markkinatalous on autoistanut läntiset kansakunnat kohta kaikki omiin autoihinsa. Ruuhkassa henkilöautot kuljettaen yhtä matkustajaa vievät huomattavat määrät tilaa, aikaa, polttoaineita ja hermoja. Maapallon autoistuminen on ylittänyt kaikki sietokynnykset. Nyt kun Kiina ja Intia saavat vielä autonsa, on katastrofi valmis. Kuka voi kieltää autot kiinalaisilta ja intialaisilta? Ei kukaan, sillä heillä on sama yksityisyyden ja nenänkaivuun autuuden oikeus kuin länsimiehillä liikennevaloissa. Raju autoistuminen kiihdyttää alkavaa energiasotaa niin niukkuudesta, saatavuudesta kuin hinnasta.

Energiankäyttö on elintasomittari; me tuhlaamme yhden ydinvoimalallisen energiaa täysin turhaan. Tuhlailevalla sähkönkäytöllä lihotamme vain ansiottomasti sähkökeisareita, joille luonto järjesti mittavimmat tulot ja palkkiot. Jos me emme opi käyttämään tasaisesti ja vain itsellemme lasketun määrän energiaa, tuloksena on maapallon luhistuminen päästökuorman alle.

Jos Venäjä tarjoaa meille sähköä, niin miksi se intohimoistaa tekemään mielikuvituksellisia laskelmia? Kun taas Viro tarjoaa "palavan kiven" sähköä kolmasosan verran (350MW/1.000MW), ei se saa keskustelua kuin kolmaskymmenesosan. Eikö Viron sähkö aikaansaa mitään investointeja Suomeen? Venäjä tietää, että heillä on energiaa muuallekin myytäväksi ja siitä he ammentavat elintasoansa länsimaalaisella kulutusmadralla. Venäjällä on monia edunvalvontaryhmiä, joiden ideana on mm. myydä Venäjän luonnonvaroja saaden omat siivunsa sievoisesti välistä. Projekti on osa suurempaa kokonaisuutta, jossa järjestyksenomaisesti nostetaan ihmisten ostokykyä. Projektilla lienee korkea siunaus. Venäläisilläkin on oikeus kaikkeen siihen "kivaan ja mukavaan", mihin me olemme itsestään selvyyksinä oppineet. Venäläiset ovat tulleet lopullisesti energiamahdiksi ja Suomella on maantieteellisesti erinomainen asema hyötyä siitä. Meillä on lisäksi paljon myytävää vastapainoksi öljylle, sähkölle ja maakaasulle. Pyöreää puuta Venäjä ei halua enää myydä ale-hinnalla.

Milloin Suomi saa riveihinsä venäläisten kaipaamaan neuvotteluvastineen heidän teräväotteiselle presidentilleen, jota varmaan venäläiset kansalaisjärjestöt pyytävät jatkamaan kolmannelle kaudelle. Ostetaan Venäjältä niin kauan energiaa kunnes opimme oikeasti säästämään sitä ja huomaamaan, että elintason kohotus pelkällä kuluttamisen mittareilla tuhoaa niin luontomme kuin meidät itsemmekin mihinkään tyytymättöminä sieluina vertaillessamme omaa ja naapurin autoa, kesämökkiä, golfsettiä tai muuta mukavaa kerskakulutushömpötystä.

Ilkka Luoma

Ei kommentteja: