torstaina, toukokuuta 11, 2006

Muutoksen monumentti nousi hetkeksi polttopisteeseen

Suomessa Pelastuslaitos on erittäin arvostettu ja palomiehiä pidetään yhtenä yhteiskuntamme tukipylväistä. Kuvan johtokeskusauto oli VR-makasiineilla lauantaina heti syttymisillan jälkeen parkissa; sisällä kävi vielä kuhina lauantainakin. Johtoautolla oli oma agregaatti virransyöttöön, siis se oli riippumaton ulkoisista järjestelmistä. 6.5.2006, klo 11:58. DSC_12031.JPG. Photo by Ilu 2006. Nikon D70.


YLE:n toimitus kävi lauantai aamuna 6.5.2006 kuvaamassa ja haastattelemassa katsojia edellisen illan polttotapahtumasta, kuvaushetki oli klo 11:54, 2,92 MB. DSC_12027.JPG. Poika piti tapahtumaa ikävänä ja haastattelu tuli ulos jo saman illan YLE 1:en ½-9 pääuutisista. Mainittakoon, että tämän kirjoittaja vilahti myös ko. Uutisissa noin 5 sekunnin ajan, edustin ehkä sitä uteliasta rahvasta, joka ihmetteli maailman menoa ja polttoroviota.


Suomen lakia säätävä elin "katsoo" makasiinien raunioiden takaa uuden maailman menoa. Onko lainlaatija pysynyt yhteiskuntamme kehityksen perässä? Eduskuntahan on valitsijoidensa näköinen. Suomi valmistautuu Eduskuntavaaleihin keväällä 2007. Mielenkiintoista nähdä ketä sillpoin on ehdokkaina. Kuvan makasiiniosassa sijaitsi Ruohonjuuri-kauppa, jota voitiin hyvällä syyllä kutsua rehellisen kaupan periaatteiseksi. Kohtaako nimenomaan tässä se suurin vastakkainasettelu; siis nykyinen maaton ja rajaton markkinamekanistinen rahanahneuskone ja vaihtoehtonuorien viherkauppa ilman kähmintää ja ansiottomia ryöhnäysoptioita? Ehkä se on juuri siinä. DSC_12034.JPG. 6.5.2006, klo 12:03.

Jo muinoin ihmisyhteisöt puhdistivat rituaalisesti tulella pahaa ja peloittavaa. Makasiinien poltto kuvastaa epätoivoa, kapinaa ja muutoshenkeä. Tapahtumassa voi oikeastaan kohdata vain kaksi vaihtoehtoa; päämäärätön huliganismi tai aatteellinen idealismi. Toinen on suoraan tuomittavaa mistä kulmasta tahansa. Nuoriso ei ole enää kiinnostunut nykykaltaisesta politiikan hoidosta. Markkinamekanismit ovat ottaneet vallan Arkadianmäeltä.

Vahingossa maamme kuvatuin tapahtuma ei syttynyt, se syttyi merkiksi jostain.VR-makasiineissa kuvastui vaihtoehtojen kasvualusta. Alueella järjestettiin miltei pelkästään nuorten ja vaihtoehtojen tapahtumia, musiikkia, kirppareita, vihreyttä ja muutossessioita. Ruohonjuuri oli kauppaa rehellisesti (toivottavasti). Makasiinit olivat vallan leikkausviivoilla, Eduskunnan, lain säädösvallan ja Sanomatalon mediavallan akseleiden keskipisteessä. Nuoret vaihtoehtoiset saivat makasiineilla olla omillaan ja pitkälti omin ehdoin; paikka oli nuorison omaa valtakuntaa, jonka päättäjät halusivat purkaa.

Jokin ryhmä otti vallan käsiinsä ja "lopetti" oman valtakuntansa itse muistomerkiksi ennen lopullista purkuaan. Makasiineissa ilmentyi uuden orastavaa alkua, kuten muinoisessa Lepakossa Ruoholahdessa, jonka tontille syntyi eläkkeiden ja suomalaisuuden tunnetuksi tekemisen monumentti toimistorakennuksena. Makasiinien poltto itse aiheutettuna ei ollut yllätys - oli sen takana sitten päätön huliganismi tai aatteen palo muutoksesta.

Palon jälkeisenä lauantai-aamuna ihmiset uteliaan hiljaisina edustivat mielipiteiltään transaktioanalyysin kolmea pilaria; vanhempaa, aikuista ja lasta. Moni oli passittamassa nimettömiä polttajia vankimielisairaalaan, poliisi uhkui 10 vuoden maksimirangaistuksia, joku saattoi katsojissa kysyä vaikuttimia tapahtuman takaa ja muutamat kuvasit innolla mustuneita "muureja". Muutamat hoksasivat, että tuhopolttajille oli tullut rankka erehdys; nimittäin monet linnut etsivät sinnikkäästi romahtaneiden kattojen alta pesiään - uusi alkava sukupolvi oli kokenut polttokuoleman ihmisten osoittaessa omaehtoisen itsekästä kapinaansa toisia ihmisiä kohtaan.

Nuoriso, joka saa perinnöksi meiltä maailman, joka on jälleen hiukan vaikeampi elää kuin aikaisempi. Uusi sukupolvi on ottamassa asemaansa ja tämä polttomuistomerkki jää mieliin keväästä, jolloin muutos alkoi. Voi arvata lauantai-iltana makasiinien Kiasman puoleisten nurmikkojen täyttyneen pussikalja- ja punaviiniuteliaista pohdiskeluryhmistä - mitä seuraavaksi.

Näinä päivinä sadat internetblogit uutisoivat asiaa suorina mielipiteinä ilman lehdistön suodatuksia. Keskustelupalstat täyttyvät väittelyistä puolesta ja vastaan. Tuhannet kuvat leviävät pitkin nettiverkostoja. Voisin väittää, että itse tekijätkin ovat äänessä palstoilla ja yhteenkuuluvuusryhmissään.

Tämän päivän valtakoneiston olisi syytä perehtyä tulen takaiseen elämään nähden, että tämä maailma ei ole vain rahan- ja ahneuden maailma. Uusi sukupolvi tekee itse muutoksensa, ellei vanhemmat sitä huomaa tehdä. Eräs nimetön mielipide verkkoaidan takaa oli arvoituksellinen: "Rebulia-valtakunta pitikin palaa "omistajiensa" toimesta, koska olisi ollut väärin antaa markkinamekanismin purkaa heiltä sen ainoan maamerkin, jossa vallitsi nuorten oma tulevaisuuden muutostuuli". Vai oliko tapahtuman takana sittenkin aatteeton ja päämäärätön huliganismi? Aatteellinen sytyttäjä tulee vapaaehtoisesti esille, huligaani ei.

Ilkka Luoma

1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

"Kun makasiinit paloivat" -tuolloin huudettiin hätää, mutta millaista hätää?

...
~ https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005704253.html -

"VR:n makasiinien purkaminen alkaa ennen juhannusta – tilalle taideteos, joka on kunnianosoitus makasiineille ... "