perjantaina, maaliskuuta 22, 2013

Kansalaisaloitteet luovat uusia kansalaisliikkeitä

[ … kansalaismielipide ja sen tutkiminen ei juuri kiinnosta perinteellisiä poliitikkoja, joiden houkutearvo saada kansalaisia vaaliuurnille, on heikko – tätä todistaa Suomen suurin ”puolue” Nukkuvat, joiden osuus koko äänioikeutettujen määrästä on jo noin 40 prosenttia – kallupit eivät ole kansanvaltaa … ]


Saimme lain, jossa 50.000 todistettua suomalaista saa vireille valiokunta- ja mahdollisesti eduskuntakäsittelyn nimikeräyksen mukaiselle aloiteaiheelle. Tämäkös innosti kansaa, joka muutoinkin harjoittelee suoraa kansalaisvaikuttamista 1] sosiaalisessa mediassa sekä adressitehtaissa.


Ensimmäinen kansalaisaloite on jo nähnyt päivänvalon – turkistarhauksen kieltäminen

Nyt on ensimmäiseksi hyvä tiedostaa, että 50.000 virallista nimeä edustaa noin 1,25 prosenttia kaikista maamme yli 4.000.000:sta äänioikeutetusta. Samaan hengenvetoon on todettava, että tällä hetkellä suurin eduskuntapuolue Kokoomus nauttii todellista reilu 13 prosentin kannatusta kaikista äänioikeutetuista. Missä mennään maamme johtoeliitti?


Sveitsi on ollut pitkään kansanäänestyksien luvattu maa

Sveitsissä ansalta kysytään herkästi ”pieniäkin” asioita – sinne on ikäänkuin muodostunut kulttuuri, jossa kansalaiset ovat usein päätöskoneiston todellisella huipulla. Meillähän kansalaisvalta konkretisoituu vain vaaleissa – hallitukseenkin voidaan valita ministereitä ohi kansalaisyhteiskunnan. Presidentinvaalimme edustaa täyttä kansalaistoimintaa, niinpä kansa haluaakin presidentille lisää valtaa 2]tässä olisi oiva kansalaisaloite!


Kansa muuttuu päätösprosessina nyt nopeammin kuin koskaan

Emme vaihda kansaa, vaan vaihdamme edustajamme ”mäelle” ja valtuustoihin jo seuraavista vaaleista, kunhan pääsemme vaikuttamaan tehokkaammin ehdokasasetelmiin 3] – sehän on nykypuolueiden etuoikeutettu monopoli.

Kansakunta on ottamassa paikkaansa ”kaapin päältä” - saattaakin käydä niin, että äänestäjät hylkäävät nykymuotoisen kansasta erkaantuneen puoluehimmelöinnin 4] ja voi edelleen olla, että kansalaisaloitteista syntyy aivan uusia ”kansanpuolueita” tai oikeastaan kansanliikkeitä. Starttikehote on jo epäsuorasti annettu.


Poliittinen valtakoneisto on jämähtänyt viime vuosisadalle!
[ … luovuus ja herkkä korva kansan suuntaan on rapautunut ja umpioitunut, puhumattakaan kielestä, mitä kansalle ymmärtämättömästi nykypoliitikkomme käyttävät, ilmaistessaan itseään … ]

Politiikan hoidossamme ei ole tapahtunut mitään kehitystä sitten työväenliikkeen valtaannousun, aikana jolloin maatontakin ahdistettiin maallisten taholta ja patruunat hyödynsivät surutta toverien panoksen tavoiteltaessa omistajavoittoa – syntyi ammattiyhdistysliike 5] sekä maanviljelijöiden edunvalvonta.


Nyt on iduillaan liika-ahneuden,

yltiöhamuamisen ja silmittömän voitto- ja kasvuhuuman vastaiset liikkeet – degrowth 6], attac 7] jne … Ihmiset ovat heränneet näkemään, ettei ympäristöä voi loputtomiin ”ryöstää”. Kuluttajaidentiteetti vaihtunee biosfäärin ymmärrysidentiteetiksi ja maksimaalinen tavarahamuaminen muuttunee minimalismiksi; elämän painoarvojen muuntuessa enemmän henkisten kykyjen ja tarpeiden täyttämiseen.


Emme voi syödä enempää kuin tienaamme –

ja olemme ihmiskuntana hyvin pieni osa maapallon biomassasta, jolle kokonaisuutena kuuluu biokerroksen kokonaisantama (-saanto) per vuosi – nyt olemme ihmisten toimesta syöneet vuosiantaman jo syyskuun loppuun mennessä. Pää tulee lopulta vetävän käteen.


Kansalaisaloite – minimissään vaikkapa 150.000 nimeä

Jotta emme tukehduttaisi nykyistä ”ylirasitettua” eduskuntaa kansalaisaloitteilla olisi kannattajanimien minimiksi asetettava vähintään pienimmän eduskuntapuolueen saama viimeisen vaalin kokonaisäänimäärä.

Ei voi olla niin, että innoissamme patsastelemme 1,25 prosentin osuudella kokonaisäänioikeutetuista – onhan niin, että demokratia on enemmistöpolitiikkaa – suojellen asialliset vähemmistöt, inhimillisyysperiaatteella.


Myöhemmin tulee täyteen tarkasteluun se, onko nykyinen länsidemokratia luontosuhteeltaan ”huomioitsemisen kehitysuralla” - ja onko nykymuotoinen demokratia lainkaan se kokonaisvaltaisin ihmiselomuoto ja yleensäkään edes toimiva periaate lajikirjoltaan vähentyvässä biomassaympäristössä.


 
...
VIITTEET

1] [2006] Kansa harjoittelee suoravaikuttamista - http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/06/edustuksellisuus-100-vuotta-kansa.html -

1] [2006] Kansaa kannustetaan ottamaan enemmän suoravaikuttamisen valtaa - http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/08/kansalaisia-kannustetaan-ottamaan.html -2] [2013] Kansa kaipaa Saulille lisää valtaa - http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/kansa-kaipaa-sauli-niinistolle-lisaa.html -

3] [2007] Kansalaisten tahto ei toteudu eduskunnan äänestyksissä? - http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/03/kansalaisten-nestystulos-ei-toteudu.html -
...
Ilkka LuomaSentTo: presidentti@tpk.fi; jyrki.katainen@vnk.fi; taru.tujunen@kokoomus.fi; petteri.orpo@eduskunta.fi
CC: erkki.tuomioja@formin.fi; heidi.hautala@formin.fi; ville.niinisto@ymparisto.fi; paavo.vayrynen@keskusta.fi; timo.laaninen@keskusta.fi; juha.sipila@eduskunta.fi; kimmo.tiilikainen@eduskunta.fi; sirpa.pietikainen@europarl.europa.eu; sampo.terho@europarl.europa.eu; satu.hassi@europarl.europa.eu; kimmo.sasi@eduskunta.fi; eero.heinaluoma@eduskunta.fi; paavo.arhinmaki@eduskunta.fi; jukka.gustavsson@minedu.fi; jutta.urpilainen@vm.fi; tuija.brax@eduskunta.fi;
maria.guzenina-richardson@stm.fi


Subject: KANSALAISMIELIPIDE - Kansalaisaloitteista sikiää uusia kansanliikkeitä - jopa "puolueita"


Date: Thu, 21 Mar 2013 12:41:00 +0300

 

...
OT

Kansalaisehdotuksista sikiää uusia kansanliikkeitä

(yleisö tehtailee uushurmiossaan oikeutta löytää vaikuttamiskanava etääntyneeseen puoluevaltakoneistoon – jota voidaan säädellä nykyisin vain kerran neljässä vuodessa)

 


BLOG15903IL

---21032013---

Ei kommentteja: