tiistaina, lokakuuta 10, 2017

Miksi Fortum hamuaa suurempaa Uniper -yhtiötä?

Uniper
Media kävi Fortumin kimppuun vedoten muun muassa siihen, ettei Uniperin nykyinen johto ymmärrä 1], mitä Fortum näkee Uniper' ssä! On tietenkin selvää, että nykyinen Uniper johto sanoo näin, koska saanevat oston toteuduttua potkut – ovat vain tiellä seuraavissa liiketoimintamuutoksissa!


Mitä Fortum sitten näkee?

Valtiomme enemmistöomisteisella energiayhtiö Fortumilla on liian suuri ja tuottamaton kassa, se pitää saada poikimaan osakeyhtiölain mukaisesti tuottoa omistajilleen – so. usein sijoittajille. Uniper on tie suureen businekseen! Uniper on mukana Nord Stream 2 kaasuputkihankkeessa 2] ja hamuaa väkevää otetta Saksan markkinoille.

Saksa tarvitsee kaasua, paljon kaasua, sillä se on lupautunut purkamaan ydinvoiman pois energiapaletistaan – muutamien vuosien päästä! Tänään Saksassa tehdään liian paljon sähköä fossiilisilla energialähteillä – kivihiilellä. Maakaasu on paljon vähemmän ympäristöhaitallinen kuin kivi- ja ruskohiili.


Fortum valmistautuu, mutta mihin?

Fortum on ollut jo vuosia Venäjällä tuottamassa sähköä ja lämpöä – uudistetuilla ja moderneilla voimaloilla. On loogista ja kestävää juuri Venäjällä olla hötkyilemättä, vaan olla pitkäjänteinen ja luotettava toimija – lisäten läsnäoloaan.

Nyt Fortum lisää pitkäjänteisyyttä ja luotettavuutta Venäjän markkinoilla. Samalla Fortum on mukana energian lähteiltä – energian kuluttajiin eli tilaaviin asiakkaisiinsa saakka.

Samalla Fortum integroituu kaasunjakeluun – ollaan mukana kaasuputkessa, jonka läpikulkutuotetta – maakaasua Saksa tarvitsee väliajan energiaksi, siirryttäessä hiljalleen nopeammin uusiutuviin aurinko-, tuuli-, vesi- ja hampaita kiristellen bioenergiaan 3] ---


Fortum lyö monta kärpästä yhdellä iskulla!

Puhutaan, että Fortumilla on ”keksintö”, jolla hiilivoimalat muuttuvat ”kädenkäänteessä ja edullisesti” kaasuvoimaloiksi, joita sitten ajetaan Nord Stream 1 ja 2 putkista tulevalla venäläisellä maakaasulla.

On tietenkin selvää, että tässä kohtaa amerikkalaisetkin näkevät kaasun tuoton Venäjältä uhaksi 4], sillä sitähän se on – nimittäin se on liian kova kilpailija amerikkalaisille liuskekaasulle 5], joka on lisäksi huomattavan ympäristörasitteellista!
[4 ”Se on selvä, että amerikkalaisia korpeaa NS 2 putkipari, koska se heikentää heidän liuskekaasun myyntiä Eurooppaan. Yllätys voi sen sijaan olla Jäämeren radan ulottuminen vuokramaana Venäjän Liinahamariin! Tässä rataprojektissa kiinalaisilla on suuri vaikutus, vähintäänkin rahoittajana” ~ https://yle.fi/uutiset/3-9864560 -


Kaasu Venäjältä NS 1 ja 2 putkilla on kiristysvapaata energiaa!

Tänään tulee paljon kaasua välittäjämaiden, muun muassa Ukrainan kautta – siis jakeluketjussa on kolmansia ja joskus hallitsemattomia paineenalentajia – näistä halutaan eroon. Näin NS 1 ja 2 putkien kaasun tilaajille voidaan taata häiriöttömämpää ja turvallisempaa energiansaantoa.


Mitä Fortum tekee huomenna?

Nyt se ottaa markkinoita ja tukkujakelua, sitä kutsutaan markkinavaltaamiseksi ja ylihuomenna tuotanto voi muuttua ympäristöystävällisimmäksi energiantuottokeinoiksi.

On hyvä, että asiakkaat ovat jo valmiina, sillä energian nälkä on loputon. Emme edes kotitalouskuluttajina ole kovin innokkaita säästämään energiaa ja sähköä, olemme tottuneet kuluttamaan, enemmän ja enemmän – herääminen on tuskaista! *


Fortumista tulee kilpailun myötä vihreämpi energiantuottaja

Ylihuomenna Fortum on todennäköisesti suunnitelmiensa myötä hyvinkin vihreä energiantuottaja. Nyt se haluaa paaluttaa olonsa EU' n suurimmilla markkinoilla, ollen myös yhteydessä maailman suurimpiin kaasuvarantoihin, sillä maakaasulla korvataan nopeimmin haitallisemmat kivihiilivoimalat ja Saksassa ydinvoima [katso kuva A].


Kuva A


Uusiutuvat tulevat kehityksensä myötä sitten perässä – ehkä yllättävänkin nopeasti. Fortumilla on todennäköisesti jo olemassa valmiit suunnitelmat ylihuomiselle – eikä niitä olla paljastamassa – juuri tässä hetkessä, kun tehdään paalutuspäätöksiä.


Valtiomme haluaa omistajana osinkoa

Nyt tehty Uniper päätös koettaa hankkia siitä merkittävän siivun, joka takaa pidemmässä juoksussa suurimmat todennäköiset osinkovirrat. Tätä Uniper operaatiota voidaan kutsua paalutuksen myötä varmistukseksi huomista ja ylihuomista osinkotuottoa varten.

Valtiomme kiittää myöhemmin kasvavista osingoista, sillä tulontasaus imee yhä kiihkeämmin yhteisiä varoja, joita ei voida enää verottamalla juurikaan saada lisää! Valtion ei pidä vähentää yhtään Fortum omistustaan – ainoastaan olla tarkkana, mitä strategisia muutoksia toimiva Fortum-johto tekee …
...

JK
Fortum on kuuluisan Imatran Voima Oy' n jälkeläinen – välissä ehti olla yhdessä myös Neste Oy' n kanssa, mutta sitten uudelleen nämä entiset Suomen mittakaavassa valtiojättiläiset erotettiin toisistaan ---

EKSTRA
Yle ajankohtaisdokumentti, jossa media yritti kaikin kainoin osoittaa NS 1 ja 2 kaasuputkien kuin Fortum Uniper kaupan uhanalaisuutta ja riskipitoisuutta – maalaten taustalle Venäjän pelkoa ja uhkaa …! ~ https://areena.yle.fi/1-4158466 – (ohjelmassa yhtenä osiona)


Ilkka Luoma
Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

US VU T BL BL BL FB FB FB BLOG 152880

DOC firtum_uniper_102017.doc – OpenOffice Writer
PVM 10102017

647_5617

Ei kommentteja: