maanantaina, lokakuuta 02, 2017

Kansanäänestyksiä Krimiltä Kataloniaan



Unohtamatta kokonaista laajaa useiden valtioiden alueille ulottuaa kurdiväestöä, joka haki myös ”pääkaupungistaan” Erbilistä, Irakista neuvottelupohjaa tulevalle itsenäisyystielle * - kansanäänestyksellä.
Krimiläiset päättivät palata entisen isäntänsä luo – Venäjälle, olihan aikanaan Neuvostoliitto silloisen päämiehensä johdolla lahjoittanut omatunto huonona Krimin Ukrainan sosialistiselle neuvostotasavallalle – krimiläiset halusivat irti jo 1990-luvulla kiovalaisten hallinnosta, itsenäistyneestä entisestä neuvostotasavallasta – Ukrainasta [1 …
[1 ~ https://yle.fi/uutiset/3-7149546 - [Elävä arkisto: Krim halusi osaksi Venäjää jo 20 vuotta sitten
Ukrainassa puhkesi kriisi vuonna 1994, kun Krimin parlamentti vahvisti niemimaan itsenäisyysjulistuksen]


Mikä meni pieleen Espanjan Kataloniassa?
7,5 miljoonan, espanjalaisittain vauras, Katalonia on omansa; kieli, kulttuuri ja jopa perintötekijät (?) Uutisointi kertoo, että Katalonian kansantuote on viidesosa koko Espanjasta – niin, varmaankin vuorovaikutuksessa ja merkittävänä.
Kommentti ylläolevaan linkkitekstiin:
”... Krimillä kansanäänestys sujui järjestyksessä ilman väkivaltaa. Madrid tekee nyt suuren virheen, olisi ollut viisasta antaa katalaanien kertoa mielipiteensä. Itsenäisyys olisi ollut sitten aivan uusi tilanne - kuuntelemalla kansalaismielipide, olisi ei-tulos ollut selvä tapaus, ja juttu jäänyt siihen ”
Ote linkkitekstistä:
” … Pormestari Ada Colaun mukaan mellakkapoliisin ja katalonialaisten välisissä yhteenotoissa on loukkaantunut jo 465 ihmistä. Virallisesti loukkaantuneeksi on ilmoitettu yli 90, joista kaksi on tehohoidossa sairaalassa … ”

Kansallistunne ylittää perustuslain – missä menee raja yksilön vapaudessa ja kollektiivisessa lainsäädännössä .
[Huom!]Meillä oli jo Venäjän tsaarin autonomiassa herännyt kansallistunto, jota ei edes yritetty hallitsijan taholta kovinkaan padota. Syntyi Sibeliuksen Finlandia (tilaajina sanomalehtitoimittajat!) - emme kuitenkaan koskaan äänestäneet itsenäisyydestä, vaan toverihenki aloitti ensimmäisenä pyrkimykset irti autonomiasta ja sitten muut liittyivät mukaan [2 –
… annoimme ”vain” itsenäisyysjulistuksen 6.12.1917, joka oli silloisen lainsäädännön vastaista, tosin tsaari oli keikautettu vallasta. Saimme kuitenkin isänniltä vapaaehtoisesti itsenäisyystunnustuksen 4.1.1918 – jonka jälkeen muut - Ranskan ja Saksan johdolla seurasivat perässä …
.
Kommentti yllä olevaan linkkitekstiin:
”Espanjan perustuslaki törmää ihmisten kansallismielisyyteen. Onko valinnan vapautta, ja jos on, niin eikö olisi viisasta antaa kansalaismielipiteelle tilaa? Itse itsenäistymisprosessi on aivan eri asia ”
Ote linkkijutusta:
” … Katalonian johto: Itsenäisyyden kannattajille murskavoitto, äänestysprosentti jäi pieneksi –Kansanäänestyksen väkivaltaisuuksissa loukkaantui yli 840 ihmistä
… ”

Itsenäisyys romahduttaisi Katalonian – emmehän mekään Suomessa pienempinä romahda!
”... Selvitys kansan tahdosta on eri asia kuin ryhtyminen itsenäisyyden järjestelyihin. Olisi kaikin puolin hyväksi selvittää katalaanien oma painostamaton tahto, nimittäin jos itsenäisyyshalu jääkin alle 50 prosentin, on asia siltäkin osin selvä ja voidaan palata arkeen. Nyt Madrid toimillaan provosoi lisää itsenäisyyshaluja! ” (kommentti alla olevaan linkkitekstiin)
Ote linkkikirjoituksesta:
” … Alueparlamentissa läpi runnotun lain mukaan riittää, että enemmistö äänestäneistä kannattaa asiaa, vaikka uurnilla kävisi vain 10 prosenttia äänioikeutetuista. Mielipidemittausten mukaan enemmistö Katalonian asukkaista vastustaa itsenäisyyttä - mutta tukee sinänsä oikeutta äänestää. Sunnuntaina vastustajat pysynevät kotosalla, joten kyllä-äänet voittanevat … ”
Inhimillisesti Espanjan liittovaltio pääministerinsä johdolla on hävinnyt pelinsä. Katalonia on itsenäisyystiellä ja tämä on esialku monille muille. Kansallistunne, reviiripuolustus ja yhteenkuuluvuus nostavat väkevästi päätään – seuraavana baskit, skotit – ja kurdien kohtalo ratkeaa varmasti.

...
Tekstistä
[1 Krimillä 2014 kansanäänestys sujui rauhallisesti ilman väkivaltaa, tosin ei äänestetty itsenäisyydestä, vaan irtautumisesta Ukrainan alta ja liittymisestä Venäjään. Enemmistö voitti, äänestysvilkkauden ollessa noin 70% - verrantona nyt Katalonia (kommentti alla olevaan linkkitekstiin) ~ http://www.iltalehti.fi/politiikka/201710012200430014_pi.shtml – Ote linkkitekstistä: ” … Ulkoministeri Timo Soini linjasi aiemmin tällä viikolla, ettei Suomi ota kantaa Katalonian tilanteeseen | Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kysyy Facebookissa, onko EU arvojen ja periaatteiden yhteisö, vai onko se kerho, jonka jäsenyys antaa oikeuden tehdä omien rajojensa sisällä mitä hyvänsä? (Markku Ojala) ...”


Ilkka Luoma
Kansalaiskirjoittaja Savonlinnasta

US VU T BL BL BL FB FB FB BLOG 152335

DOC katalaanit_02102017.doc – OpenOffice Writer
PVM 02102017 [60]

568_5552 [101 000 GC][2533 US_P]

1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/243791-kansanaanestyksia-krimilta-kataloniaan -

...