keskiviikkona, huhtikuuta 10, 2013

Vero- ja oleiluparatiisit


Graf. lisätty 23.7.2021




[ … toimeentuloluukulla käy vilske – Suomi on todellinen hyvinvointivaltio, meiltä saa täyttä palvelua maksamatta veroa lainkaan. Yhteiskuntamme palvelut ovat maailman kärkiluokkaa – moni käyttää sumeilematta hyväkseen yhteiskuntaylläpidon mahdollisuudet, ... vaakakupin toisella puolen kaikkea tarjottuakaan työtä ei edes kannata ottaa vastaan … ]


Veroparatiisi 1] on valtio tai yhteiskunta-alue, jossa voi pitää tallessa salaa ”turvallisesti” ja sikäläisen lainsäädännön myötä laillisesti hankkimiaan rahoja (esimerkiksi yhtiövoittoja), maksamatta mitään yhteiskuntamaksua, sillä paratiisin hyödyntäjät harvemmin veroparatiisin yhteiskuntapalveluita ovat kuluttamassa *] – ovat vain tuoneet rahaa nk. poikimaan, usein riskillä (Kypros 2]).


Miksi me maksamme veroja?
[ … lopullinen, ainoa ja oikeudenmukaisesti sekä rehdisti yksilöön kohdistuva vero – kulutusvero 3] … ]

Maailman yksinkertaisin kysymys – kaikki tietävät vastauksen, ja lähes kaikki haluaisivat olla vain minimissään veronmaksajia, vaikka esimerkiksi Suomessa yhteiskuntapalvelut ovat erinomaisella tasolla alkaen jo ennen syntymää ja päättyen vasta kuoleman hetkelle, jopa sen yli, ilmaisena yhteiskunta-arkkuna. Joku ja jotkut maksavat tämän ”viimeisenkin yhteiskuntapalveluksen”.


Rikas maksaa aina eniten veroja **]

ja nimenomaan absoluuttisesti per capita, sillä heille on muun muassa suuret kulut, joista kertyy sievoiset arvonlisäverot valtiolle. Varakkaat maksavat myös korkeat alkoholi-, tupakka-, makeis-, auto- yms. verot – kerryttämään yhteistä verolaaria, josta jaetaan esimerkiksi sosiaaliparatiiseihin 4] käyttövaroja – vaikka käyttäjä ei olisi koskaan yhteiskuntavelvoitetta suorittanut – siis tekemästään työstä veroja maksanut, usein tekemättä työtä lainkaan.


Niin rikas kuin köyhä kuluttavat yhteiskuntapalveluita –

tiestöä, katuja, yleisiä palveluita, luonnonpuistoja, poliisin palveluita, palokuntaa jne … kaikki me hyödymme yhteisen laarin verovaroin ylläpidetyistä ”hyödykkeistä”. Meillä on moraalinen vastuu täyttää tuota verolaaria, sillä demokratian myötä hyväksyimme myös heikomman auttamisen, josta on voinut syntyä tapa hyödyntää muita - maksavia.


Moni yksityishenkilö, yritys, perheyritys vie rahojaan veroparatiiseihin –
[ … ovat jo sitä ennen maksaneet merkittävät veromäärät koti- ja oleskeluvaltioonsa ***] ... ]

he eivät halua maksaa määräänsä enempää veroja, kuten ei halua sosiaalipalvelujen totaalikäyttäjäkään, joka hyödyntää kaikki ”saamaluukut” elonsa ylläpitämäksi – vaikka ei mitään työtä ja verokertymää aikaansaisikaan.


Moraalinen vastuu näkyisi toistaiseksi näkymättömässä ”verotilissä”,

sillä de facto meillä kaikilla on ”tili”, joka kertyy nopeammin tai hitaammin – tätä yksilökohtaista tunnuslukua ei haluta näyttää, sillä se johdattelisi meidät eriarvoiseen asemaan. On hyviä veronmaksajia, ja on sitten pelkkiä miinusmerkkejä, joilta ei kertymää synny – vain kuluja.

Olisi ikävää, jos otsassa ”palaisi lamppu punaisella” kertomassa, että olemme miinuksella, kun toisella palaa vihreänä suuri luku, josta heti nähdään kaveri verotaakan kantajaksi ja työnsankariksi.


Veropinnarit
[ ”… minähän olen jo riittävästi veroja maksanut”, -ajattelin … ]

Veropinnaus on monelle kansallista huvia ja sitä pidetään itsestään selvyytenä – oli rikas tai köyhä, kukaan ei halua maksaa ”liikaa”. Liikaa onkin sitten suhteellinen ilmiö – köyhälle 1.000 euroa on suuri raha, ja tuosta pinnauksesta saa jo mojovat sakot, kärähtäessään.

Rikas saattaa lakimiestensä avulla ”piilottaa” laillisesti voittovaroja 1.000.000 euroa, pahan päivän varalle. Kaikki on niin suhteellista – tuosta miljoonasta ei saa mitään sakkoa tai rangaistusta – ainoastaan tahra moraaliin, jos sellaista on - ”ahneus kasvaa syödessä...”



...
(Tässä artikkelissa ei ole puututtu mihinkään sellaiseen laittomaan veroparatiisikäyttäytymiseen, mitä varmasti on olemassa -samoin kuin ei ole puututtu laittomasti tehdyn rahan kätkentään – piiloon mahdolliselta verottajalta. Lisäksi sosiaalisien paratiisien syntymekanismeihin ei ole tietoisesti puututtu – todeten vain, että laiska työtään laskevi ja moni aidosti ahkeroiden yrittävä jatkuvasti epäonnistuessaan väsyy ja lannistuu)


VIITTEET
*]
Veroja tarvitaan myös kustantamaan kaikille kuuluvia yhteiskuntapalveluja – meillä yhteiskuntainfran rakentaminen on kallista, Kyproksella halvempaa. Moni veroparatiisien palveluita käyttävä ei ko. valtion tiestöä kuluta, mutta kuluttaa kotimaassaan, josta varoja on siirtänyt ”veroilta karkuun”. Samankaltainen tilanne on kesämökkiläisen kesäkunta – pitäisikö mökin käyttäjän maksaa paikallaolon ajalta veroja mökkikuntaansa? Tulonsaajien alin viidennes hyödyntää suhteessa eniten kaikille kuuluvia yhteiskuntapalveluita – voimmekin sanoa, että heille oma kotimaa (Suomi) muodostuu sosiaaliseksi paratiisiksi, kaikkine erinomaisine ”ilmaispalveluineen”, jotka jotkut kuitenkin maksavat ja ylläpitävät.

**]
Näyttö- ja vertailutaloudessa täysillä elävä kuluttaja maksaa aina eniten veroja, sillä nykyinen 24% arvonlisävero puree ja tuottaa hyvin valtiolle. Lopulta valtion ja kuntien suuurimman potin tuovat jatkuvasti työssä oleva keskiluokka – heitä on suhteellisen paljon ja heidän veroprosentti on sen verran korkea, että vähennykset eivät paljoa maksettuihin veroihin alentavasti vaikuta. Rikkaimmat ovat tulo- yms. veronmaksijana lähinnä marginaaliryhmä, samoin kuin alin viidennes.
***]
Ottamatta kantaa ansainnan oikeudenmukaisuuteen, rehellisyyteen ja toisten siihen vaikuttamiseen – moni kokee jo kulutuksellaan (arvonlisä- yms. kulutusverot) tilittäneen valtiolle riittävästi tulontasausvaroja, jotta se antaa ”oikeuden” olla olematta liian hyvä veronmaksaja, ja antaa edelleen ”oikeuden” kiertää kotimaaverotusta ostovoimaa siirtäen nolla- tai miltei nollaveron veroparatiiseihin.

..







..
3] ” … ja koko kansa oli kulutusverolle pantava ...” [2007] - http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/55774-ja-koko-kansa-oli-kulutusverolle-pantava -

4] Sosiaaliparatiisilla tarkoitetaan sellaista asuin- ja elinympäristöä, jossa voi tulla toimeen ja lisääntyä tekemättä työtä, saaden tarvitsemansa oleilu- ja käyttövarallisuuden toisaalta – esimerkiksi yhteiskunnalta, jonka tulontasaus- ja hyvinvoinninverolaarit ovat työstään veroja maksaneet täyttäneet.



..
EXTRA
Pitäisikö arvonlisäveron takaisijako kohdistaa syntypaikkaansa eli aiheutumiskuntaansa?

Miksi me haluamme salata tulojamme, salata henkilöllisyytemme/ yhtiömme jne … liittyy laajempaan tarpeeseen olla ”näkymättömissä





...
Ilkka Luoma





...
Sent: Tuesday, April 09, 2013 11:34 AM
Subject: KANSALAISMIELIPIDE - Vero- ja sosiaaliparatiisi
...


Sosiaali- ja veroparatiisi
(Media on innoissaan, kun löytyi listauksia nk. ”veroparatiiseissa” olevista yrityksistä – joukossa myös suomalaisia – ja suurelta osin täysin laillisesti – itse YLE_MOT dokumentti tuntui kevyeltä?)



...
ALUS
BLOG16731_IL
---09042013---

1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

Lainaus [Tiede/Aslak -nimimerkki]

Joo lopetethan vain verojen maksu.
Sehän ny ei paljon mishän tiety.
Hallitus katoais, evuskunta katoais, koulut loppuis, armeija loppus,sairaanhoito loppuis, kunnan hommat loppuis. Elikkä suurinpiirthein yhteiskunta pysähtyis !
Na mieki joutusin takasi poromethän , ja jovain siellä eväs piisais , vieropalkisen lihavat härät , ja
hirvet , ja jokunen veivikaulaki. Ja kovan ossaisin pystyttää kalajärven ranthan, ja mikäpäse mulla olis olla ja möllötellä.
Na mutta miten se teillä siellä etelässä ?
Kaupungissa nousis hätä ja huuto, ei pellais mikhän !
Pysähtykääppä kerranki miettimhän mitäkaikkeja se verorahoilla ylläpiethän ?!
On paljon tyhjääki , mutta ilman verorahoilla pystyssäpiettäviä asioita yhteiskunta romahtais .
Ny jo huuto nouseeko muutama poliisi irtisanothan, entä sitte jos ne irtisanottas kaikki ?
Olisimma anarkian vallassa , mie luulen että monilla jeesseillä tulis hätä puserhon.
Mutta täälläse vain eleltäs niinko joskus ennenki, tehtäs paskasta viinaa niinko Käkriäisen Jooseppi.
Na meillä mithän hättää, mutta teillese hään pukkais.