perjantaina, joulukuuta 09, 2016

Vaikein sisäinen uhka – nuorten syrjäytyminen




"Nuorten syrjäytyminen on ongelma, jonka syistä ja ratkaisutavoista ollaan montaa mieltä. 2000-luvun syrjäytymiskeskusteluissa syitä on haettu muun muassa puutteellisesta mielenterveystyöstä, yhteiskunnan rakenteista ja hukassa olevasta vanhemmuudesta. Yhtä syypäätä tai ratkaisua harvemmin julistetaan, vaan kyse on monialaisesta ongelmasta" -Yle-ingressi, kuva lisätty 20032021.

*


(Sisäministeri Paula Risikko Kokoomuksesta totesi yksikantaan, että suurin sisäinen uhkamme on nuorten syrjäytyminen |1. Kovin moni nuori ajelehtii – ei tiedä aamulla herättyään, mitä iltapäivällä tekisi)


Syrjäytyminen ja ajelehtiminen ovat pompanneet otsikoihin nyt oikein urakalla, vaikka herääminen olisi pitänyt alkaa jo 1990 – luvun laman alku- ja jälkihöyryissä. Niin moni lapsi jäi syrjään – oli vanhemmilla muutakin tekemistä: Ensin oli niin paljon työtä, ettei illaksi ehtinyt kotiin ja sitten ei ollut työtä, oli velkaa – tuli ero, vaimo lähti, lapsista riideltiin – oikeutta jaettiin, usein epäoikeudenmukaisesti. Kärsimykset jäytivät lasten mielissä. Olimme pahasti ajaneet ojaan – emme tienneet mitä piti tehdä.
|1 60.000 nuorta vaaravyöhykkeessä ~ http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016071221898298_uu.shtml -


Nyt lopputulos on käsissämme, ikään kuin yllättäen syliimme tipahtaneena

Koetimme lakaista vaikeuksia sinne kuuluisan keittiön maton alle. Nyt matto on niin kupruilla, että jopa sisäministeri oivalsi puuttua asiaan – aivan kuin ei olisi tiennyt ongelmista.  Samaan aikaan muun muassa monet nuoret ajautuivat ruoho- ja huumekokeiluiden kautta kierteeseen, josta irtoaminen voi viedä vuosia – vuosikymmeniä |2.
|2 Miksi kemikaalein harhautamme aivojamme keinotekoisin ja ulkoisin ainein? ~ http://www.hollilla.com/reader.php?action=thread&thread=6432610 – linkin alta noin 1000 lukijakommenttia!

Tosin Kokoomus on kaukana näistä arkikansan vaikeuksista – ollaan ikään kuin parasta A-luokkaa ja keskustellaan Linnan juhlien pukuloistosta, rinnuksien antavuudesta ja kiilteiden kimalluksesta – samaan aikaan arkikansa jonotti ruokaa Helsingin Hakaniemen torilla Hurstin wurstia – nälkäkin oli, itse asiassa jo vuosia sitten |3. Joku lupasi pitää huolta kaikista |4. Kuka pitää huolta – vain minä ja sinä itse, lopulta!


Kansalaismielipide ja – kirjoittajat ovat nostatelleet vakavinta ongelmaa – nuorten pahoinvointia aika-ajoin esille, paljolti tuloksetta

Nyt tapahtui ministeritasollakin herääminen, ehkä Imatralta |5, jossa kolme osatonta menetti henkensä – sattumanvaraisesti. Oliko tapahtunut sillä karmeimmalla tavalla hätähuuto, julmasti tappamalla, jopa murhaamalla – olihan tapahtuma todennäköisesti etukäteen suunniteltu, kun ei ollut enää mitään muuta.

Katsaus aiempaan,

 … mitä on kirjoitettu hädästä, osallistumattomuudesta, syrjäytymisestä, tarpeelliseksi tuntemisen puutteesta – hyväksymättömyydestä, yksinäisyydestä – jopa Pisa – tuloksista, joissa tyttöjen ja poikien ero kasvaa kasvamistaan.


1.      Hätähuuto!

[... kansalainen Erkki kuuli omalta koulukaveriltaan, nykyiseltä kokeneelta opettajalta, että on niin paljon nuoria, jotka eivät osaa lukea, tai oikeastaan lukea, mutta eivät ymmärrä lukemaansa. Aika oli koululaisilta mennyt kaikkeen muuhun kuin kouluun ja opintoihin – tai sitten aikaa mennyt mihinkään …

 … kansalainen Liisa on pahanolon vallassa kun luki mieltä masentavan tekstin jutusta |1 - oli käynyt ilmi, että nuorisotakuujärjestelmä toi koulujen penkeille nuoria, joille itse koulunkäyntikin on jo liian vaikeaa. Liisa tajusi heti, että nuo nuoret ovat syyttömiä hätäänsä … ]


2.      Osallistumattomuus

 … Haemme muutosta ja odotamme suunnannäyttäjää, mikä kulminoituu myös henkilönä, joka sanoo ja pitää sen mitä lupaa. Suurin lupaus on yhteenkuuluvuuden viesti - vaikuttavin lupaus on välittäminen ja osallistuminen, ei välttämättä katteeton palkankorotus, verojen alennus, vaan oikeudenmukaisuus jaossa, tuessa ja huomioimisessa.

Huomisen aate ei ehkä ole puoluepolitiikkaa, vaan se saattaa olla kansalaistoimintaa, jossa osallistumisen riemu ja yhteenkuuluvuus nostavat ihmiset vaikuteryhmiin kukin mieltymystensä mukaisesti. Yksinäisyys, osallistumattomuus ja sivuraiteelle jäänti pelottavat eniten …


3.      Syrjäytyminen

A] Lapsuus ja nuoruus, jolloin opitaan leikkimään - yhdessä, lukemaan, kirjoittamaan ja googlettamaan sekä ymmärtämään yhteiskunnan säännöt ja lopulta tekemään työtä, kesto noin 23 – 24 ikävuoteen asti …


4.      Tuntea itsensä tarpeelliseksi

 … [2007]Demarit jäävät oppositioon keräämään aatettaan, voimaansa ja uutta linjaa, jossa kansakunta kohtaisi joukkohengen, yhteenkuuluvuuden ja tarpeelliseksi tuntemisen olotilan. Oikeudenmukaisuudesta ei tarvitse suuresti puhua - se ei koskaan täysin toteudu, sillä ihmiset ovat yksilöllisesti laumasieluja ja heillä on mielipiteensä. Vain koko kansakuntaa vahvasti uhkaava tekijä muodostaa kokonaishengen, jossa oikeudenmukaisuutta yhtenäisenä on helpompi jakaa. Yhtenäinen ja motivoitunut kansakunta kestää myös alenevan kulutusvoimakehityksen paremmin kuin hajallaan oleva


5.      Kansalaiset samaistuvat yhteenkuuluvuuteen ja karismaan – pitää olla johtaja

Kriisitilanne vaatii karismaattisen johtajan, joka tietää mitä tekee. Tekemistä ennen tarkalla korvalla on suuri merkitys kansanjohtajalle, joka ymmärtää, mitä pitää kuulemansa pohjalta tehdä. Suuri johtaja ei ajattele itseään, vaan valtiota, jonka muodostavat kansalaiset.
Johtaja osaa tehdä myös "epämieluisia" päätöksiä - koska päämäärä ratkaisee. Päämääränä on kansallinen etuus ja hyöty, jossa itse kansalaiset saavat mahdollisuuden tehdä työtä ja kokea yhteenkuuluvuuden tunnetta.

6.      Yksinäisyys

 … ”Tässä piilee vaara tiettyjen tahojen noususta barrikadeille. Silti me elämme osallistuvassa verkostoyhteiskunnassa, jossa jokaisesta olisi huolehdittava ja päinvastoin kunkin olla mukana vastavuoroisuudessa. Erakoituva yksinäisyys pelottaa suurinta osaa ihmisiä. Tarvitsemme hyväksyntää

Yhteiskuntamme kaksi suurta ongelmapesäkettä ovat yksinäisyys ja ajelehtiminen

(Tämä tarkoittaa lähinnä vanhuksia ja nuoria – iällisiä äärilaitoja; toisella elämänkokemusta ja toisella toivottavasti halua oppia elämänkokemusta) …


7.      Pisan harhat ja tasapainottomuus

[ … kansalainen Erkki mietti omaa kansakouluaan, karttakeppiä, jöröhattunurkkaa ja kynän ottoa vasemmasta oikeaan käteen. Oli kuri ja opettajalla auktoriteetti, jota jopa pelättiin. Erkki pohtii lapsenlapsiaan, jotka kertovat, ettei opettaja saa heille tehdä mitään – me teemme valituksen 

 kansalainen Liisa aprikoi miten poikien käy |*, kun kiinnostus ei herää lukemiseen – pojat haluavat temmeltää, kisailla ja ropaavat omia juttujaan sormet rasvassa. Käden työ on tärkeää ja eipä nuo meidän rakennelmat pysy kunnossa, jos ei joku niitä korjaa! … ]

8.      Miten Te kehtaatte ja kyllähän te tosiaan kehtaatte!

Olisiko aika myllätä koko koulutusjärjestelmä, 

 … koska osa nuorisostakin jo sairastaa 24] – syrjäytyneitä on yli 60.000. Työttöminä on jo noin 100.000. Tässä on Sipilän suurin koetus, sillä nuo nuoret me kaikki tarvitsemme – olisi mukava saada joskus eläkettäkin. Voimme näin muodoin varautua kuluttamisen vähentämiseen ja muutoinkin materiaaliseen minimalismiin. On arvokeskustelujen aika *]


Entä nyt – mitä ME teemme?

 … Eduskunta voi oikeasti tehdä nyt jotain – ja kerrankin ohi puoluepolitiikan

Mitä jos eduskunta puhaltaisi nyt yhteen hiileen ja rakentaisi pelastusohjelman. Näyttäisi siltä, että yksityistä rahaa olisi tarjolla, kun valtion kassa toimii ulkomaalaisella velalla. Ministeriaitioon olisi hyvä ilmestyä oikea perheministeri, joka koppaa virkaministerinä – ohi puoluekoneistojen – kokopäivätyön vain ja ainoastaan perheiden hyvinvointia, yrittämistä, tulevaisuuden uskoa ja me – henkeä vaalimaan ja raivaamaan kaikki turhat esteet pois …


Missä mennään Suomi, jonka juhlavuosi luovutettuna itsenäisyytenä koittaa ensi vuonna – 2017?

Mikä onkaan meidän oleellisin kärkihanke – liikemies ja kirjeisiin sijoittaja – pääministeri Juha Sipilä? Juha, sinulla on lapsia, joiden elämä on turvattu isän ja äidin työllä – entä nyt, kun niin moni kansalainen on ilman työtä – miten näkisit hallituksen vetäjänä tilanteen, jossa kansakunnassa on niin paljon sairaita – syyttään ja/tai omasta syystään. Annatko kansakunnalle vastauksen? Tässä Sinulle haaste, kärkihaaste – tavalliset ihmiset odottavat.

Ehdotan lopuksi kansalaistalkoita – yhteisen ongelmamme ratkaisemiseksi!

Linkkinumerointi tekstistä

|4 Pidetään mukana, mutta millaisessa kärsimyksessä? ~ http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000004895932.html -



Ilkka Luoma
Kansalaiskirjoittaja Helsingistä


AL | US | PZ | VU | T | BL | BL | BLOG 103679

DOC Vaikein sisäinen uhka_syrjäytyminen_08122016 – Microsoft Word Starter
PVM 08122016


..
EKSTRA 20032021 - HS




|1104|@

1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

... Vaadittiin puolinobelistin lausunto, arkikansalaisten jo pidempään tietämän tosiasian vakavuuden toteamiseen!

~ https://yle.fi/uutiset/3-9675907 -

.