sunnuntai, huhtikuuta 01, 2018

Kaiken kysymys ja siihen vastaus!







Liki ylivoimainen otsikko, ei suvereeniutena – vaan ymmärryksen koetuksena. Me elämme, sen me tiedostamme, mutta miksi ja mistä, sitä emme tiedä, vain evoluution antaman käskyn tiedämme ja/tai vaistoamme – miljoonia vuosia perimässämme kulkeneena käskynä: ”Lisäänny ja kasvata lisääntymään” -evoluutio haluaa olla kuolematon [1.

Kuolema on ihmiskeksintöinen sana ja elämälle käsittämämme päättöominaisuus. Universumi ei tunne kuolemaa, mutta se kantaa mukanaan kaiken aikaa – alkua ja sen todistetta, mutta emme vain oivalla sitä, mitä se on. Miksi?

Tieteessä tapahtuu [2 on mahtava lukuelämäys, kiinnostuneille – se on ilmainen, liki mainokseton ja kertoo tieteiden uusimpia virtauksia – asetellen niitä joskus hienosti vastakkain, esimerkkinä Susiluola [3.

Ja nyt otsikon asiaan, kahdella Tt 2/2018 lehden artikkelilla:

A.
Galaksien synnyn numeerinen mallintaminen
Ote: ” … Galaksit syntyivät painovoiman vaikutuksesta pienistä tiheyshäiriöistä, joita oli jo varhaisessa maailmankaikkeudessa. Näiden häiriöiden tarkka alkuperä on vielä hämärän peitossa, mutta todennäköisesti häiriöt juontavat juurensa maailmankaikkeuden ensimmäisen sekunnin tapahtumiin, kun maailmankaikkeus kävi läpi inflaatioksi kutsutun erittäin nopean laajenemisprosessin ... " -tähän perustuu kaikki, siis todella kaikki ... palaamme asiaan ---

Verranto ---
” … Syntyi jostain meille käsittämättömästä syystä kahden hippusen välinen vetovoima ja niinpä alkoi muotoutuminen, joka jatkuu edelleen siitä, mistä se alkoikin – siis ennakoinnin huipputapahtuma, mutta millaisin kaavoin, laein ja matemaattisin päätelmin.
Nyt on nähtävissä kiihtyvä laajentuminen, jonka kartta luotiin hetkellä nolla + ”jotain”, jolloin meille se käsittämätön vetovoima syntyi – meillä ei ole mitään täyttä tietoa tuon tihentymiä ja harventumia aiheuttavasta välittäjähiukkasesta, nyt sitä kutsutaan gravitoniksi – jolle toivotaan löytyvän selite supersäieteoriasta … ”

B.
Voiko evoluutiota ennustaa?
Ote: ” … Satunnaisuus mutaatioissa, lisääntymisessä ja olosuhteissa tekevät evoluution ennustamisesta haastavaa. Systeemeillä on todennäköisesti jokin ennustettavuuden aikahorisontti, jonka taakse ei höydyllisiä ennustuksia voida tehdä. Influenssavirukselle tämä horisontti näyttäisi olevan sellaisella etäisyydellä, että hyödyllisiä ennustuksia voidaan tehdä jo tämänhetkisellä tieteellisellä ymmärryksellä. Missä rajat kulkevat muilla systeemeille, on aktiivinen tutkimuskohde. Lähivuodet näyttävät, kuinka ennustettavaa erilaisten populaatioiden evoluutio on sekä miten ennustettavuutta voidaan parantaa yhdistämällä kokeita, dataa ja teoriaa uusin tavoin … ”

Verranto ---
” … Meillä jyllää kokonaisuutta ajatellen kasvuhokeman B1] näyttö- ja vertailutalous B2]. Meillä ei ihmiskuntana ole täyttä ymmärrystä, ehkä vain aavistus mitä merkitsee biomassojen tasapainoyhtälö, joka todennäköisesti ”ohjaili/ ohjailee” hiilielämän biodiversiteettiä – huomioiden lajikilpailu, reviiriajatelu ja lisääntymisen aivokemia … ”

Miten nuo A. ja B. sopivat yhteen ja miksi ne esitetään tässä samaan yhteyteen?

Noilla kahdella on vankka yhteys – yllättävä yhteys, sillä ne antavat yhdessä vastauksen otsikon kysymykselle, kaiken kysymykselle – johon sinnikkäästi etsimme vastausta. Siis mitä, miten tämä merkitsee - ”Alun pieni häiriö loi mahdollisuuden täyteen ennustettavuuteen – vetovoima syntyneenä piirsi kartan tulevaisuuteen, jossa matkaa koko ajan seuraavan tapahtuman ennuste – täyden varmana ja ehdottomasti ennusteen mukaisesti!” ---

Niin, nyt alkaa sitten väittely – niin tai näin, mutta maailmankaikkeus on vain sarja tapahtumia, joiden ennuste on kaavassa. Piirrämme nyt yhden alueen kaavan, mikä liittyy kaltaiseemme elämään – elämän kaavaan, se esiintyy meille toistaiseksi tuntemattomassa biomassojen keskinäissuhteissa [4, joiden suhteeseen olemme ihmisinä sotkeutuneet epätoivoisella tavalla – kysymys kuuluu: ”Miten evoluutio on tämän havainnut ja miten se toimii tuon havainnon jälkeen?

Kuitenkin tyhjyydestä! **

Alun pienen pieneen häiriöön – kun olematon kohtasi mitättömän”, väijyykö tämän häiriön takana täydellinen tyhjyys [5 – ja kurooko se universumin (jälleen) kasaan sen synnyttäneeseen ”neulanreikään – käänteissingulariteettiin” [6 - poksahtaakseen esille jossain meille käsittämättömässä uudelleen ja jälleen täydessä ennustavuudessaan … Heureka!

.
Kaikki tämä aikamme ennustajan – Stephen Hawkingin kunniaksi [7 – sillä eilen 31.3.2018 oli hänen hautajaiset, jolloin maantomu otti omansa ja viisaus ja tieto jäävät kellumaan jonnekin – josta uteliaimmat ja herkimmät voivat sen poimia omakseen [8.

[** [5 ...Itseasiassa kaikkialla on mikrotyhjiöitä, jotka saattavat sisältää sen tunnistamattoman pimeän energian ... Jatkuu ...” Mikrokokoiset mustat aukot ~ https://www.avaruus.fi/kysy-tutkijalta/faq/mita-tapahtuu-jos-mikroskooppinen-musta-aukko-tormaa-maahan.html - ” ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/12/tihentymista-ja-harventumista-oppi.html -

[TIEDE lehti 2018 – 27032018 … Harvardin yliopiston tutkijoiden laskelmien mukaan ennen pitkää jossain maailmankaikkeuden nurkassa tapahtuu kvanttitason nytkähdys, jonka seurauksena syntyvä tyhjiöenergian kupla hajottaa koko universumin. Kupla laajenee ja etenee valon nopeudella, joten emme ehtisi huomata mitään, kun se saavuttaa meidät ~ https://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/maailmankaikkeus-voisi-romahtaa-tyhjiokuplaan -



Ilkka Luoma
Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 165593

DOC universumin_evoluutio_31032018.doc – OpenOffice Writer
PVM 31032018

657_6022

Ei kommentteja: