perjantaina, huhtikuuta 27, 2018

Se kaiken kysymys – miten onnellisuutta mitataan!




Onni on ystävä  - jo lapsesta pitäen!


Media kirjoittaa hätkähdyttävästi kodin muuttamisesta [1 – kodin tavaroiden muuttamisesta. Suomalaisessa kodissa on keskimäärin 30 – 50 000 esinettä. Entä sinun kodissasi? Niin, nehän ovat tarpeellisia, haluamme omistaa ja helpottaa kaikin tavoin elämäämme. Tuovatko tavara ja raha, millä niitä hankitaan - onnellisuutta?

[ … Meillä halutaan olla läntisen kulutusyhteiskuntakulttuurin osallisia ja jäseniä – näin ainakin nykyisen valtiojohtomme päättäjät ovat monin henkilöin vakuuttelemassa. Turvaamme voimaan, olettamaamme voimaan ja sen käyttökelpoisuuteen – vaikka se tulisi tuhansien kilometrien takaa turvattomuuden rajalle, joka on aivan meidän vieressä … ]


Monet puhuvat idän ja tässä tapauksessa Venäjän ankeudesta, petollisuudesta ja aggressiivisuudesta. Kerrotaan myös, ettei heillä ole mitään – autotkin ovat vain Ladoja.

Idän jättiläisessä, Kiinassakaan ole kaikissa perheissä autoja, kun sen sijaan Yhdysvalloissa on jo useampi auto per perhe – keskimäärin. Lännenmies elää tavaroista ja mittaa muun muassa sillä onnellisuuttaan?

Amerikkalaisilla on mediauutisen mukaan keskimäärin 300 000 tavaraa kodissaan – se on paljon se. Herääkin kysymys ovatko amerikkalaiset kuusi kertaa onnellisempia kuin me – aseineen, tavaroineen, jotka rauhoittavat levotonta mieltä sekä tietysti autoineen, joilla ajetaan enemmän per perhe kuin missään muualla. Näin otetaan osaa ilmastonmuutokseen vaikuttavammin per capita kuin missään muualla [kuva 1]. Eikä vielä edes tarkastella hiilidioksidin kumuloituvuutta!


Niin mikä tekee onnelliseksi?

Kansallinen yhtenäisyys, uskonto [2 – usko ylivertaiseen ja loputtomuuteen – vai raha, jota pitää monien mielestä olla vain riittävästi. Mikä on riittävästi, entä jos kaikki se mitä on jaetaan tasan kaikkien ihmisten kanssa – paljon tuo ”paljon” on silloin ja tekisikö se vielä onnelliseksi? Jos tekisi, niin oletamme silloin kaikkien olevan onnellisia.





Pylväspyhimys

Syyriassa kerrottiin olleet pylväspyhimys, joka istui pylvään päässä ”loppuelämänsä” – vuosikausia, hänelle ollen ei mitään – kuin vain henkensä, sekä alla olevien ihmisten armeliaisuus nostaa korilla ruokaa kuululle pylväspyhimykselle, jota tultiin matkojen päästä – kävellen katsomaan. Oliko pyhimys onnellinen ja voisiko hän antaa hyviä ja auttavia neuvoja tavan kuolevaiselle, joilla jo on ”kaikkea”?

Niin, mikä tekee Sinut onnelliseksi?

EKSTRA
KonmariOur mission is to organize the world and spark joy in people’s lives” ~ http://konmari.com/



Ilkka Luoma
Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 166900

DOC tavarapaljous_24042018.doc – OpenOffice Writer
PVM 24042018

364_3040


Kuva 1

Ei kommentteja: