lauantaina, joulukuuta 12, 2020

Kansalaiskirjoitus: Voisimme käydä sotaharjoitukset myös Venäjän kanssa!

 


*

..

Suomi on tunnetusti sotilasmerkitykseltään hyvin strategisella alueella 1] - erityisesti juuri tuolla pohjoisen osalla

 Sijaitsemme Naton (Norja) ja toisen ydinasesuurvallan, Venäjän välissä, jo ikään kuin valmiiksi välittäjänä, kun idän ja lännen lietsonnan alla oleva vastakkainasettelu äityy liian kuumaksi.

 

1 -Asemamme tekee merkittäväksi Kuolan niemimaalla olevat Venäjän suurydinsodan estojärjestelmät - totaalisen tasapainouhan luovien strategisten ydinsukellusveneiden - Boreiden ollessa Lapin vieressä.

 Lapin lentokentiltä nuo Borei-tukikohdat ovat vain 15-20 lentominuutin päässä - vaikkapa Ivalon tai Rovaniemen kentiltä.

 Suomi allekirjoitti Nato-Isäntämaa pöytäkirjan, joka tuo Nato/USA:lle mahdollisuuden tulla harjoittelemaan taisteluoperaatioita - muun muassa lentoaseilla - ja esimerkiksi Lappiin. Tuossa MoU-pöytäkirjassa ei ole ydinaseiden tuontikieltoa Suomeen!

 Ruotsi, puolueettomana vaati parlamentaarisen mietinnän jälkeen tuohon vastaavaan Nato-Isäntämaa pöytäkirjaan ydinaseiden tuontikiellon Ruotsiin. Miksi Suomi ei tätä vaatinut?

 

Kuolassa olevat Borei-tukikohdat ovat jykevissä kalliotukikohdissa

 - niiden tuhoaminen ei luonnistu helposti konventionaalisin pommein - tarvitaan taktisia ydinaseita. HX-hankkeen vaihtoehto F-35 taistelukone on jo kelvollinen kuljettamaan taktisen ydinlatauksen. Ladattaisiinko näin muutamia tekijöitä yhdistelemällä Suomelle kohtalon hetket - ydinasesuurvaltojen taistelukenttänä?

 

Suomessa Neuvostoliiton ja Venäjän puolustusvoimat eivät ole koskaan käyneet sotaharjoittelemassa vuoden 1944 jälkeen!

 Kerran Kreml pyysi YYA-sopimukseen viitaten yhteisiä sotaharjoituksia Suomen kanssa - tuohon tiedusteluun Suomi vastasi tiukasti: 'Kiitos ei' - ja asia jäi sikseen.

 Nato-Isäntämaa pöytäkirjan aikana US-taistelukoneet ovat tulleet Suomeen itse itsensä pyytäen (kertoi aiempi ulkoministeri Timo Soini) - ja näin ydinasekelpoiset F-15 Strike-Eagle taistelukoneet tulivat harjoittelemaan Itä-Suomeen - Kuopion Rissalaan, lentäen kohden itää - Venäjän rajalle - provosoidenko? >

 

.

HS: ” … Puolustusvoimien kansainväliset harjoitukset vähenevät ensi vuonna kolmanneksen verrattuna viime vuoteen. Syynä on keskittyminen olennaiseen ja silkka sattuma, kirjoittaa HS:n toimittaja Jarmo Huhtanen.

~ https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000007677928.html  

.

Nyt herääkin kysymys - olisiko sotaharjoituksiamme syytä harrastaa enemmän ja myös idän eli Venäjän kanssa?

2 -Suomi on kansakuntansa suuren enemmistön tahdon mukaisesti sotilaspoliittisesti puolueeton valtio - emme halua liittyä Natoon

Ei Natoon” - suomalaiset ovat ilmaisseet tuon selvästi, vaikka esimerkiksi Kokoomus jopa veisi Suomen Natoon - kysymättä kansaltamme mitään 2]


Kykymme pysyttäytyä ulkona kaikista muiden välien selvittelyistä - viisasta olisikin perehtyä kaikkiin ilmansuuntiin ja heidän taistelukykyyn ja keinoihin

Mikäli harjoittelisimme Venäjän kanssa - kuittaisimme samalla täyden irtioton kaikista taistelukosketusmahdollisuuksista, samalla kun vielä irtisanomme tuon Nato-Isäntämaa pöytäkirjan.

Ero Natosta ja Yhdysvalloista kuin sotaharjoitukset Venäjän kanssa olisivat sitä viisainta ulko- ja turvallisuuspolitiikka, ja olen täysin varma, että saisimme täyden tunnustuksen lopullisesti nykyisen presidenttimme ajatukselle olla tarjoamassa "hyviä palveluksia" kaikkiin ilmansuuntiin ja se hyväksyttäisiin kautta maailman - Kiinassakin!

Saisimme "uus-suomettumisen" peitoksi uuden nimityksen – ’sveitsittyminen’ olisi tunnuksemme! Olisiko nyt aika kuunnella kansakuntaamme?

 

Avatkaamme yhteydet kaikkiin ilmansuuntiin - tavoitteeksi asettaisimme kolmen suuren kohtaamisen Rovaniemellä

Kiina, USA ja Venäjä voisivat kohdata Arktisen ulottuvuuden nimissä sinetöimään Koillisväylän turvallisuusnäkökulmien ohella tämän Suomen uuden ulko- ja turvallisuuspolitiikan. Samalla meistä tulisi arvostettu neuvottelupöytien kattaja kaikille, jotka haluavat puolueetonta neuvottelumaastoa - oli konflikti sitten suuri tai pieni.

 

Presidentti Sauli Niinistökin totesi amerikkalaiselle laatuaviisille: "Olen suomalainen" - tunnustetaan se nyt myös itse suomalaisille!

Olen varma, että kansakuntamme suuri enemmistö komppaa tyytyväisin mielin irtiottomme kaikista sotilasliitoista ja samalla perehtyisimme miten nykyinen Venäjä näkee oman alueensa puolustamisen mahdollisuudet - tieto on valtaa. e


..

UPI - FIIA -lainaus julkisesta tiedotteesta:

1] "Julkaisutiedote 9. joulukuuta 2020:

Pohjois-Euroopan turvallisuus on entistä enemmän yksi kokonaisuus - vaikuttaa myös tulevaan puolustusselontekoon 

Lokakuisen ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon mukaan Suomi sijaitsee suurvaltojen näkökulmasta strategisesti tärkeällä alueella. Globaalipainotteisena pidetystä selonteosta on löydettävissä turvallisuus- ja puolustuspoliittinen ydin, joka antaa perustan Suomen puolustuskyvyn kehittämiselle, kirjoittaa vanhempi tutkija Matti Pesu Ulkopoliittisesta instituutista.

Uusimmassa FIIA Comment -julkaisussa Pesu käsittelee ulko- ja turvallisuuspoliittista selontekoa puolustusnäkökulmasta. Selonteon linjaukset muodostavat pohjan puolustusselonteolle, joka on määrä julkistaa keväällä. Suomen puolustuspoliittisten linjavetojen kannalta tärkeimmät huomiot löytyvät Pesun mukaan asiakirjan lähialueiden tilaa koskevasta osiosta: Verrattuna edelliseen ulkopoliittiseen selontekoon lähialuekuvaus on siirtynyt Itämeri-painotuksesta laajempaan Pohjois-Eurooppa-keskeiseen lähestymistapaan.

Julkaisun voi lukea ja ladata instituutin verkkosivuilta:

~  https://www.fiia.fi/julkaisu/suomi-strategisesti-herkalla-alueella - "  

.

2]https://yle.fi/uutiset/3-7696313  - 

[2014] " ... Kokoomuksen pitkäaikaiset kansanedustajat Ilkka Kanerva, Pertti Salolainen, Kimmo Sasi ja Ben Zyskowicz olisivat valmiita viemään Suomen Naton jäseneksi myös ilman kansanäänestystä ... "

..

| SUOMI24  P   | VU |  SUOMI24  |  TIEDE |

2 kommenttia:

Ilkka Luoma kirjoitti...

.
Vastaanottaja:

Tasavallan.Presidentti@tpk.fi; sanna.marin@vnk.fi; antti.kaikkonen@defmin.fi; timo.kivinen@mil.fi; mika.niikko@eduskunta.fi; erkki.tuomioja@eduskunta.fi; ilkka.kanerva@eduskunta.fi

Kopio:

matti.vanhanen@vm.fi; annika.saarikko@eduskunta.fi; petteri.orpo@eduskunta.fi; elina.lepomaki@eduskunta.fi; jussi.halla-aho@eduskunta.fi; laura.huhtasaari@europarl.europa.eu; maria.ohisalo@eduskunta.fi; antti.rinne@eduskunta.fi; anu.vehvilainen@eduskunta.fi; mika.aaltola@fiia.fi; markku.kangaspuro@helsinki.fi; jyrki.kallio@fiia.fi; paavo.arhinmaki@eduskunta.fi
.

Ilkka Luoma kirjoitti...

.
Julkaisutiedote 9. joulukuuta 2020:

Pohjois-Euroopan turvallisuus on entistä enemmän yksi kokonaisuus - vaikuttaa myös tulevaan puolustusselontekoon

Lokakuisen ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon mukaan Suomi sijaitsee suurvaltojen näkökulmasta strategisesti tärkeällä alueella.

Globaalipainotteisena pidetystä selonteosta on löydettävissä turvallisuus- ja puolustuspoliittinen ydin, joka antaa perustan Suomen puolustuskyvyn kehittämiselle, kirjoittaa vanhempi tutkija Matti Pesu Ulkopoliittisesta instituutista.

Uusimmassa FIIA Comment -julkaisussa Pesu käsittelee ulko- ja turvallisuuspoliittista selontekoa puolustusnäkökulmasta. Selonteon linjaukset muodostavat pohjan puolustusselonteolle, joka on määrä julkistaa keväällä. Suomen puolustuspoliittisten linjavetojen kannalta tärkeimmät huomiot löytyvät Pesun mukaan asiakirjan lähialueiden tilaa koskevasta osiosta: Verrattuna edelliseen ulkopoliittiseen selontekoon lähialuekuvaus on siirtynyt Itämeri-painotuksesta laajempaan Pohjois-Eurooppa-keskeiseen lähestymistapaan.

Julkaisun voi lukea ja ladata instituutin verkkosivuilta: https://www.fiia.fi/julkaisu/suomi-strategisesti-herkalla-alueella
.