keskiviikkona, joulukuuta 09, 2020

Mitä tiukempi integraatio - sen otollisempi leviäminen*


Kuva ~ https://yle.fi/uutiset/3-11263922

"

Miksi juuri koronavirus sulkee valtioiden rajat ja ihmiset koteihinsa? Professorit kertovat, mikä tekee tästä pandemiasta erityisen

"


*

...

Yhteiskunnat ovat vahvasti integroituneet ja solmiutuneet toisiinsa

[ - kasvuhokemallinen näyttö- ja vertailutalouden markkinahypetys on jo tehnyt tehtävänsä - ongelmakasaumiksi Elollemme - ]

 

1 - Toista oli ennen, kun esimerkiksi keskiajalla Musta surma raivosi Euroopassa - tappaen kymmeniä miljoonia - puolet eurooppalaisista (?) .. Espanjan tautikin tappoi 1920-luvulla huomattavasti enemmän kuin nykyinen osalle lempeä Korona. Tosiasia on se, ettemme tunne viruksia riittävästi, emmekä niitä 'ohjaavaa voimaa' - evoluutiota.

Sen me tunnemme, miten nykyinen yhteiskuntakokonaisuus on integroitunut, ja jatkaa yhä syvällisempää kiinteytymistä - mobiliteetin, tekoälyn ja yhteisten logistiikkavirtojen myötä - tänään (ennen Koronaa) matkustimme kiihtyvällä vauhdilla - ympäri maailman.

Eikä sekään luo "vieraiden" vastustusvoimaa, kun yhä suurempia eriä luontobiologialle vastaisia keinoaineyhdisteitä "vaeltelee" elimistöissämme kuin yhteiskunnissamme.

Olemme innokkaita muuntelemaan materiaalisia tekijöitä yhä monimutkaisimmiksi yhdistelmiksi. Eikä lääkkeiden lisääntyvä käyttökään saata lopulta tehostaa luontaista kykyämme vastustaa omalle Elolle vastavoimia.


Eräs ydinongelma on liian suuri ihmisen elollisuuden | toiminnallisuuden kellotaajuus - 'nyt on kiire, kiireempi ja kohta niin kiire, ettei ehdi enää tehdä ratkaisevia muutoksia Eloomme!'

Onkin selvää, että HUS, joka on Suomen suurin elimistöongelmiin keskittyvä kompleksi - puuttuu nyt ajanhetkeen, hälyttäen viestillä, että herätkää! Nuo alun vaikutetekijät näkyvät juuri noissa HUS-laboratorioissa, teho-osastoilla kuin jonoissa ja ruuhkissa, kun Korona jyllää muiden tautien | sairauksien seassa.

Hei herätkää! Hälytys - on varmaan jo ajankohtainen, sillä johtajalääkäri Markku Mäkijärvi ei varmaan turhasta – pragmaatikkona ja sairaalakompleksinsa tarkkana tuntijana |1 - hälyttele. Nyt Markku käytti jo suoraa puhetta – ”herätkää”, ja saattoi tarkoittaa - tehkää systematiikka: "rajat kiinni", ihmiset kotiin .. entä mitä muuta?

'Korona on ollut lempeä', tai sitten se hakee vielä muotoaan >

.

|1https://www.hs.fi/mielipide/art-2000007679845.html - | ~ https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/6d8339fe-bd98-4c80-9579-cd8ecd10e8b1 - | LINK |  


 

.

HS: ”Husin johtaja­ylilääkäri: ”Jos valtio­neuvosto osaa lukea uutisia, ei tarvitse kauheasti miettiä, että olisikohan tosi kyseessä

~ https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000007669562.html  –

 

.

'Korona on ollut lempeä', tai sitten se hakee vielä muotoaan

2 - Koronan sisarukset vaikkapa Ebola -viruksina, ovat paljon systemaattisempia, usein heikkoja, mutta tappavampia. Emme tunne viruksia, ja voisi olla selvää, että tartuntojen lisääntyessä - muuntuminenkin kehittyy, ja tässä on se kohtalon kysymys - Emme tiedä mihin suuntaan!

Mäkijärvi lääkärinä saattaa tietää enemmän kohtalon reaalimaailman kysymyksiä kuin poliittinen päättäjä, joka toki Suomessa on osannut valita "Elämä ensin", kun laumasuojaa hakenut Ruotsi valitsi "Talous edellä" - mentaliteetin. Tilastot ovat harvinaisen selvät, eikä meillä ole täältä vielä onnistuneella linjauksella mitään syytä arvioida ruotsalaisia tämän enempää.

 

Nyt ollaan vedenjakajalla - tiukennus, vai talouden arvostus Elämän edelle?

Valintakauha on poliitikkojen edessä - juuri nyt. Raha ei ole ongelma - EKP painaa sitä tarvittaessa lisää. Tämä on sopusoinnussa nykyisen läntisen maailman talouden vähentymisen osalta, sillä kulutuksen pitää muutoinkin pienentyä, sillä luontobiologia on jo varahapella (?)

Meitä kaikkia Elättävän biologian kierto-ongelmat ja suoranainen ihmiskohtainen ryöstö kiertojen väleistä tekee suurempaa ympäristö-ongelmakehitystä kuin Korona kuunaan.

Kun kulutamme vähemmän, tarvitsemme raaka-aineita ja energiaa myös vähemmän. Tämä edesauttaa "näkyvyyttä" kirkastumisen myötä kaukaisille vuorille, joista löytyy ratkaisu tasapainotekijöihin, joita on nyt pakko yhdistellä sopeumallisen Elomme jatkuvuuden turvaamiseksi.

 

Korona saattaa olla yllättäen kiihoke tehdä muutos - vähentämisen linjalle, ja tätä tukee Mäkijärvenkin hätähuuto. Tuo hätähuuto tarkoittaa rajoittamista, rajaamista kuin myös rajojen sulkemista - kaikki tämä vähentää .. ja lopulta luontobiologia kiittää ja tasapainottaa itse itsensä, kun me ihmiset osaamme nyt herätä ja jarruttaa ..

Onnistuuko tämä, kun nyt nykyajan tosi on kysymyksessä? Lohtuna on kuitenkin se, ettei olla tilassa, jossa keski-ajalla Musta surma raivosi ja raivasi ihmisen Eloa --- e

..

|* - Leviämäisellä tarkoitetaan otollisuutta viruksien ja muiden kulkutautien leviämistä, jossa vallitsee jatkuva taistelu olemassaolosta - evoluutio, joka "ohjailee" tavallansa sopeumallista kilpailullisuutta on reviröitymisen mestari - luoden elinkelpoisuusalueita lajeittain, jopa yksilöittäin. Viruksienkaan tehtäväkuva ei ole muuta kuin lisääntyminen - kuten ihmisenkin. Evoluution näkökulmasta virukset ja ihmiset ovat "samalla viivalla" - taistelussa elintilasta, jota koetetaan tasapainottaa pienellä viiveellä.

 

Kansalaiskirjoittaja Ilkka Luoma..

PS1. Kansalaiskirjoitus on lähetetty Ympäristöteollisuusyhdistyksen osoitteella. Selvyyden vuoksi todetaan tässä, ettei teksti ole yhdistyksen, vaan henkilönä allekirjoittaneen. Yhdistys keskittyy lobbaamaan ympäristöasioiden ratkaisukeskeistä tapahtumavirtaa – löytämään kehittäjiä ja tekijöitä ympäristöongelmien ratkaisijoiksi. Yllättävää kyllä, niin Korona-aikakausi voi olla myös kiihdyttäjä tuottamaan oivalluksia ympäristöllisen olosuhteen tasapainottumiseksi, johon osaltansa kulutuksen vähentäminen on merkittävä tekijä.

PS2. Nykyiset vastaanottosähköpostit eivät ”siedä” nettiviittauslinkkejä – ne tulevat kaikin osin ylläolevaan kirjoitukseen 11.12.2020 mennessä tänne ~ VU

..

| TIEDE - PM Sanna Marin ja NNV-hallitus | SUOMI24 | VU | EBOLA [98|231] |

...

[DRAFT] 

2 kommenttia:

Ilkka Luoma kirjoitti...

.
Vastaanottaja:

sanna.marin@vnk.fi; krista.kiuru@stm.fi; markku.makijarvi@hus.fi; mika.salminen@thl.fi; jan.vapaavuori@hel.fi; aino-kaisa.pekonen@stm.fi; maria.ohisalo@eduskunta.fi

Kopio:

Tasavallan.Presidentti@tpk.fi; petteri.orpo@eduskunta.fi; jussi.halla-aho@eduskunta.fi; annika.saarikko@eduskunta.fi; li.andersson@eduskunta.fi; roosa.welling@hs.fi; kimmo.oksanen@hs.fi; kaius.niemi@hs.fi; laura.huhtasaari@europarl.europa.eu
.

Ilkka Luoma kirjoitti...

.
274 888
.