maanantaina, heinäkuuta 26, 2021

Lisää kaasua! -kiristysvapaata maakaasua Nord Stream I ja II putkilla Saksaan

 2164.


Kuva: ~ https://yle.fi/uutiset/3-7573115


***


..



[TAUSTAA Suomesta] - Aikanaan Yhdysvallat sekaantui omin tarkoitusperin suomalaisen yhtiön kaupankäyntiin Neuvostoliiton kanssa - kysymys oli syvänmeren sukelluspalloista, joita Rauma-Repola (R-R) valmisti - uutena tuotannollisena aluevaltausmahdollisuutena.

Jo eläköitynyt vuorineuvos ja R-R' n toimitusjohtaja Tauno Matomäki muistaa tapauksen hyvin
|1 ja se näyttää edelleen eläkkeelläkin hiertävän kenkää - aiheestakin, sillä Rauma-Repola olisi tehnyt uudella aluevaltauksellaan merkittävän liiketoimen, mutta US esti sen Neuvostoliiton suuntaan.
--



On kiintoisaa miten Suomessa laatumedia käsittelee aihetta, jossa USA on täysin ulkopuolinen taho Saksan ja Venäjän välisissä sopimuksissa
..
~ https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000008144818.html -

HS-ingressi: "Nord Stream 2 -kaasuputki voi valmistua Yhdysvaltojen ja Saksan sopimin ehdoin. Putki valmistuu murrosaikaan. Jos ja kun EU-maat eivät enää lähivuosikymmeninä käytä kaasua ja öljyä, suhde Venäjään muuttuu."
..



Aiemmin rakennettu Itämeren pohjassa kulkeva Nord Stream I kaasuputki [ ~ https://www.tiede.fi/keskustelu/84246/millaista-uhkaa-nordstream-i-kaasuputkipari-luonut-eu-euroopalle?changed=1627280628 - ] ei ole aiheuttanut mitään nyt väitettyjä uhkakuvia!

Venäläinen maakaasu on virrannut vapaasti ja ilman kiristyksiä kuin välistäveto-ottamisia Venäjältä Saksaan, joka tarvitsee kivihiilen sijaan väliajaksi paljon maakaasua - edullisesti.

Tänään EU-Eurooppaan kulkee venäläistä maakaasua myös Ukrainan kautta ja tästä hyvästä Venäjä maksaa Ukrainalle kauttakulkukorvauksia putkistojen käytöstä, jotka ovat valmistettu jo muinoisen Neuvostoliiton aikana - ollen aikanaan Moskovan investointeja, jotka nyt tuottavat mukavasti tuloja slaavilaisen Ukrainan kituvaan valtion kassaan.


Tiettävästi EU on maksanut osan noista aiemmista Ukrainan kaasuveloista Venäjälle?



Oli aika jolloin Ukraina ei edes maksanut ajallaan maakaasulaskujaan 

[ ~ https://yle.fi/uutiset/3-7300734 - ],

.. ja otti luvatta [ YLE: " .. – Venäjä ja Gazprom pyrkivät varmasti luomaan kuvaa tilanteesta, että Ukraina on se, joka tässä vie kaasua välistä, jos Ukraina on pakotettu kajoamaan eurooppalaiseen kaasuvirtaan. .. " ~ https://yle.fi/uutiset/3-7302446 - ] EU-Eurooppaan tarkoitettua maakaasua omaan käyttöön?

Syntyi riitaa kaasutoimituksista Ukrainaan ja Ukrainan kautta EU-valtioihin, ja näin Venäjä päätti yhdessä Saksan kanssa rakentaa Itämeren kaasureitin eli Nord Stream I' n ja myöhemmin haluttiin kiristys- ja välikäsivapaata kaasuvirtausta lisää ja näin syntyi suunnitelma Nord Stream II putkesta, joka on nyt 'viittä vaille' valmis.



Saksa tarvitsee "ydinvoiman hylänneenä" valtiona väliaikaenergiaa |2 -

.. kivihiilen korvaamiseksi, ja tähän nopein, helpoin ja toistaiseksi toimivin ratkaisu on maakaasu - ehkä seuraavien 10-20 vuoden ajaksi, kunnes uudet energiantuottomuodot valtaavat alaa.

Onko venäläinen Rosatom-ydinvoima jokin ratkaisu - jää nähtäväksi
--



[Lähes LOPPUUN ajatuskuvio Suomesta] - Lopuksi voisimme heittää ajatuksen, jossa USA sotkeutuu Suomen ja Venäjän väliseen sopimukseen putkimaakaasun ja sähkön toimituksiin - US' n syyttäessä sen lisäävän riippuvuutta Venäjän energiasta. Miten Suomessa asiaan suhtauduttaisiin - jäisi nähtäväksi. Se sen sijaan tiedetään, ettei Venäjä kuin aiempi Neuvostoliittokaan koskaan ole kiristänyt tai katkaissut energiavirtauksia Suomeen!



Suomi sai ensimmäisen atomivoimalansakin Neuvostoliitosta -

.. ja se "puksuttaa" yhä sähköä kulutusherkille suomalaisille. Saimme nuo Loviisan ydinvoimalat vieläpä erityisehdoin - alussaan venäläiset ottivat jopa vastaan käytetyn uraanijätteen! Nyt tuo käytetty uraanipolttoaine tulee haudata syvälle Suomen maaperään.



--
JK. Niin, miten on tuo USA' n jo 'trumppismin' aikana korostettu uhkaamisen, kiristämisen ja pakottamisen politiikka?

-miten se suhtautuu WTO-kauppajärjestön sääntöihin ja miten suomalainen laatumedia perustelee hyvin ystävällishäveliään kirjoitustapansa, jolla se sanattomasti näyttää hyväksyvän tämän amerikkalaisen pakottamis- ja uhkaamispolitiikan?



Miksi nyt on meneillään tämä voimakas vastakkainasettelun läntisjohdettu käytöspolitiikka aikana, jolloin Gaia kuumenee |3 ja meidän kaikkien ..

.. - niin idässä kuin lännessä - olisi tarmokkaasti yhteistyötä tehden löytää keinoja, jolla vähennämme kulutustamme |4 - oikeudenmukaisella tavalla, jossa kuluttaja per asukas periaate saisi vastuuta yhteisiin ponnistuksiin, vähentääksemme kulutuksen kautta kaikkinaisesti päästöjämme, joiden kumuloitunut jälki hipoo ääriä, jolloin evoluution ohjastama biosfääri ja sen biodiversiteetti käyvät jo varahapella ..? |5




..

LINKIT ja VIITTEET


|1 ~ https://www.aamulehti.fi/uutiset/art-2000007273446.html

|1 ~ https://www.hs.fi/talous/art-2000004176559.html

|1 ~ https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/cia-tuhosi-rauma-repolan-parhaan-bisneksen/71b5eb64-e03d-3246-8276-a4ba7e844415


|2

|3

|4

|5


..

EKSTRA

https://www.independent.co.uk/news/world/europe/russia-and-ukraine-reach-gas-deal-1419076.html


"Russia and Ukraine reach gas deal" -Independent co uk


..

Wikipedia: ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Ukrainan_maakaasukysymys





..
35550  SUOMI24TIEDE  | VU  |




***

2 kommenttia:

Ilkka Luoma kirjoitti...

~ https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/gazprom-ukraina-varastaa-kaasua/2208976#gs.6tdiq6 -

"Venäjän kaasuyhtiö Gazpromin mukaan kaasunpaine muualla Euroopassa alenee, koska Ukraina varastaa putkesta kaasua. Gazprom sanoo läntisen Euroopan kaasutoimituksen olevan turvattu." -MTV

Ilkka Luoma kirjoitti...

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Ukrainan_maakaasukysymys -

..
~ https://www.independent.co.uk/news/world/europe/russia-and-ukraine-reach-gas-deal-1419076.html -

..