sunnuntaina, heinäkuuta 04, 2021

Kiina tasapainottaa maailmaamme - yhden valtatekijän yksipuolisuudestaPhoto by IJL-Productions in ChinaKiinan nousu voimatekijäksi - syitä ja seurauksia
Kiina - nousseena maailman suurimmaksi taloudeksi (bkt/PPP - IMF 2016) |* herättelee yhä enemmän kirjoituksia läntiseen mediaan

Nyt näyttäisi siltä, että näiden läntisten laatumedioiden Kiina-tekstien sävy synkentyy ja asiapohjaisuuden kuin -puolueettomuuden sijalle on syntynyt voimallinen vastakkainasettelun henki ja jopa osin informaatiosota - Kiinan omaa yhteiskuntamallia ja maailmankuvaa vastaan.Maailmamme on tänään jo monikasvoinen
.
YLE: "Kommunismin kissalla on pitkät kynnet ja terävät hampaat."
https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000008096159.html -
.

Viime vuosisadalla läntisen voimakeskittymän airut, Yhdysvallat hankki jo viime vuosisadalla kaupalla ja sodilla hegemoniallisuuden - maailmanpoliisiksi, josta lähes koko tämän alkaneen vuosituhannen sotinut (sotinein) valtio - USA - pitää kynsin hampain kiinni aseellisesta hegemoniastaan, läntisen laatumedian usein kritiikittömästi tukien tätä vähemmistöistä "maailmanjohtajuutta".Kiina on eräs maailman vanhimmista jatkuvista korkeakulttuureista

Kiinalla on ollut aikaa hioa omaa maailmankuvaa, yhteiskuntakatsomusta kuin tapaa elää maailman väkirikkaimmassa valtiossa yhteiskuntana, jossa vaikuttaa yli 1400 miljoonaa asukasta. Tämä edustaa maailmastamme noin 1,4/8,0 osuutta - ollen siltäkin osin suurin Intian ohella.
--
'Valkoisesta tai mustasta kissasta' on puhuttu paljon -

.. vähemmälle ovat jääneet kaksi muuta aiemman jo menehtyneen presidentti Deng Xiaoping' in lausetta:

1. "Menkää ja rikastukaa" -ollen kehote kiinalaisille, kun Deng aloitti nykyisen yhteiskuntakehityksen tavoitteella saavuttaa kokonsa mukainen asema maailmamassamme.

2. "Ylittäessänne tuntemattomia jokia, tunnustelkaa pohjan kiviä varpaillanne"
Kiinan kommunistinen puolue täytti 100 vuotta ja seuraavaksi itse Kiinan Kansantasavalta (P.R.O.C) täyttää vuonna 2049 samaiset 100 vuotta.


On selvää, että niin virhein kuin onnistumisten myötä Kiinan kommunistinen puolue on ollut merkittävä osa tästä menestyksestä, joka (kasvu)vauhdissaan on maailman nopeinta, tuottaen kuitenkin myös suuret mittakaavansa mukaiset ympäristöongelmat.Kiina korjaa kaikki ympäristöongelmansa tuohon vuoteen 2049 mennessä -

.. sen tarkoittaen myöskin mittakaavansa mukaista vastuunkantoa yhteisen maailmamme ongelmista. Tässä kohdin on hyvä muistaa, että ihmiskunnan päästöjä on tarkasteltava myös per hlö kuin kumuloituvuuden lähtökohdista.Entä tuo "Menkää ja rikastukaa"?

Tänään sanotaan Kiinassa olevan enemmän miljardöörejä kuin Yhdysvalloissa ja enemmän miljonäärejä kuin koko EU:ssa - ehkä tai sitten ei, mutta tosiasia on se, että kiinalaiset ovat vaurastuneet suuresti - tunnetuin ympäristöseurauksin - kautta linjan. Entä mitä Deng lopulta tarkoitti tuolla "rikastumisella"?Rikkaus on Elämää, tyytyväisyyttä kuin tasapainoa ympäröivän luontonsa puitteista

Rikkaus on itse Elämä, ei välttämättä jatkuva kasvuhokema kuin näyttö- ja vertailutalouskaan, mitkä yhdessä ovat aikaansaaneet nykyiset ympäristöongelmat, joita ei yksin ole ilmastonmuutos - vaan myös elollisen järjestelmän köyhtyminen, puhutaan biodiversiteetin kutistumisesta.

Rikkautta on elää harmoniassa, säällisessä kilpailussa kuin tasapainossa meitä kaikkia Elättävän luontobiologian kanssa - tätä saattoi Deng lopulta tarkoittaa -kannustaessaan rikastumaan!
--Mistä johtuukaan tämä läntisen laatumedian voimallinen vastakkain asettelu ja nouseva informaatiosota -

.. onko se pelkoa läntisen vähemmistöisyyden kuihtumisesta? Onko se huolta maailmantilasta, jossa myös toisenlaiset maailmankuvat nousevat tasavertaiseen asemaan koloniaaliseen perintöön perustuvan läntisen maailmankuvan kanssa?

Onko maailmamme vain yhden ideologian valtaestradi, jossa läntisväritteisiä silmiämme sulkien toistamme omaa mantraa sokeana - tavalla, johon edellinen us-presidentti Donald Trump kiinnitti huomiota lausumallaan:

"Miksi koetamme opastaa ja opettaa vieraita sellaisiin tapoihin, joita he eivät edes halua". Tätä opetustyötä on operoitu jopa asein - Afganistanista Syyriaan - unohtamatta Irakia, Irania, Valko-Venäjää, Hongkongia ..
--
Kiina on tullut maailmaamme, olihan se sitä jo suurimpana 1400-luvulla, keisari Zhu Di' n aikana - tämän suurina kauppalaivastoina "ympäri maailman" - ennen Cristoffer Kolumbusta.


Maapallo ei ole enää yhden yhteiskuntamallipolitiikan valtatekijöiden alla


Maailmamme monikasvoistuu aina sen mukaisesti miten missäkin halutaan oma Elämä sen virtauksineen nähdä. Tähän kohdin asettuu ehkä se Kiinan ja kiinalaisuuden suurin hyvin vanha perintö ja tapa nähdä maailmaa:

> [ ~ 
https://keskustelu.suomi24.fi/t/17027465/kiinan-nousu-voimatekijaksi---syita-ja-seurauksia - ]


II


Olla sekaantumatta vieraiden omiin sisäisiin asioihin!
Tämä saattaa olla se uusi tapa nähdä Elämä ja kunnioitus toisia kohtaan; tuntui sitten toisaalla valittu elämänmalli kuinka 'pahalta tahansa' - omista lähtökohdista.
Ehkä lännenmies oppii ja omaksuu ajan saatossa - "omia tuntemattomia jokia ylittäessään" mitä merkitsee olla sotkeutumatta muiden omiin asioihin.
Ehkä rikkaan elämän mallikin avautuu hiljalleen, kun huomaamme Gaia' n (maaemo) kuumentuvan ja opimme vähentämään ja jäähdyttelemään kulutustamme - ymmärtäen tasapainoisempi luontobiologian käyttö - yhteiseksi eduksi ja hyödyksi koko ihmiskunnalle.

Tänään Kiinassa pohditaan voimallisesti mitä Deng tuolla rikastumiskehotteellaan lopulta tarkoitti!
Olisiko jo aika päättää tämä idän ja lännen välinen vastakkain asettautumisen tila ja siirtyä kantamaan yhteistä vastuuta maailmamme tilasta.


.
|*https://www.talouselama.fi/uutiset/se-on-tapahtunut-kiinasta-tuli-maailman-suurin-talous/860c910c-f84f-36d2-aa2a-d7c79f9f43f7 -
.
PS. YLE-ingressi: "Kun kiinalaiset ovat hioneet kommunistisesta teoriasta turhat pois, jäljelle on jäänyt kova ydin: valta."

..
34434 
Ei kommentteja: