sunnuntaina, heinäkuuta 18, 2021

Kun kommunismi romahti venäläisten käsistä

 

Kuva: ~ https://www.eurojatalous.fi/fi/blogit/2019/ulkomaiset-sijoitukset-venajalle-vahentyneet-selvasti/  - , piirros ---


..


..

Kun Neuvostoliitto romahti - HS West trolling manipulation -ilmiö ajassa

Kiintoisaa havaita kuinka mädännäiseksi, kykenemättömäsi jopa nokkivan vähätteleväksi HS-laatumedia näkee sinällään hyvin monimutkaisen Neuvostoliiton yhteiskuntajärjestyksen romahduksen, HS-esimerkki: " .. Ulkomaista velkaa oli kertynyt noin 60 miljardia dollaria.

Suomen valtion velka on tätä kirjoitettaessa yli kaksinkertainen, mutta Suomi on toistaiseksi kyennyt hoitamaan lainansa. Neuvostoliitto ei kyennyt .. " -HS-ote täältä ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008009519.html - "HS-otsikko: "Mystinen miljardilupaus" .

--

1. Ensinnäkin velan vaikute ja suhteellisuus vuonna 1991 ja 2020 ovat aivan eri tasoilla, kun ne vielä määritellään us-dollarein; tässä tulisi ottaa huomioon BKT ja mielellään ostovoimakorjattuna - PPP. HS kuitenkin reippaasti vertaa näitä ~30 vuoden aikaeroja sen kummemmin suhteuttamatta - keskenään, vieläpä Suomen ja Venäjän välisesti!

2. Toisekseen Neuvostoliiton jälkeläinen, kansana sama - maksoi Neuvostoliiton länsivelat - Suomeenkin - ennätysajassa, jopa aiemmin kuin oli sovittu - näin hyvät korkotulot jäivät monien vuosien osalta Suomeltakin saamatta [ ~ https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000004412697.html - HS-otsikko: "Venäjä kuittaa velkansa Suomelle etuajassa" ].

3. Kolmanneksi Suomi ei kyennyt maksamaan ulkomaanvelkojaan hektisinä hetkinä, kun Saksan "Otto tuli apuun" vuonna 1993 |1. Tuolloin Suomen Pankilta olivat ulkomaanvaluutat lopussa, ja näin velkojen maksu oli pysähtymässä.

..

|1https://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/148629/j27-5.pdf?sequence=1 


--

EKSTRA

En tiedä miksi näin ilakoidaan - 'ähäkuttimaisesti' - Neuvostoliiton romahdusta, kun toisaalla samassa HS-numerossa (18072021) hehkutetaan amerikkalaisten jako- ja jalomielisyyttä, kun historian suurimmat perinnöt [ ~ https://www.hs.fi/talous/art-2000008109896.html - HS-otsikko: "Kaikkien aikojen omaisuuden uus­jako on käynnistynyt, ja näin se ravistelee Yhdysvaltoja" ] ovat tulossa vuosi vuodelta yhä suurempina jakoon.


..
Mitä merkitseekään tässä näissä kahdessa kirjoituksessa itseään laatumediaksi tituleeraavan Helsingin Sanomien asiaydin, kun näin vastakkainasetteluin tämä West trolling manipulation -ilmiö julkisesti lukijoille tarjoillaan?

Neuvostoliiton romahdukseen vaikutti voimakas us-hypetys silloisen presidentti Ronald Reaganin ajassaan teknologisesti mahdoton "Tähtien sota" rummutus ja näennäinen tuotekehitys, jolla lietsottiin Neuvostoliittoa varustelukilpailuun, jolloin kansantalous venäläisten keskuudessa yksinkertaisesti romahti tilassa, jossa Reagan markkinoi Neuvostoliittoa "Pahan valtakuntana" |*. >


.


Piirros: ~ https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Russia




II

Yhdysvalloissa kommunismin pelko on jäytänyt jo kongressimies Joseph McCarthy' stä alkaen, jolloin syntyi käsite kommunismin pelosta - mccarthyismi' na. Ilmiönä olivat Korean niemimaa, jonka Neuvostoliitto ja US jakoivat keskenään II Maailmansodan päätteeksi jo vuonna 1945 - kyselemättä mitään itse yhtenäisiltä korealaisilta, loppu onkin historiaa Korean sotineen.

Kommunismin pelko jatkui Vietnamissa, jonne US hukkasi yli 50.000 sotilaansa hengen ja siinä sivussa pari miljoonaa vietnamilaista, lähinnä USAF-pommitusten siviiliuhreina. Pelkokierroin kiihtyi Chile' ssa, Panamassa, Kuubassa, joka edelleen kärvistelee 1960-luvun alusta us-pakotteiden ja saarron ikeessä - tänäänkin!
..


Ehkä pontta näille hyvin suuntaaville ja tarkoitushakuisille HS-kirjoituksille kommunismin pahuudesta, kyvyttömyydestä kuin korruptiosta johtuvat kommunismin voimaannuttamasta Kiinasta, joka kasvoi jo vuonna 2016 maailman suurimmaksi taloudeksi (bkt/PPP - IMF 2016 ~ 
https://www.talouselama.fi/uutiset/se-on-tapahtunut-kiinasta-tuli-maailman-suurin-talous/860c910c-f84f-36d2-aa2a-d7c79f9f43f7 - ).

--

Ehkä lännenmiehen pelkokerrointa idän voimasta siivittää mahdollisuus, jossa kaksi maailman suurinta -

.. Kiina ja Venäjä löytävät tosissaan toisensa (ehkä jopa aseteknologisesti ja yhteistyöllisesti) - toteutuuko näin kaava niin taloudessa kuin sotilaallisessa voimassa: "Kiina + Venäjä > US + EU"? Jää nähtäväksi.

.. onhan Kiina se maailmallinen tuotekehityskoneisto ja robotisoituva liukuhihna, ja Venäjä vastaavasti maailman suurin raaka-aine- ja energia-aitta - unohtamatta suurinta maanviljelyspotentiaalia - mahdollisina peltohehtaareina, varsinkin, jos Kiina osoittaa tarvittavaa osaamista, kehitystyötä kuin pääomia Venäjän rakenteiden modernisoimisessa - kuten jo nyt Siperian laajojen metsäoperaatioiden osalta on tapahtunut.
--
|* Pahan valtakunta
https://ilkkaluoma.blogspot.com/2021/02/miksi-lantinen-media-painaa-nain.html -


..
PS. Kiina ilmaisi jo aiemman presidenttinsä Hu Jintao' n sanoin, ettei maailmaa enää johdeta ja yksipuolisesti ohjasteta vain yhdestä valtiosta, sillä Maapallo on yhteinen ja Kiina edustaa siitä väestöpopulaatiollaan suhdetta 1,5/8,0 - USA' n ollen luokkaa 0,33/8,0. EU' lle asettuu lukupari 0,44/8,0 ja Suomelle 0,0055/8,0.

...



...

SUOMI24  |  TIEDE  | 


Ei kommentteja: