maanantaina, elokuuta 29, 2022

Niin sähkön kuin vedenkin pitää virrata yhteiskuntavastuullisesti - II

2330 | 362348 | II|i

.


Puhtaiden vesien äärellä - photo by IJL Saimaan Puruvesi - Hummonselkä - Kiteen Kesälahdelta


***



..

Niin sähkön kuin (puhtaan) vedenkin pitää virrata yhteiskuntaohjatusti!

HS-ote: " .. Parsons kannattaa sitä, että Englannin vesi-, energia- ja raideyhtiöt palautettaisiin julkiseen omistukseen. Hän ei ole kannassaan yksin. .. "

-
löytyy linkin ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009011822.html - alta.

Ylläolevan linkin HS-otsikointi: "Lontoossa alkaa veden säännöstely: ”Jotain niin tärkeää kuin vettä ei olisi saanut ikinä yksityistää”"

HS-ote II: " .. Tuoreen kyselyn mukaan 69 prosenttia Britannian asukkaista haluaa, että vesiyhtiöt olisivat julkisessa omistuksessa .. "

--


Vuodelta 2007 - Niin sähkön kuin vedenkin pitää virrata yhteiskuntavastuullisesti - I 

https://ilkkaluoma.blogspot.com/2007/11/niin-shkn-kuin-vedenkin-pit-virrata.html



[ .. yhteiskunnassa vettä ja sähköä ohjaavat samat mekanismit - ne virtaavat, niitä laskutetaan kulutetun määrän mukaan ja ovatpa vielä yhteiskunnan peruselementtejä, joiden tehtävä ei ole ruokkia markkinavetoista omistus- ja osinkokuplaa .. ]

"Ennen hyvinä aikoina" vesi, sähkö, maantiet ja vesireitit olivat yhteiskunnan suojeluksessa. Liikelaitosten johdossa oli insinöörejä, jotka takasivat sähkön saannin ja osinkotavoittelut monopoleista olivat tuntemattomia ilmiöitä. Vesi ja sähkö olivat yhteiskuntavastuuajattelun alaisia toimia ja niihin ei sovellettu arvonnousuja omistajilleen - ehkä joskus pönkittämään kunnan taloutta jaettaessa niukkuutta kansalaisille.



Suomessa on edelleen valtakunnallisia ja paikallisia sähköyhtiöitä ja vesilaitoksia

Sähkö vapautettiin - nyt jo tunnetuin seurauksin. Ensin syntyi omistuskaruselli, jossa välistä vetäjät rikastuivat - operaation näyttävä alku kietoutui vuosia - vuosia sitten Lapuan Sähköön |1.

Toisessa vauhtikaarteessa syntyi markkinakilpailu sähkönmyynnistä. Sähköä myytiin jopa tappiolla ja joidenkin laitosten olisi ollut parempi keskittyä vain monopolisiirtoon.



Nyt sähkölle ja kulutuksellemme on säädetty vastuita ympäristöstä -

.. olemme päästökaupassa ja maksamme lisääntyvästi käytöstämme. Eräät yhtiöt osasivat hyödyntää nämä ominaisuudet ja syntyi ehkä kuuluisimpana ns. Fortum-ilmiö |2, jossa kansakunta tuomitsi lailliset saannot ansiottomina. Sähkö joutui yhteiskuntavastuusta osinkovastuuseen.



Yhteiskuntavastuullinen sähkö ja vesi eivät kuulu markkinamekanismien piiriin

Sähköä ja vettä tulee säästää |3 - ja se säästö säädetään veroilla, ei hintakikkailuilla, joilla pönkitetään kurssinousua ja omistajahyväilyä. Tanskassa oli miltei Euroopan kallein sähkö, mutta myös suurin verotus.

Suomessa oli vuosia sitten yksi Euroopan halvimmista sähköistä ja silti Fortum nappaa liikevaihdosta ylivoimaiset 30% voittoa - toki valtio saa sievoiset summat tulontasaukseen, mutta niin saa muutkin omistajat, jotka hyötyvät yhteiskunnallisista monopoleista. Pörssipeleihin eivät kuulu monopolitekijät - vain valtiolla on niihin oikeus.

.

|3https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009009792.html -, HS-otsikoituna näin: 


"

Tuhlailevien elintapojen aika on ohi

" -kirjoittajana Tarja Väyrynen Oulusta.


--



[Tulevaisuusnäkymä] Sähkö- ja vesi voidaan yhdistää samoihin yhtiöihin ja liikelaitoksiin!

Eduskunta voi säätää lain, jolla yhdistetyt sähkö- ja vesilaitokset yhtiöityvät kaikki samaan toimintamalliin. Hintasäätö, voitontuotto ja tekninen tuote- sekä palvelukehitys eriytetään muista yhtiöistä yhteiskunnan valvovan elimen alle turvaamaan näille välttämättömyyksille yhteiskuntavastuu niin kulutuksena, saantona kuin säätelynä huomioiden erityisesti ympäristötekijät.

Mielenkiintoisesti Kiinassa kaupunki-/ aluehallinto tarjosi muun muassa ulkomaalaisille vesilaitosten laitetoimittajille pääsyä monopoliliiketoimintaan

Vastineeksi Kiinan viranomaiset halusivat toimitetuille huippulaitteistoille maksuaikaa vesilaitosyhtiön voitoista maksettavaksi. Idea oli länsimaalainen tienrakennusmenetelmä - yhteiskunta säästäisi, kansalaiset saisivat puhdasta vettä nopeammassa aikataulussa - yhteiskuntasäädeltyyn hintaan.

--



Oli aika - oli Kiinasta tarjottu vesimahdollisuus, siihen ei osattu Suomesta tartuttua!

"Länsimaalainen laitetoimittaja, mikäli kilpailun olisi voittanut - olisi saanut varman takaisinmaksun tuotteillensa sekä näyttävän markkinapaikan" -tämä vuosia ja vuosia sitten ajateltu systeemi Kiinassa ei saanut lopulta suurta kannatusta, tosin juuri Suomelle tarjottiin tätä pioneeritehtävää jo vuonna 2007!

--

Puhutaan, että esimerkiksi Etelä-Savossa olisi vielä sähköyhtiöitä, joissa oikeasti ajatellaan yhteiskuntavastuuta

Tämähän tarkoittaa huolehdintaa jakelusta, riittävästä energiansaannosta, tarkasta mittauksesta, siis laskutuksesta ja teknisestä kehityksestä esimerkiksi koviakin myrskyjä vastaan. Tämä saa maksaa, mutta itse yhtiön ei tarvitse tuottaa juurikaan voittoa -

.. mikäli omistajat eivät hyväksy yhteiskuntavastuuajattelua, vaihdettakoon heidät ulosostolla ja tämän jälkeen omistuksen betonoinnilla sinne, missä sitä vastuuta löytyy. Kansakunta ei tarvitse enää riidankylväjiksi sinänsä hyvin tuottavia "fortumien" |4 johtomekanismeja.



Sähkö ja vesi ovat kuten rauta- ja maantiet -

.. yhteiskunta säätelee niitä ja vastaa saatavuudesta, toimivuudesta ja kehityksestä ympäristötekijät huomioiden.

Ollaan suurremonttien edessä, kokeilu markkinamekanismeista sähkön osalta voidaan päättää epäonnistuneena kokeiluna ja palata yhteiskuntavastuuaikakauteen viisastuneina niin menneistä kuin nykyisistäkin virheistä.



Kansalaiset Suomessa eivät enää tule saamaan Euroopan halvinta sähköä, tältä osin kulutusjuhlat |* ovat ohitse.



..

Viitteet ja linkit:


|1https://www.porssitieto.fi/osake/lisaa/lapuansahko.shtml

|2

|3 ~ x - 

|4 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2005/11/kansakuntaa-erottaa-kasvava-kuilu.html


|* Tarja Väyrynen HS' ssa: 


"

Energiapolitiikan pitäisi olla pitkäjänteistä ja johdonmukaista, jotta kansallinen energiaomavaraisuus turvattaisiin.

" - 


..

80015 

..

EKSTRA 1

https://ilkkaluoma.blogspot.com/2009/09/vesi-vanhin-voitehista-voitelee.html - 

"Vesi vanhin voitehista - voitelee Suomelle myös menestystä"

.

EKSTRA 2

https://ilkkaluoma.blogspot.com/2009/11/ilmaston-alle-on-jaanyt-vesi-vanhin.html - 

"Ilmaston alle on jäänyt vesi ~ vanhin voitehista"


.

|  43  SUOMI24  130  |  9  TIEDE  17  |  VU  |  FB  |  Vapaa sana  | FB BLOG  |  Twitter  |


...

e

Ei kommentteja: