lauantaina, lokakuuta 29, 2022

Kuinka käy kasvuhokemalliselle kulutusjuhlalle?

 |2366|369767|

.


Graafi: ~ https://www.kauppalehti.fi/kumppanisisallot/saastopankki/onko-kulutusjuhlat-peruttu/

KL-otsikoituna näin: "

Onko kulutusjuhlat peruttu?

" -Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen.


***


..


Yle:  "Kulutusjuhlan loppu näkyy nyt kaupoissa – .. "
https://yle.fi/uutiset/3-12668517 -, toimittajana Juha-Matti Mäntylä.
--



[U
[ Helsingin Sanomien Talousosion artikkeli [ https://www.hs.fi/ura/art-2000004450934.html - ] –


 "Gaia kuumenee , kun sitä imetään kuiviin" – kirjoitti vastuista, kuluttamisesta ja luontoäidin kostosta, viittauksina joidenkin maiden USA:n kiusaamiseen ja taruolentona Prometheukseen, joka varasti tulen jumalilta ja opetti sen käytön ihmisille.

Juhana Rossin [
https://fi.wikipedia.org/wiki/Juhana_Rossi - ] kirjoitus piti merkittävän asiaytimen sisässään aivan artikkelin lopussa: Prometheus käännettynä suomeksi – "harkitsee ennen kuin tekee jotain". HS 31.12.2006 / E1 -TALOUS – ]
..

Valtakunnallinen sanomalehti esitti vuoden viimeisessä numerossaan häkellyttävää puolisokeaa yksisilmäisyyttä. Suunnilleen otsikoinnilla "Gaia
1) kuumenee sitä imettäessä" -selosteltiin syitä syviä synnyille, joissa maapallo luontona vastaa sille heitettyihin haasteisiin. Syiksi saatiin epäsopu öljyntuottajien ja -kuluttajien välillä, uusien kulutusmaiden kehiin astuminen ja lopulta myös ihmisten ahneuden lisääntynyt mahti.

Yksisilmäisyyttä kirjoituksessa edusti kulutusmahtien peittely ja esille tuomattomuus. Jo pelkästään USA kuluttaa ~5%:n väestöosuudellaan koko maapallon liikennepolttoaineista lähes 35%. Venezuela ja Iran saivat leiman USA:n kiusaamisesta ja ärsyttämisestä. Kiinakin saatiin esille aggressiivisena öljynostajana. Veli-venäläistä arveltiin epäluotettavaksi kauppakumppaniksi (Sahelin/Shell).



USA on ylivoimainen hiilidioksidipäästäjä – per asukas
~ https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/12/12/ilmastonmuutos-on-ihmiskunnan-kohtalonkysymys-tutki-kuka-paastoista-oikeastaan -

EU nousee mukavasti mitalikolmikkoon ja Kiina kasvaa hyvää vauhtia kärkikaartiin. Öljy, kivihiili ja maakaasu varastoituivat maaemon sisuksiin satojen miljoonien vuosien aikana. Lähinnä länsimaiden markkinakasvu on käyttänyt viimeisen 100 vuoden määrästä suurimman osan – 


 .. pelkästään USA on kuluttanut, pöhöttyäkseen maailman yhdeksi lihavimmista kansoista, kasvattaakseen autonsa "kuorma-autokokoluokkaan" ja jäähdyttelyn sille tasolle, että sen energian tuottamiseen on tarvittu pohjaksi noin viiden miljoonan vuoden viherkasvu, joskus kauan sitten.



Luonnon varastoimat hiilivedyt purskautettiin ilmakehään noin 150 vuodessa

Nyt ihmettelemme, miksi Etelä-Suomessa on tänä uutena vuonna 3-5 astetta lämmintä – eräät kuitenkin väittävät, että poikkeusvuosi 2006 mahtuu pitkien ajanjaksojen vaihteluväleihin. Millainen on vuosi 2007 – entä nyt vuonna 2017?



Artikkelin HS-kirjoittaja sai leimattua vastuuttomuutta öljyntuottajiin,

Venäjään ja Kiinaan, unohtaen länsisivistyneesti, miksi kasvunhegemonia on järjestäytynyt juuri meille uskonkappaleeksi. Meille länsimaissa taloudellinen ja materiaalinen kasvu on itseriittoinen hokema kulutusjuhlineen. Suurempi auto, suurempi olohuone, suurempi poreamme, suurempi ja talviasuttavampi kesämökki, mahtavampi pihagrilli, ylevämpi merijahti ja yhä pidemmät ja toistuvammat kaukolomamatkat. Mihin unohtui kirjoittajalta kuluttajan vastuu, vai oliko se siveellisesti ja tahdikkaasti kätketty artikkelitekstin sisuksiin?
--

Amerikkalaiset ovat oikeasti toivoneet, etteivät kiinalaiset saavuttaisi heidän elintasoaan

onhan se ymmärrettävää, koska silloin saamme suurimman rakennusurakan, täytyy rakentaa kaksi uutta maapalloa. 


USA ei voi ajatella, että kiinalaiset ajaisivat yhtä taajaan yksityisautoillaan kuin he itse. Amerikkalaisilla on demokratiavaje ymmärryksessä, että myös kehittyvät maat haluavat heidän esikuvillaan maistaa kulutuskasvun autuaallista mannaa. Myös venäläiset ostivat kilpaa heinäladon kokoisia maastureita – heilläkin oli sama ostamisen ja näyttämisen oikeus, kuin on henkisesti taantuvissa länsijuhlan kulutusmarkkinamaissa!



Ei hokemat – lämpenemisestä, saastumisesta ja tarvitsisi jotain tehdä

paranna Gaia [maaemo] -poloisen tuskaa – toteamus Prometheuksesta, tulen sytyttäjästä ihmiskunnalle, oli arkipölyinen viisastelu toistona kuivien sananparsien varastosta alkaneesta tulipalosta. Ihminen huomasi helpon ja halvan kulutusjuhlinnan alkavaksi maaemon hiilivetyvarastoista, joiden syntymiseen luontoemo käytti 10-50 miljoonaa vuotta, mutta ihmisen polttaessa ne taivaan tuuliin reilussa sadassa vuodessa.



Maaemon jäähdyttelyksi kelpaa vain kulutuksen totaalinen ja systemaattinen vähennys

Me länsimaat olemme vastuiden keskipisteessä. Kuinka "opettaisimme" tavoillemme tyypillisenä opettajana kiinalaiset säästöön, julkisten käyttöön, 17 asteen huonelämpöihin, jos itse yliopettajaroolissamme emme noita taikakeinoja osaa käyttää tai edes ymmärtää.



..

KANSALAISEKSTRA 1

https://www.tiede.fi/keskustelu/77241/gaia-kuumenee-jaahdyttelemmeko-kulutustamme - 

"

Gaia* kuumenee – jäähdyttelemmekö kulutustamme?

"



KANSALAISEKSTRA 2

https://www.tiede.fi/keskustelu/73937/etelainen-eu-kuivuu-aroutuu-jopa-aavikoituu - 

"

Eteläinen EU kuivuu – aroutuu, jopa aavikoituu!

"



..
PS.
Brittiläinen tulevaisuudentutkija James Lovelock
https://www.theguardian.com/environment/2022/jul/27/james-lovelock-creator-of-gaia-hypothesis-dies-on-103rd-birthday -


..


|  85  SUOMI24  96  |  7  TIEDE  30   |  US  |  VU  |  FB  |  Vapaa sana  |  FB BLOG  |  Twitter  |  IJL BLOG  |


..
89010

..



2

Ei kommentteja: