maanantaina, elokuuta 15, 2005

Valkoisen miehen maailmanvalloituksen seuraukset

Tänä päivänä jokaisessa maanosassa on ratkaisemattomia ristiriitoja. Afrikka on aidsin, nälänhädän ja kapinoiden kourissa. Pohjois-Amerikan intiaanit on ahdettu reservaatteihin degeneroitumaan, musta vähemmistö hakee sijaansa ja valkoinen superkuluttaja linnoittautuu piikkilankojen ja turvamiesten taakse. Puhdas vesi loppuu ja peltomme muuttuvat autiomaiksi. Kulutusjuhlamme on ylittänyt keston rajat.

Lähi-Itä ponnistelee veden riittämättömyyden partaalla sekä ammentaa ainoaa lahjaansa öljyä länsimaiden loputtomaan kulutuskitaan. Aasiassa väestö kasvaa suuremmaksi mitä riisivainiot voivat ruokkia; räjähtämällä kasvavat kansantaloudet tulevat ottamaan osansa vähenevistä raaka-ainevaroista sekä muuttavat kansainvälisen työnjaon uusiin asetelmiin.

Historiallinen ja löytöretkeilijöiden Eurooppa kuihtuu ja ikääntyy ottaen vastaan samalla laajenevat kansanosat afrikkalaisia, aasialaisia ja etelä-amerikkalaisia. Ylpeät Jumalan asialla olleet conquistadorit ja muut sapelein ja hevosin varustetut maailman löytäjät ja sanan julistajat ovat vain onneton muisto ensimmäisestä globalisaation aallosta.

Valkoinen mies on ottanut tavaksi julistaa omaa sanaansa ainoana oikeana, johon alistuminen on ollut koko muun maailman tyytyminen. Eurooppalainen rotu miltei tappoi Pohjois-Amerikan intiaanit sukupuuttooon omassa ahneudessaan julistaessaan siinä samassa omia tapojaan ja uskontojaan. Valkoinen mies julisti jopa Kiinassa sodan oopiumista, kun Kiinan keisari ei halunnut kansansa alentuvan huuruisten savujen uhreiksi ja eurooppalaisten sätkynukeiksi.

Valkoinen mies luodessaan tehokasta imperialaismiaan ja kapitalismiaan ryöväsi alusmaiden varat ja ihmiset selostaen sen olevan kehitystä alkuasukkaiden hyväksi. Veimme tapamme ja sopimattomat menetelmämme sellaisten ihmisten joukkoon, joilla oli jo tuhansien vuosien historia ja omat kulttuurinsa. Inkat ja Atsteekit vaipuivat alennustilaansa, jossa jopa heidän kieli vaihdettiin espanjaan ja portugaliin.

Nyt olemme luoneet toisen aallon globalisaation, jossa kansainvälinen työreformi napsahtaakin omaan valkoiseen nilkkaamme. Tahtomattamme otamme osaa kansainväliseen tulonjakoon ja pikkuhiljaa ymmärtämättämme jaamme kulutusta ja tuotantoa muillekin omistajan autuuden tuudittamana kiihdyttäen maapallon resurssien kulutusta yli äyräidensä. Palkinnoksemme pää tulee jäämään vetäjän valkoiseen käteen.

Nyt me ihmettelemme, kun työpaikkamme katoavat pois ja ihmettelemme, mitä pahaa olemme tehneet, kun meitä eurooppalaisia ja amerikan valkoisia rangaistaan Haadeksen tulella ja epätoivoisella taistelulla jopa kyseenalaisin ja epäoikeudenmukaisin menetelmin. Valkoinen mies aloitti valloituksensa tulella ja miekalla jo 1500-luvulla ja nyt me niitämme sitä satoa, jonka tuolloin kylvimme.

Maapallo on yksi pallo, joka on yhteinen. Se ei ole valkoisen miehen pallo, eikä se ole mustan tai keltaisenkaan. Pallomme ei ole kristityn eikä muhamettilaisen, ei pakanan eikä hindun; pallomme on yhteinen ja ongelmamme ovat yhteiset. Valkoisen rodun kaupallinen ja uskonnollinen "löytöretki" on nyt päättynyt. Valkoisen miehen on ymmärrettävä, että maapallo ei taivu valkoisen tahtoon. Se taipuu ainoastaan luotujen globaaliongelmien edessä, joihin olemme syyllistyneet osaltamme kaikki. Sopu on ainoa ratkaisu ja sopuun liittyy toisen vilpitön arvostus kaikkine tapoineen ja kulttuureineen. Planeettamme on globaalipallo sinivalkoisena pisteenä avaruuden loputtomuudessa ja se ei kestä sen yltiöpäistä ryöstämistä.

Ei kommentteja: