keskiviikkona, elokuuta 10, 2005

Miksi venäläinen lentokone ylittää Suomen rajoja

Lappeenrannan Kansainvälinen Ilmailunäyttely toukokuu 2005. Nämä koneet eivät syyllistyneet rajaloukkauksiin. Tässä kohtaa harvinainen yhdistelmä: amerikkalainen II-maailmansodan aikainen Mustang P-51 mäntämoottorinen hävittäjä ja eurooppalainen moderni helikopteri. Photo by Ilu


Suomalainen on herkistynyt ja vakavoitunut, koska venäläiset lentokoneet ovat kaartaneet merirajamme yli Suomen puolelle. Venäjä on edelleen kiistatta tuhovoimaltaan suurvalta ja se antaa lausunnot oman tarpeensa, tarkoitusperänsä ja mielialansa mukaisesti. Venäläiset eivät lähettele kirjeitä tai tekstiviestejä syistä, joita heiltä tiedustellaan julkisesti uutisten ja puhelinsoittojen kautta.

Nuo käytännössä merkityksettömät rajanylitykset saanevat selostuksensa pääministerin vierailun yhteydessä, kun neuvonpito tapahtuu kasvotusten. Rajanylityksille on olemassa syyt ja sen myötä myös selostus miksi. Me voimme julkisuudessa vain arvailla erilaisia vaihtoehtoja noille koneiden liian suurille kaarroille Suomen ilmatilaan niiden lentäessä kansainvälistä ilmakäytävää kohti Pietaria tai Kaliningradia.

Tärkeämpää on ylläpitää hyviä ja luottamuksellisia suhteita kuin aprikoida julkisuudessa muutaman koneen ylilentoa. Venäjä on maailman raaka-ainevarasto ja mm. sen öljy tulee näyttelemään merkittävää roolia aseteltaessa maailman painopisteitä uudelleen niin USA:n, Kiinan kuin Venäjänkin osalta. EU on toistaiseksi sivuviulun soittaja, jonka operointikyky neuvotteluestraadeilla on kosmeettinen. EU:n aika on vasta tulossa.

Suomelle voisi parhaimmillaan projisoitua kaupallisen operoijan rooli esim. Kiinan ja Venäjän välille. Kiina luottaa Suomeen ja talousjärjestelmämme toimivuuteen. Suomi on kautta aikojen käynyt reipashenkistä kauppaa Venäjän kanssa. Presidentti Putin mielellään rakentaa suhteita suoraan eri maiden huippujohtajiin. Seuraavissa Suomen presidentin vaaleissa ratkaistaan millaiset kahdenkeskiset suhteet tulevat edesauttamaan suhteita Venäjälle.Väittäisin, että varapääjohtaja Sauli Niinistö istuisi hyvin Putinin kanssa yhteisissä neuvottelupöydissä.

Lentokonedraama on vain pieni episodi aloitettaessa todelliset suhdeneuvottelut niin polittisesti kuin kaupallisesti. Suomen Venäjän kauppa kasvaa koko ajan. Vientiteollisuudellemme mahdollisuudet ovat merkittävät, kuten myös kasvava Kiinan kauppa. Kiinan kauppamme on tasapainossa. Venäjältä me tarvitsemme raaka-aineita sekä tärkeitä huippukeksintöjä, mitä Venäjän avaruusteollisuus on keksinyt jo Neuvostoliiton aikana.

Suomi voi olla tulevaisuudessa arvostettu konsultti ratkaistaessa suuria kauppoja mm. Kiinan, Venäjän ja USA:n kesken. Nyt on jo merkkejä siitä luottamuksesta mitä esim. Kiina osoittaa Suomea kohtaan neuvoteltaessa merkittävän suurista kaupallisista operaatioista Kiinan ja kolmannen osapuolen kanssa. Suomalaiseen insinööritaitoon luotetaan; niin myös Venäjällä. Venäjän presidentti Putin tarvitsee myös Suomesta henkilökohtaiset suhteet kuten hänellä on mm. Italian pääministeriin Berlusconiin ja Saksan Schröderiin.

On syytä palauttaa mieliin ketkä seisoivat rinnakkain, kun Moskovassa vietettiin Suuren Isänmaallisen sodan päättymisen 60 v. juhlia. Laskettaessa Tuntemattoman sotilaan haudalle seppeleitä, rinnakkain olivat Putinin vierellä USA:n presidentti Bush ja toisella puolella Kiinan presidentti Hu Jintao.

Ei kommentteja: