maanantaina, heinäkuuta 10, 2006

Suomen lippu on merkki Itsenäisyydestä

Nyt Suomen ollessa EU puheenjohtajamaa, liputuksia on runsaasti ja kansallista tunnustamme käytetään monissa eri tilaisuuksissa tuomaan juhlavuutta. Siniristilippu on myös merkki arvostuksesta ja tilaisuuden kunnioituksesta. Suomen lipulla on hyvin tarkat värimääritykset, mittaohjeet ja käyttösäännöt. Lippu on kansallissävelmän lisäksi se toinen arvomerkki kansallisesta olemassaolosta. Hyvin monet ihmiset ovat kiinnittäneet huomiota käytettyjen siniristilippujemme vääristä mitoista, suhteista ja väreistä.

Monissa urheilukilpailuissa käytetty Suomen lippu on häpeätahra Suomelle, siksi vääriä sinisiä, vääriä mittasuhteita ja kokoja itse tankoon nähden on ollut ja on nähtävillä. Monet ihmiset ovat ottaneet yhteyttä ja protestoivat epäkelpojen siniristilippujen käytöstä. On ollut yllättävää, kuinka moni vihaisena kertoo tapahtumista, paikkakunnista, messuista ja liputustilaisuuksista, joissa Suomen lippuna on käytettu jotain tekelettä, ymmärtämättä, että lipulla on sääntönsä.

Lippu ja kansallissävelmä ovat itsenäisen maan tunnusmerkkejä. Lippu on kautta-aikojen ollut eturivissä osoittamassa suuntaa ja tavoitetta. Lippu oli vertauskuva mihin katsoa, kun ei tiedetty minne mennä. Sodassa jo kauan sitten lippu oli eturivissä merkkinä sotilaille suunnasta. Tänä päivänä lippumme on merkki suomalaisuudesta ja erityisesti nyt, kun maamme on täyttymässä erilaisista EU-valtuuskunnista. Olisi ehdottoman suotavaa, että lipun asettaja tietää tavat, tietää virallisen lipun koot ja värit sekä suhteellisuuden itse kiinnitettävään tankoon.

Kaikki itsenäiset maat ovat ylpeitä omista kansallisista symboleista. Valtion lippu kullekkin on se kohokohta, jolla osoitetaan arvostusta ja kunnioitusta. Lippu ei voi olla mitä sattuu, vaan sen täytyy olla täysin sääntöjen mukainen. Millaisen kuvan me annamme vieraillemme, kun liputamme tangoissamme mitä lakanoita tahansa. Annamme itsestämme huolimattoman leiman liputtaessamme juhlavuutta väärillä lipuilla. Lippusäännöt löytyvät netistä ja kaikkien liputtajien velvollisuus on käyttää vain virallista sääntöjen mukaista Suomen siniristilippua.

Olkaamme ylpeitä puhtaan sinivalkoisesta kansallistunnuksestamme, joka on vanhempiemme ja isovanhempiemme vaivalla ja verellä säilytetty itsenäisen kansamme tunnuksena. Jokaisen velvollisuus on huomauttaa väärästä Suomen lipusta liputtajalleen ja tämän ehdoton velvollisuus on vaihtaa se oikeaan säännöt täyttävään siniristilippuun.

Ilkka Luoma


.....................................................

Alla oleva juttu laukaisi lopullisesti kirjoittamaan ylläolevan jutun Suomen lipusta. Jo ennen allaolevaa kirjoitusta monet olivat ottaneet yhteyttä aiheesta. Lisäksi Suomen lipun käyttö oli/ on kirvoittanut monia kiukkuisiakin keskusteluja niin pubeissa kuin muuallakin.

Kirjoituksen on tehnyt savonlinnalainen eläkkeellä oleva teknillisen alan opettaja
..........................................................


Suomi on se maa...

...jossa ei tunneta omaa kansallistunnusta, Suomen lippua!


Ilkka. Olen laittanut sähköpostikirjeitä ministereille ja maistereille, mutta mitään ei ole tapahtunut.

Suomen lipulla on täsmälliset suhteet valkean ja sinisen mittasuhteista pituus ja leveyssuuntaan, mutta kaikissa "virallisissa" ja EU-liputuksissa Suomen kartan ulkopuolella on Suomen lippu tehty väärin. Jopa Presselin lippurivistössä ja Olympia liputuksessa on tämä asia väärin. Talviolympialaisissa joukkueiden sisäänmarssissa oli väärät mitat.

Olen varma, että minkä tahansa muun maan lipun rääkkääminen olisi kerrasta poikki. Ministerit saisivat kenkää ja joukkuejohtajat vaihdettaisiin lippunsa tunteviin. Miltä se mahtaisi näyttää, jos jenkkien lipussa olisi vaikka 20 rastia, jotka veisivät lipun pinta-alasta neljänneksen, tai Saksan lipun värikentät olisivat sattumanvaraisesti eri leveät, ja vain värit muistuttaisivat mitä lippua on yritetty tehdä ja sitten se laitettaisiin jalkapallon MM-kisojen juhlaliputukseen.

Tätä aihetta läheisesti riipaiseva asia on Suomen lipun koko suhteessa lipputangon pituuteen. Savonlinnassakin on Pitkänsillan oopperaliputuksessa alimittaiset liput suhteessa lipputangon pituuteen, jokseenkin "virallisessa" liputuksessa. Se ei ole mikään kesämökin isännänviiri.


Savonlinna Sokos-tavaratalon kiinteistössä virhe on vieläkin näkyvämpi, siellä on "ruumisauton" viirit nostettu lipputankoon Suomalaisuuden korostamiseksi "järjen köyhän" kansan panetteluksi.

Ilkka, minä en ole kynämies mutta voinet aistia että mullakin on jotain periaatteita ja asenteita jotka häiritsevät yöuniani.

Tämä asia on painanut mieltäni ihan rasitukseen asti, mutta en ole keksinyt keinoa, jolla asia saataisiin julkiseen keskusteluun ja mahdollisimman nopesti korjatuksi.

1 kommentti:

theokratie kirjoitti...

Ai oikein ehdoton velvollisuus? Onpahan taas tarkoituksenmukaista kansallisuusaatetta.