perjantaina, maaliskuuta 15, 2013

Abortti ja eutanasia - sama asia eri kehyksissä!


Graf.: ~ https://yle.fi/uutiset/3-9292231 - lisätty 04042021 HS-jutun vuoksi


*(Kansalaiskeskusteluun ylsi voimakkaasti medioitu abortoimisesta kieltäytymisen mahdollisuus lääkärille - elämänkatkaisu syyttömälle syntyjälle)

Onko armomurhassa (=eutanasia 0]) ja abortissa jotain yhteistä? Saattaa olla, sillä molemmissa itse työn ja teon tekee toinen henkilö – abortissa lääkäri ja eutanasiassa usein myös lääkäri. Nyt sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) haluaa lääkärin haltuun oman eettisen päätöksen abortin teosta tai tekemättömyydestä, koska aborttia pidetään suunniteltuna tappona, jota lakitermistössä kutsutaan murhaksi.


Väestö ikääntyy – ikäpyramidi kallistuu uhkaavasti päälaelleen. Meidän keskimääräinen eliniänodotteemme nousee koko ajan – mutta myös yhä useampi elämänyksilö on sairaaloiden ja päättöhoitojen ”kuolemanjonossa” odottamassa käskyä taivaisiin – eloa pitkitetään monin keinoin, vaikka järjissään oleva vanhus haluaisi pois maalliselta vaellukseltaan.

Moni nuori nainen, vanhempikin teettää abortin, ei olla valmiita kasvatustyöhön eikä geeniperimän eteenpäin vientiin – niin otetaanpa sitten pois. Näin lopetaan pieni ihmisalku, joka oli täysin syytön kaikkeen – pieni vauva ei ollut äiti eikä isä, vaan täysin oma yksilö, jolle oli säädetty evolutiivinen tehtävä – viedä sukua eteenpäin. Syntymätön ei koskaan huutanut kohdusta: ”Tapa minut ”!


Lääkärin etiikka perustuu elämän suojeluun,

jota lääkärin valallakin säädetään. Abortti on usein julma itsekkyyden mitta – näytti se alkuunlaittokin olleen mahdollista, niin miksei sitten tekosiensa vastuunkanto. Jos on vapaaehtoinen halu nauttia evoluution luomasta tyydytyksestä ja kiihkosta yhdyntänä – on silloin myös ymmerrettävä tekosensa mahdollinen seuraus – käytetystä tai käyttämättömästä ehkäisystä huolimatta.


Naisia raiskataan paljolti siksi,

että esimerkiksi Ruotsissa vapaaehtoisen seksin saanto osto- ja myyntikeinoin on lailla kielletty. Raiskauksien vähentämiseksi olisi vakavasti mietittävä monien Keski-Euroopan valtioiden laillistettua bordellilaitosta 1], näin saattaisivat sellaiset abortit vähentyä, joissa nainen on joutunut väkisinmakaamisen uhriksi.


Henkeä tai elämänedellytyksiä uhkaavat tilanteet

Raskauden luoma vakava terveydellinen uhka lienee ainoita tilanteita, joissa lääketieteellinen abortti pelastettaessa äitiä – antaa mahdollisuuden lääkärille suorittaa armomurha; tässäkin tapauksessa on korostettava, että itse syntymätön on täysin syytön oman elämänsä menettämiseen. Mikäli on täysin näytettävissä, ettei elämänalusta synny normaalia elämänmahdollisuutta – lääkärillä on velvollisuus arvioida tilanne.

...
Eutanasia on käytännössä jo monin eri tavoin –

Armomurha täyden ymmärryksen tilasta pyydettynä, on jokaisen itsellisesti elävän oma kunnioitettava päätös. Minä voin juuri tehdä itseäni koskevia päätöksiä, jos ne eivät millään muotoa vahingoita toisia eläviä. Syntymätön ei voi tehdä omaa päätöstä, siksi abortti on aina murha – tietoinen tappo, oli sen tekoon johtanut syy kuinka inhimillinen tahansa.


Uusi syntymäpäivä henkilötunnukseen

Elämä alkaa hedelmöityksestä, kun se ensimmäinen jakaantuminen on tapahtunut – näin on annettu ”lähtökäsky” uudelle elämälle, joka on tosiasissa osanen sitä ”kuolemattomuutta”, minkä evoluutio on sopeuma- ja kilpailutilanteena meille koko biosfäärissä luonut.

Jokainen kuolemattomuuden ketjuun 2] osallistunut ja osallistuva on yksilö – uusi elämä ajan ”loputtomassa” virrassa – viemässä perimää eteenpäin, minkä jokin meille täysin tuntematon voima on ”aikojen Alussa” mahdollistanut. - Pieni ihmisen alku äidin kohdusta ei koskaan huuda: ”Tapa minut ” … voisimme arvata, että syntymätön olisi tarvinnut eheätä perhettä, jossa rakkaus harmonisoi kasvatusta 3]
2] Häivähdys kuolemattomuudesta” -
...
Eutanasia eli armomurha on puhuttanut pitkään – Elämä on pyhä, mutta itse toivottuna poistumisena se on täysin eri asia kuin ”syyttömänä syntymään4] lopetus, usein hyvin väkivaltaisena pilkkomisena toteutettu abortti … mutta mitä kirjoitimme eutanasiasta jo vuosia sitten ---
4] ”Syyttömänä syntymään” - http://youtu.be/4VBPS4JoT9o – [Youtube/Eppu Normaali][2005] Milloin toiset voivat päättää elämästä ja kuolemasta?
[ … USA:n presidentti George W. Bush oli valmis keskeyttämään lomansa allekirjoittaakseen lain, jolla ratkaistaan amerikkalaisen naisen 15 vuotta kestänyt "eloton" kohtalo jatkamalla "elämää". Aika-ajoin lisääntyvästi uutisointiin ponnahtaa armomurha eli eutanasia. Tämä kiperä kysymys saa kannattajia ja vastustajia. Taloudellisesti se on säästöelementti ja inhimillisesti se on keino lopettaa toivottomia ihmisiä. Rajanveto on suurin ongelma; missa kulkee raja, jolloin letkut irroitetaan tai verisuoniin johdetaan tappavaa myrkyä … ]

Suomessa on julkistettu tutkimuksia, joiden mukaan viimeisten kuukausien hoito on hyvin merkittävä osuus hoitomenoista. Tiedetään myös, että sairaaloissa on paljon tapauksia, joissa uni on kestänyt vuosia. On myös tapauksia, joissa itse potilas täysissä järjissään haluaa pois tästä maailmasta.

Elämän liekki on hyvin varjeltu liekki, vaikka esim. USA:n vankiloissa lopetetaan 'liekkejä' edelleen useissa osavaltioissa. Laki sallii kuolemanrangaistusmaissa hengen viennin; toisaalta ihminen ei saa armolopetusta toivottomassa tilanteessa vaikka todistettavasti täysissä sielunvoimissa sitä haluaa.

Onko kyseessä meidän normaaleina olevien suojakeino, ettei vaan kukaan myöhemmin sallitulla lainsäädännöllä pääse aikaistamaan perinnönjakoa tai muuta operaatiota, jonka esteenä joku ihminen sattuu olemaan. On tiedossa kuinka nokkelia olemme keksimään erilaisia keinoja saavuttaaksemme mm. taloudellista etuutta.

Elämänpeli 5] tai -lahja

Ihmisen elämä on joko saatu lahja Jumalalta ja/tai vaihe atomien ja molekyylien lähes loputtomassa kiertokulussa. Oman elämän arviointi on jokaisen ihmisen syvin asia ja siihen meillä kaikilla on oikeus. Myös kirkkaan ajatuksen ihmisillä on oikeus toivottomissa tilanteissa päättää omasta ”elämän pelistä”.
...


Itsemurha oli vielä viime vuosisadalla rangaistava rikos,

nyt ei ole rikos vaikuttaa omaan eloonsa. Me vaikutamme siihen hitaan tappavasti jo muutoinkin omilla valinnoillamme. Onkin visainen kysymys ratkaista ihmisen kohtaloa, joka ei ole vuorovaikuttanut vuosikausiin;

kuka viime kädessä tietää mitä mm. aivoissa tapahtuu; onko potilas vaipunut omaan maanpäälliseen nirvanaan raikkaiden nektaripurojen äärelle vai onko aivollinen toiminta puhdasta molekyyli - ja atomiliikettä ilman meidän ymmärtämää sielullisuutta

Talouden ja tulontasauksen kylmenevät säännöt

Verovarojen hallinta tulee vaatimaan selkeitä ratkaisuja eutanasiaan, niin inhimillisesti kuin taloudellisesti. Ihmisen elämää ei kannata jatkaa suurilla kustannuksilla, jos se on täysin toivotonta. Jälleen kerran törmäämme omaisten ja läheisten päätösongelmiin; vaimo tai mies voi haluta eutanasiaa, koska tuntee oikeasti elämänkumppaninsa ja tietää, että yhteys läheisimpään on katkennut.

Tiedossa voi olla myös selväjärkisenä suoritettu keskustelu ennen vaipumista lopulliseen pimeyteen. Omaiset voivat olla eri mieltä esim. perintöasioiden osalta. Lapset saattavat nähdä asian toisin, onhan kyseessä heidän geeniensä lähtökohta. Herää kysymys, kuinka pitkälle lähimmäisten ja omaisten näkemys olisi tutkittava; mikä on oikeudenmukainen tapa päätökselle. Täysin oikeaa ratkaisua ei ole, kyseessä on rajanvedon ongelma.

Vuosimiljoonainen eläinkunnassa ei tarvita eutanasiaa,

koska luonto hoitaa tehtävänsä niin lajinvalintana kuin elinkelpoisuutena hankkia ravinto. Ihminen on ihmisinhimillinen eläin ja meidän lajinvalintaan on kehittynyt toisesta huolehtiminen; "kohtele häntä niin kuin haluat sinua kohdeltavan".

Käykäämme eutanasiakeskustelu yhdessä aborttipohdinnan kanssa!

Eutanasiakeskustelu vaatii kansalaiskeskustelun ja sen jälkeisen päätöksen. Sen pyörittely ei johda oikeudenmukaisuuteen. Demokratioissa laki syntyy enemmistöperiaatteella; jos laki kieltää eutanasian, niin pulinat pois eikä purnausta "turhista" kustannuksista.

Jos taas eutanasia sallitaan tietyin tarkoin ehdoin ja varmennejärjestelyin, niin sekin on sitten hyväksyttävä. Viime kädessä me kaikki poistumme toivottavasti hyvän elämän jälkeen omille kullekin sopiville raikkaiden purojen lähteille –


lopulta vielä kerran on syytä muistaa että syntymätön ei koskaan huuda kohdusta: ”Tapa minut”!


Ilkka Luoma
Sent by email

Lähetetty:
1. maaliskuuta 2013 9:25:25


Vast.ott.:
presidentti@tpk.fi (presidentti@tpk.fi); paivi.rasanen@intermin.fi (paivi.rasanen@intermin.fi); maria.guzenina-richardson@stm.fi (maria.guzenina-richardson@stm.fi); paula.risikko@stm.fi (paula.risikko@stm.fi); timo.soini@eduskunta.fi (timo.soini@eduskunta.fi); juha.sipila@eduskunta.fi (juha.sipila@eduskunta.fi); taru.tujunen@kokoomus.fi (taru.tujunen@kokoomus.fi); timo.laaninen@keskusta.fi (timo.laaninen@keskusta.fi); paavo.vayrynen@keskusta.fi (paavo.vayrynen@keskusta.fi); liisa.hyssala@kela.fi (liisa.hyssala@kela.fi); ville.niinisto@ymparisto.fi (ville.niinisto@ymparisto.fi); haavisto@fin.la (haavisto@fin.la); jutta.urpilainen@vm.fi (jutta.urpilainen@vm.fi); pirkko.ruohonen-lerner@eduskunta.fi (pirkko.ruohonen-lerner@eduskunta.fi); kimmo.tiilikainen@eduskunta.fi (kimmo.tiilikainen@eduskunta.fi); arkkipiispa@evl.fi (arkkipiispa@evl.fi)

Abortissa ja eutanasiassa sama asia, aivan eri kehyksissä
--- http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/abortti-ja-eutanasia-sama-asia-mutta-aivan-eri-kehyksiss   ---

(Kansalaiskeskusteluun ylsi voimakkaasti medioitu abortoimisesta kieltäytymisen mahdollisuus lääkärille - elämänkatkaisu syyttömälle syntyjälle)...
AL --- US
BLOG15213IL

1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

.
Eutanasian laillistaminen ei etene Suomessa, asiantuntijaryhmä jäi erimieliseksi – saattohoitoa sen sijaan parannettava lakimuutoksin
Kansalaisaloitteesta alkunsa saanut selvitystyö elämän loppuvaiheen hoidosta ja eutanasian laillistamisesta Suomessa on valmistunut. Asiantuntijaryhmä pohti asiaa kolme vuotta, mutta ei päässyt yksimielisyyteen suosituksistaan eutanasian suhteen.
.
~ https://yle.fi/uutiset/3-12078040 -

...