tiistaina, helmikuuta 23, 2016

Jolla

[U]
Uutinen 25. helmikuuta 2016 ~ http://yle.fi/uutiset/lehti_yhdysvaltalainen_matkapuhelinvalmistaja_perusti_yhtion_saloon/8698317  - 
...


[U]

Nokian ja Mobiran nimellä tuotiin vuonna 1986 Suomen markkinoille Cityman kännykkä, tai oikeastaan ”kalikka - gorbatshov” - siksi suuri oli Nokian ensimmäinen taskupuhelin. Tuosta alkoi aikakausi, joka päättyi nyt marraskuussa 2013.

Nokia päätöksen pikkupalasista voidaan sanoa nousevan tänä marraskuuna 2013 Helsingin Narinkkatorilta uusi yrittäjä, uusi kännykkä – Jolla. Jollassa on MeeGo, jonka Nokia ”hylkäsi”. MeeGo on linuxilainen älypuhelimen käyttöjärjestelmä ja toiminta-alusta. Jollasta tekee meille mielenkiintoisen se, että Linuxin takana on suomalainen Linus Thorvalds. 
Jolla on pieni, pelottavan pieni, mutta niin oli Apple´n ”omenakin", kun se tuli kännykkämarkkinoille jättiläisnokialaisten rinnalle. Jollalla on menestymisen mahdollisuus; oikeastaan hyvin suuri – koska se saa sympatiaa ja ilmaista media-aikaa poikkeukselllisen paljon. Jolla saa myös sosiaalisen median liikkeelle, Jollasta voi syntyä jopa kansanliike – ainakin Suomessa. 

Tänään nähdään laajasti – 
tavallistenkin käyttäjien näkökulmasta mitä Jolla on. Mikäli Jolla yllättää helppoudellaan, hinnallaan ja ”napakuudellaan” - voi tuloksena olla ostoryntäys. Jolla ei tarvitse heti alkuun megaryntäystä. Ehkä Jollasta odotetaan jotain aivan uuttakin? 

Kaikki suuret ovat pienestä alkaneet 
Ehkä jollalaiset eivät haaveile olostaan megaluokassa – ehkä pieni onkin oikeasti suurta ja jollalaiset omaavat esimerkiksi aidon yrittäjähengen olla mukana jossain ainutlaatuisessa. Jollalaiset ymmärtävät, että maailmalla syntyy koko ajan uusia pieniä kännykkämerkkejä, mutta Jolla lienee ensimmäinen MeeGo?
  
Me emme tänään tiedä,
miten uusiutunut Nokia NSN onkaan vielä Jollan takana, tai sitten Nokian etu on keskittyä vain langattomiiin tukiasemiin ja niiden ympärysteknologioihin ja -palveluihin. Toisaalta emme tiedä sitäkään, jos vaikka Jolla olisikin juuri se yhteistyökumppani Nokialle, joka testaa kaikkein uusimpien keskuksiensa palveluita juuri Jollan kanssa – onhan Jolla sopivan pieni testiryhmäksi. 
Huomisen älykännykät ovat yhä laajemmin ja monimutkaisemmin kiinni itse verkkokeskuksessa, ja saattaa olla, että vasta nyt lähtee liikkeelle todellinen tuotekehitysryntäys kännykkä-keskusliitoksessa; se on jopa palveluita tarjoavalle Googlelle uhka. Ilman keskuksia kännykät eivät toimi ja tänään opearaattoritkin tarjoavat kiinteähintaisia yhteyksiä. 
Jolla on syntymässä hyvien tähtien alle – ja saammehan juuri kohta nähdä loistavan pyrstötähden omin silmin sen kiitäessä näkökenttäämme miljoonien vuosien takaa. Tiedämme jo nyt, että kiinalaiset ovat hyvin kiinnostuneita Jollasta, … sanoisinko erittäin [zte] kiinnostuneita.

Miksi Nokia hylkäsi MeeGon?

Ilkka Luoma

ORIG

AL – US – VF
doc.: jolla_27112013.doc – OpenOffice.org Writer
333 | 2740

Ei kommentteja: