torstaina, helmikuuta 25, 2016

Äärituloerot ja tasaeläke
...
UUTINEN ~  https://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-2000006304574.html --[HUOM! Lisätty 12112019. 
...(Entinen Nokia Oyj’ n menestysjohtaja kuin myös entinen Kone Oyj’ n toimitusjohtaja Matti Alahuhta kertoi EK’ n hallituksen jatkavana puheenjohtajana |1, Helsingin Sanomien uutisoimana, että hänen eläke, noin 70.000 euroa brutto kuukaudessa on täysin asianmukainen ja perustuu samoihin laskentakaavoihin kuin pienemmätkin eläkkeet)
|1 Yle, Alahuhta eläkkeestään – ”ei syö uskottavuutta” ~ http://yle.fi/uutiset/7820912 -


[ … vein keskiviikkoaamuna 3-vuotiaat kaksosemme Helsingin kaupungin päivähoitoon, kun huomasin iäkkään kävelysauvoin vaivoin kulkevan eläkeläisnaisen penkovan kaupungin puistoroskakoria – hän kaivoi esille pulloja, niiden pantti on alkaen 15 eurosenttiä kappaleelta. Eläkeläinen etsi leivän jatketta, sillä moni eläkeläinen elää noin 700 euron bruttoeläkkeellä kuukaudessa |2, näin Alahuhta olisi eläkkeellään noin 100 – kertaa ”arvokkaampi” kuin kymmenet tuhannet muut eläkeläiset! … ]


Tasan ei käy onnenlahjat

Synnyimme tänne maailmaan alasti, usein huutavana, joka on yleensä hyvän merkki. Kun on lähdön aika, lähdemme käärinliinoissa, joissa ei ole taskuja – usein hyvin hiljaa, joka on myös ”hyvän merkki”. Tuohon kahden tapahtuman väliin mahtuvat niin herra Alahuhta kuin panttipulloja roskiksista panttipulloja kaiveleva rouva eläkeläinenkin.


Edelleen tuossa synnyn ja kuoleman välissä oli menestys,

 … epäonni – onni ja mahdollisuus viedä välikätenä perittyjä geenejä, siis jatkaa sukua, muuta tehtäväähän evoluution ei meille luonut, toki jälkikasvun kasvattamisen ja huolehtimisen vastuun. Elämämme aikana tienasimme mammonaa, siis ostovoimaa ja elimme kukin omassa tyylillemme sopivassa näyttö- ja vertailutaloudessa |3.

Kuolon hetkellä viimeiselle portille saapuvat niin Alahuhta kuin pullonkerääjä eivät omistaneet lopulta kuin sosiaaliturvatunnuksensa – ei muuta. Omistus tuossa elämisen ja tiedostamisen kohdassa oli vain lainaa; lainaa ympäristöltä, lainaa omilta vanhemmilta – geeneinä ja lainaa muiden työstä!
Kaikki se, jonka perusteluksi luetellaan laskukaavoja ja haetaan hyväksyntää omasta erinomaisuudesta, tuottokyvystä, palkasta, eläkkeestä kuin muustakin oli vain lainaa muilta. Atomit ja molekyylit, jotka muodostavat kaiken näkemämme – ovat kaukaa menneisyydestä tullutta materiaa ja energiaa, joita kaikki sukupolvet ovat käyttäneet hyväkseen.


Palkka

Ansainta perustuu tehtyyn työhön ja johonkin sopimukseen, mitattavaan tulokseen |4 tai yleisempään hyvään, jota oletamme kaikkien lopulta tekevän. Näin ei kuitenkaan ole. Emme ole nykymittarein kaikki niin toimeliaita, ovelia, sitkeitä, häikäilemättömiä tai nokkelia, osaavia ja laskelmoivia, että tienaisimme yhtä paljon. Evoluution luoma kilpailu vallitsee kaikkialla |5, niin myös palkan muodostumisessakin.

Jo muinoiset kreikkalaiset filosofit sanoivat, ettei kukaan voi olla toistaan enemmän kuin kahdeksaa kertaa arvokkaampi. Arvokkuuden kertoimesta Sveitsissä käytiin jopa kansanäänestys. En muista miten se päättyi.


Eläke

Eläke on osin aiemmin työn sivukuluista ja palkastakin maksettua etukäteissuoritetta huomiselle, siis eläkevuosille. Puhutaan myös kirjoittamattomasta sukupolvisopimuksesta. Työssä voimme olla eriarvoisia, sillä jotkut tuottavat enemmän ja eräät vähemmän, jotkut eivät lainkaan. Herää tietysti kysymys miten kussakin tilanteessa arvotamme kunkin työt ja teot.

Eläkkeellä ei enää yleensä tehdä työtä, siis elämme tasa-arvossa, tai ainakin niin pitäisi elää. Miten olisi tasaeläke |*, kaikille jokin määrätty indeksiin sidottu samansuuruinen eläke, jolla tulee normaalisti toimeen, saa asunnon, ruokaa ja terveyttä – mitäpä muuta sitä tavallinen normi-ihminen kaipaakaan, muuta kuin lapsen lapsiaan ja omien lasten hyvän olon kokemista.


Syntymähetkellä kaikki ovat periaatteessa samanarvoisia

Mutta kuolonhetkellä on täysin varmaa, että eroa ei arvossa enää ole – niin Alahuhta kuin roskista leivän jatkoa hakeva eläkeläismummo ovat tasan samanarvoisia tai arvottomia. Näin luonto sääti, jäljelle jäi vain biomateriaalinen jatkuvuus |6 – muiden eloa jatkavien ravinnoksi. Miksi sitten toisella pitää olla suurempi osto- ja kulutusvoima kuin toisella? Sanotko sinä?


Ahneus ja halua menestyä

Toiset ovat ahneempia, osa sallitusti ja osa yhteiskunnan kokonaisjärjestystä ajatellen jopa sairaan ahneita. Tänään kerrotaan, että maailman rikkain yksi prosentti omistaa |7 sosiaaliturvatunnuksensa lisäksi jopa puolet maapallon tasevarallisuudesta (mitenhän sekin lopulta lasketaan – täällä maallisuudessa arvohan määrittyy kysynnästä ja tarpeesta).
|7 HS Maailman rikkain prosentti omistaa ~ http://www.hs.fi/talous/a1444882370097 -  


Rikkaus on kadehdittavaa

Kuuluisa Sammon takoja, kauppatieteiden tohtori ja Nordean, UPM’ n ja Sammon hallituksien puheenjohtaja Björn Wahlroos |8 on kertonut, että rikkaat muuttavat Suomesta pois ja tilalle tulee köyhää väkeä sellaisista maista, joissa elämisen edellytykset ovat murto-osa meidän elin mahdollisuuksista |9.

Ilmeisesti Wahlroos ajattelee, että jaamme liian avokätisesti sitä varallisuutta mitä olemme hänen kaltaistensa avulla luoneet? Kateuden keskeltä tuumataan kuitenkin usein, että Nalle on harmillisen usein oikeassa ja saavuttanut sellaisen aseman, että voi laukoa miltei mitä tahtoo.
|9 IL ”Suomesta slummi” ~ http://m.iltalehti.fi/uutiset/2012041615416076_uu.shtml – [Iltalehti vuonna 2012]Maksavan asiakkaan – usein kuluttajan rooli arvonmuodostuksessa

Nordealla, Sammolla ja UPM -yhtiöllä on kuitenkin niin paljon maksavia asiakkaita, joiden myötä Wahlroos tienaa sievoiset summat hallituspalkkioina, vaikka pankkien kahinakansa-asiakkaat tuovat vain hiekkaa pankkisalien lattioille. No, tämäkin ongelma poistuu, kun Omena ja muut pikkunäppärät digitalisoijat aikaansaavat tilanteen, jossa pankki on kännykässä |10, eikä pankkisaleja enää tarvita. Entä tarvitaanko pankkeja muutoinkaan nykymuodossaan?
Edes pankkiasiakkaiden boikottikaan ei heiluta Wahlroosin asemaa.
|10Apple kaavailee pankkisovelluksia suoraan kännykkäänsä ~ http://www.hs.fi/talous/a1456202868497 - [DYNEXCO!]


Usein maailman rikkaimpana henkilönä tituleerattu amerikkalaisen Microsoft yhtiön perustanut Bill Gates rikastui pitkälti ja lopulta miljoonien kulutusasiakkaiden ansiosta; nythän Bill jakaakin vaimonsa Melinda Gatesin kanssa yhteisestä säätiöstään jopa 90 prosenttia taseomaisuudestaan hyväntekeväisyyteen – aivan jakaa siis paljostaan, kun huomasi, ettei käärinliinoissa ole taskuja ja jälkeläisille riittää muutamat miljoonat |11.Arvokkuus

Ihmisen arvo on kokea yhteenkuuluvuutta, koska nykyinen elämänmuoto on kollektiivista keskinäisyyttä. Elämme verkostoista, ja vaikutamme toisiimme omalla käytöksellämme. Huomaavainen käytös on jo yksi avain onneen |**, sillä se tuo ystäviä. Koppava, maallisuudessaan leuhka karkottaa tosiystävät.

Onnen voi kätkeä ja sanoissaan voi olla säästeliäs kuin myös näyttötaloudessaan. Ei herätä kateutta, perisyntiämme, joka toisaalta luo kehitystä |12 – olemmehan kilpailuun haastavia ja haasteita vastaanottavia.  On arvokasta huomioida, jakaa paljostaan ja olla kiitollinen saamastaan.


Yhteiskunnallinen tulonjako perustuu jaettavan olemassaoloon

Isoista palkoista maksetaan hyvät verot ja noilla veroilla suoritetaan se kuuluisa yhteiskunnallinen tulonjako. Jokainen voi miettiä kuinka monta lonkkaleikkausta |13 tai työttömän peruspäivärahaa onkaan maksettu herrojen Alahuhdan ja Wahlroosin maksamista tulo- ja arvonlisäveroista.
|13 HS Mitä mikäkin sairaalassa maksaa! ~ http://www.hs.fi/kotimaa/a1456115538569


Usein nämä rahallisesti kuin taseellisesti tosirikkaat osaavat laillisesti kikkailla siirtelemällä omaisuuttaan tai muuttamalla itse suotuisimpiin maihin – kuten Wahlroos Ruotsiin. Alahuhdan mahdollisista verokikkailuista ei ole tietoa, ehkä hän onkin isänmaamme mies?

                             TIETOISKU
Niin varmaan Wahlrooskin on isänmaallinen, ostihan hän Gustaf Mauritz Armfeltin perustaman Joensuun kartanon |14 – sanotaan Armfeltin olleen nokkela ja laskelmoiva Ruotsin kuninkaasta Kustaa III’ sta luopuessaan ja Venäjän keisarin vallan alle siirtyessään |15 – mutta ollen yllättäen esi-itsenäisyytemme pioneerihahmo, kuten Georg Mangnus Sprengtporten |16 – joka myös oivalsi siirtyä Tukholmasta Venäjän keisari Aleksanteri I n kannattajaksi, näin turvaten oman roolinsa ja omaisuutensa. Mene ja tiedä!
|15 ja |16Markku Kuisma, Venäjä ja Suomen talous 1700 – 2015, ISBN 978-952-234-325-3 SiltalaArvokas on se, joka ymmärtää luontoyhteyden ja riippuvuuden siitä!

Kuten alussa tuli todettua, ei lähdön hetkellä ole mitään, jää vain muisto henkilöstä, jolla oli se meistä toisistamme eriyttävä sosiaaliturvatunnus. Menestystään voi turvata, junailemalla perinnöt |17 suotuisille - lähinnä lapsilleen, jos ovat nuhteessa ja herran kasvatuksessa uskollisuutta vannoneet. Perintökin on lopulta vain geeneissä, sillä sen evoluutio sääti järjestäessään kuolemattomuuden kiskotusta |18 hamaan tulevaisuuteen.


Nyt jokainen joka elää, on jatkumo kaukaa esihistoriasta,

 … ja kantaa sitä rihmaston perimää, josta osa on vielä kivikaudella |19, ehkä ne ahneudenkin eli varastoinnin geenit yhä vaikuttaen, kuten oravilla ennen talven tuloa. Ainoa asia mihin rahalla ei voi vaikuttaa on levollisuus viimeisellä portilla, kun sosiaaliturvatunnuksenkin vaikutus lakkaa.


Viimeisellä portilla tasa-arvo vihdoin toteutuu

Tuolla ”pyhän-pietarin tai pahan-juudaksen portilla” ei raha, ei ostovoima, ei maallinen omaisuus, eikä haihtuva kyky vaikuttaa – enää ole turvaamassa ja niinpä tuo pullonkerääjä kuin suuri johtajakin liukuvat samaan pimeyteen, jolle jokainen voi antaa valon kullekin sopivalla selitteellä. Selitykset kuitenkin päättyvät tuohon off - katkaisimen painallukseen ja täydellinen tasa-arvo on näin sosiaaliturvatunnuksenkin osalta saavutettu.

Tekstin numerokohtien lisätekstit ja viite- kuin mielipidelinkitykset löytyvät linkin ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/02/link-aarituloerot-ja-tasaelake.html – alta, 27.helmikuuta 2016 lähtien.

...*


Ilkka Luoma
Kansalaiskirjoittaja HelsingistäAL | PZ | BL | BLOG 70094 – 1002. BLOGS

-           24022016
-           DOC _ Aarituloerot ja tasaelake_24022016 – Microsoft Word Starter

-           1256 | .

1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

Nyt alkaa todellinen eläkekeskustelu. Ketkä maksavat juuri Sinun eläkkeet nyt ja huomenna? Entä he, jotka elävät liki vain kansaneläkkeen perusosalla? Entä tasaeläke kaikille? Minkä kokoinen sen pitäisi olla? Topicin mukaan eläkeläinen maksaa eläkkeestään itse 20 prosenttia, loput tulevat muualta. Aikanaan vielä nykyinen kansanedustaja Lauri Ihalainen puhui kirjoittamattomasta sukupolvisopimuksesta.

~ http://www.hs.fi/talous/art-2000004892243.html?utm_medium=social&amp%3Butm_content=www.hs.fi&amp%3Bshare=644d03d4d02ca6bc71738759d7dbbec3&utm_source=facebook&utm_campaign=facebook-share -

~ http://www.hs.fi/talous/art-2000004892243.html -

.