torstaina, helmikuuta 11, 2016

Ojensiko Kiina kätensä - kenelle?

[U]
blogID 12100979


Lisätty 17042021 - paljolti YLE-dokumentin ~ https://areena.yle.fi/1-50597529  - vuoksi...

Kiinalaisten tunnetuin piirre – olla puuttumatta toisten itsenäisten valtioiden sisäisiin asioihin 0] – on meille läntisille lähes tuntematon ilmiö. Me valkoiset länsimarkkinatalouden näyttö- ja vertailuihmiset puutumme hanakasti muiden tekemisiin, vaikka asia ei koskettaisi meitä mitenkään.

Kumpiko oikein – sekaantua vai olla sekaantumatta? Tämä kysymys tulee ratkaisemaan tämän vuosisadan kaikki ongelmat! On sanottu, että elämme kiinalaisten vuosisataa – edellisestä onkin kulunut jo 600 vuotta, sillä Kiina oli maailman mahti edellisen kerran 1400 -luvun alussa 1].

Meidän presidentti Sauli Niinistö sai olla ensimmäinen länsivaltiomies, joka vieraili alkuvuonna 2013 Kiinan uuden johdon kutsumana Pekingissä – kerrotaan, että Suomessa Kiinan suurlähetystössä yli 20 vuotta vaikuttanut kaupallisen osaston päällikkö herra Li Guangyun olisi ollut edesauttamassa tapaamisen syntyä
E] Kaupallinen neuvos Li on Suomen suuri ystävä ja hänet tuntevat miltei kaikki suuryhtiöt ja pienemmätkin *]
*] YLE:lle pieni vinkki – Li´stä voisi tehdä dokumentin – hänen aikanaan Suomen vienti Kiinan kahdeksankertaistui – presidentti Tarja Halonen palkitsi Li´n – hänen jäätyään eläkkeelle Kulosaaren lähetystöstä.


USA saa rinnalleen vaikuttajan, jonka elämänfilosofia peilautuu vaihtoehdoksi
[ Hu-Obama[2007] Maailman tarvitsee rinnakkaisvoimaa USA:n vastapainoksi
~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/03/maailmanjrjestys-tarvitsee-ainoalle.html - [BLOG/il] - ]

USA, nykyinen materialismia ja sotilaallista iskuvoimaa edustava maailmanmahti taipuu hiljalleen kaikilla rintamilla Kiinan kasvavan vaikutevoiman alla – silti kiinalaiset eivät halua puuttua muiden sisäisin asioihin.
Kiinalaiset ovat kauppakansaa, jotka markkinoivat omia tuotteita – ei omia kulttuureja, ei kieliä, ei uskontoja; he eivät tule ”miekalla eikä ristillä”, he tulevat rahalla, tavaroilla ja kauppasopimuksilla, joiden sisällön pitäisi hyödyttää aina kaikkia sopijaosapuolia …?

...
Mitä me kirjoitimme jo vuosia sitten, kun suomalaisille tarjoutui eturivin paikka erilaisiin kokeiluihin, joita Kiina haluaa operoida maailmalla – meihin luotetaan, meitä pidetään rehteinä ja sanansa pitävinä ihmisinä, joilla on henkistä muototajua nähdä 'metsä puilta' – kun ylitetään tuntemattomia jokia etsittäessä uusia ratkaisuja kasvaviin ongelmiin -Deng 2] ---[2006Kiinalaisessa jutussa suomalainen mahdollisuus
” … Kiinalaiset ovat valmiit ostamaan kaikki mustikat Suomesta. Mikäli suomalaiset eivät halua kyykkiä metsissä; tarjoutuu Kiina lähettämään myös poimijat … ”

Kiinassa on meneillään maailman suurin maaltamuutto jättiläismäisiin kaupunkeihin. Kiinan voima on halpa maaseututyöväestö, jonka työpanosta myydään myös ulkomaille. Yhtäältä mustikan parantaessa näkökykyä kiinalaisille, toisaalla ilmansaasteet ja mm. pakokaasupäästöt estävät yhä enemmän näkyvyyttä Kiinan suurkaupungeissa.

Kiinassa 65% väestöstä asuu maaseudulla, se on sama prosentti kuin meillä kaupungeissa. Kiinan vaurain alue on rannikkoseutu ja erityisesti Shanghain - ja Honkongin pohjoispuolella oleva ”Kantonin” erityistalousalue.

Kiina on kehitysmaa,
jossa valmistetaan miltei kaikkea, paitsi lentotukialuksia, suuria matkustajasuihkukoneita, sekä pitkälle kehitettyjä tietotekniikan prosessoreja. Kiinasta valmistuu 300.000 insinööriä, joka vuosi, ollen enemmän kuin koko EU:sta ja USA:sta yhteensä.
Kiinalainen suunnitteluvoima ylittää länsimaat 10-20 vuoden aikana, ja ei ole, systematisoituessaan ja verkottuessaan, syytä epäillä tämän voimavaran henkisistä ja innovatiivisista kyvyistä.

Kiinalainen uskoo luonnonlääkitykseen ja mm. mustikoihin
Kiinalainen luottaa suomalaiseen taitoon suunnittelussa, rehdissä tavassa tehdä kauppaa ja pitää lupauksensa. Suomi myi 1950-luvulla ainoana maana käytettyjä paperikoneita, nimenomaan käytettyinä. Suomi oli yksi ensimmäisistä maista, joka tunnusti Kiinan jo 1950-luvulla, taisi olla 17.
Kiinalaisilla on pitkä muisti ja he arvostavat luottamussuhteita, eivätkä vaihda kumppania. Nokia on tehnyt jatkuvaa kauppaa vuosikausia samojen operaattoreiden kanssa ja Nokia onkin suurimmillaan ja voitollisimmillaan juuri Kiinassa.

Kiinan ongelmat ovat myös maailman suurimpia!
Kiina kohtaa kaikki länsimaalaiset elintasonnousun ongelmat 3] ja me Suomessa tiedämme ne. Kiina luottaa suomalaiseen energiankäytön hyötysuhdetehokkuuden hallintaan. Kiinalaiset tietävät, että Suomessa osataan suunnitella tehokkaita puhdistusjärjestelmiä 4].
Suomessa on kykyä ja innovaatiota nähdä huomisen asumismuodot ja asumisen ekologia 5]. Suomessa on innovaatio, joka voi muuttaa ratkaisevasti tapaa elää, tehdä työtä ja asua tuhoamatta ympäristöä ja ihmisen omaa psyykettä.

Suomi voisi olla kiinalainen portti EU:hun
Finnair saa vielä joitain aikoja käyttää ylivoimaansa, kunnes kiinalaisten omatkin lentoyhtiöt tulevat samoille reiteille. Finnair on saanut pienenä, mutta uskomattoman turvallisena yhtiönä lentää lähes monopolissa Euroopan ja Kiinan lyhimpiä reittejä.

Suomi on kokoonsa nähden investoinut runsaasti Kiinaan,
vieden sinne pääomia, työmahdollisuuksia sekä kokoonpanoa tunnettujen syiden vuoksi. Kiinalaiset mahdollisuudet ovat nostaneet monet suomalaiset yhtiöt tuloskuntoon ja kasvuun, jota ei Suomessa olisi voitu tehdä. Kiina on yksi maailman suurimpia markkinoita ja siellä on "loputon" ja työteliäs työvoima. Ammattiyhdistysliike ei Kiinassa määrittele palkkatasoja, vaan kysyntä.

Keisari Zhu Di ja hänen luottoamiraalinsa Zheng He
[ Eunukkiamiraali Zheng He ~ http://en.wikipedia.org/wiki/Zhen_He - wiki ]
Kiina avasi ovensa jo 1410-luvulla ja suuntasi tuolloiset maailman suurimmat kauppalaivastot joidenkin tietojen mukaan kaikille maailman merille, ennen Kolumbusta ja Magalhaesia. Kiina oli utelias, kauppahaluinen ja ulotti laivastonsa, ilman valkoisen miehen uskontojen ja tapojen tuputusta, uusille kaupallisille alueille, mieluumminkin huomaavaisuudella ja lahjonnalla kuin verisin miekoin.

Kauppa- ja valistuskeisarin Zhu Di:n kuollessa 1420-luvun aikana, kiinalaiset mandariinit (virkamiehistö) tuhosivat tuonajan arkistot ja historianmerkinnät. Uusi keisari veti rajat kiinni ja sulki oven. Kiina vetäytyi kalliiin "maailmanvalloituksen" jälkeen kuoreensa. Jäljelle jäivät kiinalaiset vuosituhantiset tavat ja Kiina keskittyi jo tuolloin maailman suurimman maan, itsensä, omiin sisä- ja rajanaapurimaiden markkinoihin.

Kiina availee jälleen oviaan

Kiina on nyt, vuonna 2006 avannut investointimahdollisuudet laajemmin myös ulkomaille ja jättiläismäisen valuuttavarantonsa turvin voisi tehdä suuria omistusjärjestelyjä mm. länsimaissa. Kiinalainen integroituminen globalisaatioon on alkanut vajaan 600 vuoden tauon jälkeen, tuoden mahdollisuuksia myös Suomelle.

Kiina valloittaa maailmaa – kaupallisesti?

Kiinalainen raha, toimintatavat ja ahkeruus voisivat olla ratkaiseva piristysruiske Suomen yhteiskunnalle, jos olisimme haluttavia uusille sijoittajille ja työvoimalle. Suomi näivettyy kuten monet EU-maat. Meillä syntyy yksinkertaisesti liian vähän lapsia ja innovaatioita. Kykymme lepäävät osaamisessa ja sitä vielä arvostetaan toistaiseksi, erityisesti Kiinasta.

Suomi on matkailun tuleva suurvalta ilmastomuutoksien vuoksi
Meillä vihreys kasvaa, kun taas nykyiset massaturismimaat aroutuvat, jopa aavikoituvat seuraavien 50 vuoden aikana. Suomi on puhdas ja tyhjä. Suomi kykenee huomenna elättämään 50 miljoona ihmistä.
Voimme mainiosti kasvaa 10 miljoonaan ja olkaamme huolellisia mistä ottaisimme uudet asukkaamme. Suomen maahanmuuton tarve kasvaa jo 2010 alkaen ja meidät tekee mielenkiintoiseksi rajanaapuruus maailman suurimman raaka-ainelähteen, Venäjän, vieressä, joka onkin ainut maa meidän ja Kiinan välissä.

...
PS. Väliotsikointi sekä linkkiviitteet 2013

Lisätekstit
2] Edesmennyt uuden Kiinan avaaja presidentti Deng Xiaoping sanoi arvoituksellisen lauseen, jossa kehotti tunnustelemaan varoen joen tuntemattomia pohjakiviä ylitettäessä vuolaita virtoja tavoiteltaessa asetettuja päämääriä
3] Kiina kohtaa kaikki meidän ongelmat! ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/05/kiinan-talous-kohtaa-meidn-aikaisemmat.html - [BLOG/il]
5] Vastuu ympäristö – huomisen suomimenestys? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/12/vastuu-ympristst-nostaa-meille-huomisen.html - [BLOG/il]


EXTRA
Kiina on edelleen meille outo maa ja valtio ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/145300-kiina-on-meille-outo-asia - [US_P/il]
Kiina, seuraava maailman johtovaltio? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/03/kiina-maailman-seuraava-johtovaltio.html - [BLOG/il]


Ilkka Luoma
Kansalaisaktivisti ja Kiina ympäristö- ja vientikonsultti Helsingistä

  
...
AL – US
BLOG 21 896 | 1 935 - IL
---17082013---

doc.: li_china_17082013.doc – OpenOffice Writer
1040 | 9498


.

3 kommenttia:

Ilkka Luoma kirjoitti...

[2011] Kiinan presidentti Hu Jintao vieraili USA:ssa – tapasi kolleegansa Barack Obaman, joka muistutteli Kiinan valuuttapelistä, ihmisoikeuksista ja autonrenkaista. Herra Hu ei puuttunut amerikkalaisten ihmisoikeus-tilanteeseen, ei Irakissa eikä Afganistanissa.
...
[LINK] - http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/58872-kun-kiina-ja-usa-kattelivat-toisiaan -

Ilkka Luoma kirjoitti...

5] Kiina, maailman seuraava johtovaltio? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/03/kiina-maailman-seuraava-johtovaltio.html - [BLOG/il]

Ilkka Luoma kirjoitti...

Venäjä yrittää saada lännessä valtaa väkisin, Kiina käyttää rahaa – ja Kiina onnistuu -HS

~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005899758.html -

Ilkka Luoma kommentti 15.11.2018 - 3:25:

Kiinassa on jokaiselle suomalaiselle 250 toveria, ystävää, kaveria tai jollain lailla potentiaalista kuluttajaa - rahaa on. Kiinan valuuttavaranto on yli 3000 miljardia USD. Kiinasta lähtee muun muassa matkailuun vuosittain ulkomaille noin 650 miljardia USD! Käsittämätön määrä, josta meidän Lappi saa jo suhteellisen osansa. Raha puhuu tai Money talks.

Kiinalaiset ostivat ruotsalaisen Volvon ja Volvolla menee nyt paremmin kuin koskaan. Kiinalaiset ostivat suomalais-japanilaisen Supercell peliyhtiön - 7000 miljoonaanalla USD' lla. Supercellin suomalaisista Suomessa vaikuttavista johtajista tuli yksiä suurimpia suomalaisia veronmaksajia - Suomeen! Perustivatpa vielä syrjäytyneille nuorillemme Me-säätiön.

Kiina puhuu ja Kiinan presidentti Xi Jinping kertoi Karl Marx-juhlissaan*, että kiinalainen yhteiskuntamalli on jo vientituote. Olisiko Afrikka koemarkkina tälle elämisen mallille, Kiinasta, joka on yksi maailman vanhimmista korkeakulttuureista.

Kiinasta on tullut Suomelle yksi sen tärkeimmistä kauppakumppaneista, ei dollari- tai euromääräisesti, mutta välillisesti, sillä kiinalaisilla komponenteilla suomalaiset tekevät omista tuotteistaan kilpailukykyisempiä omaan vientiinsä!**

Kiinalaiset ottavat kaupankäynnillä suhteellisen osansa koko maapallosta, joka on väkilukuun kytketty - suhdeluku on yksinkertainen, se on noin 1,4/7,8 - esimerkiksi US' lle se on noin 0,35/7,8. Tänään Kiina on jo BKT/PPP ostovoimakorjatussa tarkastelussa maailman suurin talous, ohitti Yhdysvallat jo vuonna 2017.

Nokia aloitti aikanaan oman voittokulkunsa Kiinasta - nyt Huawei Kiinasta on kohta maailman suurin mobile-yhtiö. Nokian paikan Kiinassa on ottanut hissiyhtiö Kone.

Kiina on Suomelle ystävä, meidän presidentti Sauli Niinistö oli ensimmäinen länsijohtaja, joka kutsuttiin Kiinaan, kun nykyinen Kiinan presidentti Xi oli aloittelemassa ensimmäistä virkakauttaan, oivalsikohan Sauli tätä? 😊 Suomi oli ensimmäisiä, joka tunnusti nykyisen Kiinan - kiinalaisilla on pitkä muisti.

.